Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PETROVICI S-A LUPTAT ÃŽN VAN

PETROVICI S-A LUPTAT ÃŽN VAN

• acesta nu mai este în echipa de conducere a unitãtii sanitare de vineri, 21 mai • el si-a depus demisia pe data de 21 aprilie si a asteptat 30 de zile rezolvarea unor probleme arzãtoare ca sã se rãzgîndeascã • l-ar fi întors din drum suplimentarea paturilor si plata arieratelor • locul sãu se pare cã va fi luat de economista Gabriela Zamfir, director adjunct al CJAS Neamt •

Soarta Spitalului Judetean este încã o datã tulburatã de ultimele schimbãri majore fãcute în formula de conducere a unitãtii. Astfel, medicul Cristian Petrovici, cel care a ocupat postul de director medical si care a luptat cot la cot cu managerul Sorin Ciobanu, nu mai ocupã aceastã functie de vineri, 21 mai, cînd s-au împlinit cele 30 de zile de la data depunerii oficiale a demisiei. Asa cum a anuntat cotidianul Monitorul la sfîrsitul lunii trecute, pe data de 21 aprilie, doctorul Petrovici si-a depus demisia din acest post dar pentru cã nu i-a fost acceptatã, a oferit un rãgaz de 30 de zile pentru rezolvarea unor probleme, fapt care l-ar fi determinat sã se rãzgîndeascã. „Atunci cînd am fost la negocieri, la Bucuresti, la Casa Nationalã am lãsat memorii peste tot. Am solicitat cu argumente solide rezolvarea unor probleme arzãtoare si fãrã de care lucrurile nu pot merge bine pentru bolnavii din Neamt. Am cerut în primul rînd sã se revinã asupra deciziei de a ne reduce paturile, pentru cã acest lucru ar fi însemnat un buget mai mare. De asemenea, am cerut o finantare corespunzãtoare pentru numãrul de pacienti deserviti, care a crescut prin preluarea bolnavilor de la spitalele desfiintate, dar si plata arieratelor integral, asa cum s-a întîmplat la alte spitale din tarã. Am asteptat si am sperat sã obtinem acest sprijin din partea autoritãtilor, dar pentru cã nu s-a întîmplat acest lucru, de vineri, 21 mai, a încetat oficial colaborarea mea cu spitalul, în calitate de membru al echipei de conducere. Atît cît am fost în fruntea unitãtii cred cã am fãcut tot ce a depins de mine, dar doar cu sprijinul Consiliului Judetean, sprijin care a fost nemijlocit si a reprezentat o gurã de oxigen, nu este suficient pentru a face un act medical de calitate“, a declarat medicul Cristian Petrovici. Acesta va rãmîne în continuare la spital ca pediatru, dar si în componenta Consiliului Judetean.

Pot oare oamenii politici sã uite de culoarea partidului?

O schimbare oficialã în echipa de conducere a unitãtii sanitare se va produce dupã urmãtoarea sedintã de CJ, care va avea loc pe 30 mai. Atunci va fi prezentat si raportul comisiei formate din specialisti si politicieni de toate culorile care au demarat acum douã sãptãmîni un control la spital. S-a dorit o verificare amplã pentru a vedea si reprezentantii opozitiei cã în sãnãtate, culoarea politicã poate fi importantã dar nu este esentiualã. Scopul unui astfel de control a fost acela de a umbla la sentimentele opozantilor astfel încît sã-i determine sã treacã peste diferendele politice si sã-si dea mîna pentru a scoate spitalul din impas. Dacã s-a reusit ceva, o vom vedea cu totii în viitorul apropiat. Cert este cã dupã sedinta de pe 30 mai, va fi numit un nou membru în echipa de conducere, nu se stie exact pe ce post, iar acesta va trebui sã facã echipã cu medicul Sorin Ciobanu, managerul Spitalului Neamt. Se vorbeste din ce în ce mai mult cã acest viitor sef va fi de fapt o sefã, economista Gabriela Zamfir, actual director adjunct al Casei de Asigurãri Neamt. Aceasta are reputatia unui profesionist desãvîrsit, dar si a unui om corect si intransigent. Ar fi poate momentul ca în destinul unitãtii sanitare sã aparã o mînã de fier care sã nu aibã milã sã ia niste decizii dureroase din punct de vedere social, dar necesare pentru supravietuire. De asemenea, este posibil ca un om care nu este medic, fiind un om al cifrelor, sã vadã lucrurile dintr-o nouã perspectivã, ceea ce ar permite abordãri noi. Rãmîne de vãzut ce decizie se va lua astãzi cu privire la acest post de sef tocmai devenit liber. Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, a declarat cã la ora 14, membrii comisiei desemnate la ultima sedintã de CJ pentru a radiografia problemele unitãtii sanitare vor pune pe tapet concluziile controalelor. Seful CJ a dat totusi de înteles cã nu Gabriela Zamfir va fi persoana care va intra în staff-ul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.

Reducerile de personal, inevitabile

În conditiile în care numãrul de paturi existente în acest moment nu vor fi suplimentate, iar datoriile istorice, care au ajuns acum la peste 130 de miliarde de lei si trag greu la cîntar, nu vor fi plãtite, se vorbeste tot mai mult cã singura solutie de supravietuire a spitalului ar fi reducerea de personal. Acum, pe statele de platã ale unitãtii existã 1.600 de angajati, desi scriptele oficiale aratã cã fix de atît ar fi nevoie. (Totusi, spitale de renume din lume cu circa 1.000 de paturi, nu sar de 800-1.000 de salariati). Din pãcate, salariile angajatilor consumã aproape tot bugetul unitãtii sanitare, rãmînînd extrem de putini bani pentru medicamente, materiale sanitare si utilitãti. În mod normal, din aceeasi bani ar trebui sã se facã si investitii, dar si sã se achite datorii. O solutie discutatã este reducerea si la noi a numãrului de salariati, optimul fiind stabilit cam pe la 800-1.000 de angajati. Externalizarea unor servicii, parteneriatele public-privat, dar si un control riguros asupra activitãtii cadrelor medicale, si nu numai, ar putea fi alte cîteva solutii de schimbare la fatã a spitalului, la propriu si la figurat. Asteptãm cu interes persoana care va avea curajul sã rupã mîta-n douã si care nu va mai tine cont în deciziile sale de viitoarele voturi electorale ori de considerente sociale si economice favorabile unora sau altora.

Articol afisat de 2166 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective