Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Decizie imoralã de la Apa Serv

Decizie imoralã de la Apa Serv

• consilierii judeteni au discutat aprins despre lipsa apei reci la unele dintre asociatiile din Piatra Neamt • multi dintre ei sînt de pãrere cã Apa Serv actioneazã imoral, lãsînd fãrã apã mii de pietreni care sînt cu plata la zi • de foarte multe ori se discutã cu oamenii doar cînd sînt campanii electorale •

Sute de familii de pietreni se întorc în timp si asta pentru cã au ajuns sã rãmînã fãrã utilitatea esentialã vietii: apa. De la începutul sãptãmînii, Compania Judeteanã Apa Serv a reluat sistarea apei reci, lucru fãcut si pînã acum, dar cu o micã pauzã în preajma Pastelui. 27 de asociatii de proprietari din municipiul Piatra Neamt sînt luate în colimator, zece dintre ele rãmînînd deja fãrã apã la robinete, iar celelalte fiind asteptate la discutii, esalonãri si reesalonãri. Fenomenul sistãrilor functioneazã de ani de zile si de cînd s-a instituit s-a fãcut o nedreptate pentru cei care îsi plãtesc facturile, dar ajung sã trãieascã fãrã apã în apartamente. Pe de altã parte, Compania Judeteanã Apa Serv sustine cã nu face decît sã îsi respecte contractul de prestãri servicii încheiat cu beneficiarii, în spetã cu fiecare asociatie de proprietari în parte. Bianca Ivascã, purtãtor de cuvînt al Companiei Judetene Apa Serv, a declarat cã sistarea apei cãtre o asociatie este o mãsurã extremã la care se ajunge în cazul neîncasãrii facturilor. Pînã la a se ajunge la aceastã etapã se poartã discutii de esalonare si reesalonare a datoriilor cu conducerile asociatiilor în parte si în cazul în care graficele nu se respectã se dispune oprirea. Trecînd peste acest aspect legat de modul de derulare a contractelor, consilierii judeteni nemteni s-au declarat total împotriva practicii de oprire a utilitãtii si au acuzat Compania Judeteanã Apa Serv de un management nu tocmai potrivit. „Se închide apa rece în municipiul Piatra Neamt si nu putem sta asa, cu mîinile în sîn. Compania Apa Serv apartine Consiliului Judetean si trebuie sã vedem ce e de fãcut. Pe Calea Romanului existã o asociatie rãmasã fãrã apã, în care sînt niste locuinte care apartin Clubului de Volei Piatra Neamt. Clubul are restante de 300 milioane de lei si din cauza lor s-a oprit apa la toatã asociatia si suferã toti oamenii. Stim cã 60% din gospodãriile din judet au WC-ul în fundul grãdinii, dar asta nu înseamnã cã îi putem lãsa si pe cei de la blocuri fãrã apã. Cum îsi spalã acesti oameni WC-urile, cu ce se spalã ei? Nu e o problemã politicã aceasta. E treaba noastrã, a tuturor, fãrã a avea vreo conotatie. Cred cã AGA de la Apa Serv trebuie sã verifice care este relatia companiei si asociatiile. Este o treabã foarte serioasã! Oamenii sînt sãraci si nu îsi permit sã cumpere apã de la supermarket pentru treburile gospodãresti!“, a declarat consilierul Constantin Iacoban.

Recuperarea datoriilor, mai importantã decît sãnãtatea

Presedintele Consiliului Judetean Vasile Pruteanu a solicitat ca imediat dupã discutiile de miercuri sã se constituie o comisie care sã meargã la Apa Serv si sã vadã cum se poate dezamorsa situatia. El a spus cã nu e posibil ca oamenii sã rãmînã fãrã aceastã utilitate, precizînd cã va cere ca reprezentantii companiei sã prezinte situatia financiar contabilã actualã. Oprirea apei reci pe o perioadã îndelungatã este si o problemã de sãnãtate publicã, medicii fiind îngrijorati de faptul cã lipsa apei poate favoriza aparitia unor boli grave, precum hepatita sau chiar epidemii. Din pãcate însã, o lege care a dat cîstig de cauzã societãtilor furnizoare de utilitãti, considerînd mai importantã starea financiarã a acestora decît sãnãtatea publicã, i-a legat de mîini si de picioare pe specialistii de la Directia de Sãnãtate Publicã Neamt, care nu pot interveni în favoarea pietrenilor rãmasi fãrã apã.
„Potrivit unei legi referitoare la sãnãtatea populatiei, furnizarea apei potabile nu poate fi întreruptã pe o duratã mai mare de 48 de ore. Ulterior, a apãrut o ordonantã de urgentã care prevede cã, dacã furnizorul de apã a anuntat cu cel putin 30 de zile înainte sistarea apei potabile pe motiv de neplatã a datoriilor, se presupune cã oamenii aflati în aceastã situatie vor avea timpul necesar pentru a-si face rezerve sau pentru a remedia situatia. Tocmai în litera acestui act normativ, noi, ca si institutie, nu putem interveni, deoarece compania furnizoare de apã respectã toate prevederile legale referitoare la acest lucru. Monitorizãm atent situatia din zonele respective si starea de sãnãtate a locatarilor“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt.

Articol afisat de 2415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective