Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Regionalizarea, o problemã cu dichis

• în functie de tabãra în care se situeazã - Putere sau Opozitie, autoritãtile vãd cu ochi buni sau critici mult-anuntata regionalizare • „Regionalizarea este extrem de importantã. Dacã nu se va realiza, din 2013 nu mai putem atrage fonduri europene“, a declarat Gheorghe Stefan • Serban Strãtilã spune cã „ceea ce propune presedintele Bãsescu miroase a politicianism“ • „Multi colegi parlamentari fac declaratii asa, luati de iuresul vremurilor!“, a afirmat deputatul Culitã Tãrâtã •

ÃŽmpãrtirea tãrii în regiuni sau regruparea judetelor astfel încît regiunile de dezvoltare actuale sã devinã forme de organizare a statului suscitã multe discutii, unele în favoarea modificãrilor administrativ-teritoriale, altele împotriva unei noi împãrtiri. Sustinerea regionalizãrii este atributul celor aflati la Putere, pe cînd cei aflati în Opozitie cautã sã identifice dezavantajele. Primarul Gheorghe Stefan sustine cã printr-o reorganizare a tãrii se vor putea atrage fonduri cu care sã se dezvolte orasele si municipiile: „Regionalizarea este extrem de importantã pentru România. Dacã nu se va realiza, din 2013 nu mai putem atrage fonduri europene. Pentru local este si mai important, pentru cã sansele de primire de bani sînt si mai mari. Pentru Piatra Neamt va conta enorm sã reusim sã avem fonduri cu care sã ridicãm orasul la standarde europene, sã dezvoltãm turismul, sã atragem turistii care sã ne viziteze obiectivele pe care le detinem“. Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean, a vãzut prin regionalizare posibilitatea de a se implementa proiecte interjudetene, care sã atragã o dezvoltare armonioasã a unitãtilor prinse în Regiunea Nord-Est: „Regionalizarea este necesarã si utilã pentru a se putea pune în practicã proiecte interjudetene. Este important sã putem sã dezvoltãm infrastructura la nivel de regiune. Acum existã Regiunea Nord Est, dar este o structurã în sine, fãrã a fi caracterizatã de o dezvoltare armonioasã. Sper cã noua organizare va reduce din birocratie, iar descentralizarea care se face în pasi de melc va fi acceleratã, pentru ca tot ce se va întîmpla în tarã sã fie în avantajul cetãteanului. Sînt cîteva dintre motivele pentru care cred cã regionalizarea va fi în beneficiul tãrii“.

„Trebuie organizat un referendum“

Deputatul Culitã Tãrîtã este mai rezervat cînd e vorba sã vadã avantajele sau dezavantajele unei noi împãrtiri a tãrii: „Asta nu e o treabã pe care sã o faci peste noapte. Nu am suficiente argumente nici ca sã spun cã e o gresealã, nici cã asa o va duce tara mai bine. Eu sper cã acei oameni care s-au gîndit la regionalizare au stabilit-o dupã ce s-au consultat cu specialisti, dupã ce au cerut pãrerea unor sociologi... Multi colegi parlamentari fac declaratii asa, luati de iuresul vremurilor! Dar e o hotãrîre greu de luat, care trebuie sã se bazeze pe lucruri clare. De aceea nu stiu în acest moment dacã regionalizarea e calea cea mai bunã de urmat. Eu nu spun asta incluzîndu-mã în orientarea politicã pe care o reprezintã, vorbesc avînd în vedere ce va însemna pentru administratia publicã localã. Trebuie mãsurat de trei ori si tãiat o datã! E prea serioasã treaba ca sã o faci fãrã o implicare realã a unor specialisti“.
Serban Strãtilã, vicepresedintele PNL Neamt considerã cã nu era momentul unei reorganizãri teritoriale: „Noi am lansat propunerea noastrã de reorganizare în care tinem cont de necesitãtile de accesare a fondurilor europene, dar si de specificul local. Ceea ce propune presedintele Traian Bãsescu, în afara faptului cã nu este clar, miroase puternic a politicianism si pregãtire pentru alegerile de la anul. Din punctul meu de vedere, nu cred cã era momentul pentru asa ceva“.
Senatorul PSD Ioan Chelaru este de pãrere cã reorganizarea teritorialã a României este necesarã, însã modul în care doreste sã o facã actuala putere este incorect: „Eu cred cã o reorganizare teritorialã poate fi sustinutã si este necesarã, pentru cã s-au schimbat multe lucruri de la ultima reorganizare din anii ‘60. ÃŽnsã acest lucru nu trebuie impus de cineva în functie de interesele pe care le are. Noi avem un proiect clar, pe etape, care trebuie sã se desfãsoare neapãrat cu acceptul populatiei. Trebuie organizat un referendum, iar cetãtenii întrebati cum doresc sã fie fãcutã aceastã reorganizare teritorialã, dacã vor sã fie desfiintate judetele etc. Ne intereseazã debirocratizarea aparatului administrativ si sã aducem actul de administratie lîngã cetãtean nu sã-l îndepãrtãm. Credem cã cei care doresc aceastã reorganizare au un scop politic, intentionînd sã salveze situatia prin desfiintarea judetelor“, a declarat senatorul Chelaru.

Articol afisat de 1703 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective