Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Glodul este stãpînul drumurilor din colegiu

Glodul este stãpînul drumurilor din colegiu

Prolog de alegeri în Colegiul 6 (lI)

• multe drumuri de tarã sînt deseori bune pentru scene de luptã în nãmol • primarii zic cã fac ce pot în limita bugetului • sãtenii ar vrea ca parlamentarii sã se implice mai mult • ei însã strãlucesc mai mult prin absenteism si nepãsare •

Constantin CALIMAC

Cã doar o datã la patru ani, de alegeri, cei mai multi dintre politicieni îsi amintesc de tãranul cu mîinile crãpate de munca la pãmînt, cu o pensie CAP de mizerie, din care poate sã-si cumpere si o pereche de cizme de cauciuc, ca sã poatã umbla prin noroiul ulitelor nepietruite cu anii, e lucru stiut. Uneori, alegerile vin mai devreme, cum ar fi în Colegiul 6 Neamt, unde disparitia deputatului PSD Victor Surdu a lãsat un gol parlamentar. Ce se vrea si va fi umplut? De cine? Vedem noi la alegeri. Pînã atunci, reporterii Monitorul au mers în Colegiul 6 sã vadã cum trãiesc oamenii. Nu de alta, dar cine va cîstiga sã poatã compara cum era înainte cu realizãrile pe care sîntem siguri cã le va bifa. Si am nimerit exact dupã ploile recente, asa cã de scris am avut ce.

Drumurile noastre toate nu duc la Roma, din pãcate, desi multi au fugit în Italia în cãutarea unui mîine mai bun, dar au în schimb o altã calitate: marea lor majoritate, prin sãtuce, mai mari ori mai mici, sînt propice pentru bãtãi în nãmol. Cu nãmol probabil cã i-ar întîmpina sãtenii pe alesi, care au fost, au promis, au plecat si lipsesc cu desãvîrsire. Si ei si realizãrile. Cît despre primari, ei zic cã fac si ei ce pot, dupã buget. Care e de austeritate, cum stim cu totii. Tradus, niste piatrã cu care mai toarnã din cînd în cînd ulitele. ÃŽnsã nici vorba aia cu apa trece pietrele rãmîn pare a nu mai fi de actualitate. Cum vine prima ploaie, torentii veniti de pe dealuri mãturã piatra si mai rup si cîte o bucatã de drum. Abia atunci îsi aduc aminte edilii cã nu este totul sã împrãstii niste piatrã, dacã nu ai profilate santuri care sã preia apele. Si totul aratã ca la început. Munca aceasta de „Sisif“ se duce în fiecare an, spre nemultumirea gospodarilor, care ar vrea si ei „drumuri ca la oras“, cu asfalt. Ar mai vrea si apã la poartã, gaz si canalizare. Proiecte sînt, dar zac prãfuite pe rafturi sau prin sertarele primãriilor sau ale unor comisii care ar trebui sã dea aprobarea, însã, de regulã, se spune cã s-au terminat fondurile. Asa se face cã sãteanul înnoatã prin noroi, dã prin gropi, dar din vina altora, iar, cînd e uscat, mai face si cîte o „curã“ zdravãnã si „sãnãtoasã“ de praf. Din doi în doi ani, mai vin si ceva inundatii care mãturã drumuri, culturi si case, spre disperarea oamenilor. Bani suficienti pentru pentru diguri, canale de protectie, etc. n-au fost niciodatã. Pentru multi promisiunile de mai bine nu-si mai au rostul, pentru cã vîrsta le mai dã doar puterea de a se tîrî prin viatã, în asteptarea copiilor plecati departe, la muncã pentru cã în tarã nu e de trãit, si a nepotilor. Singurãtatea îi ucide încet, iar prezenta sau neprezenta unui parlamentar în zonã a ajuns sã nu-i mai intereseze. Ca de altfel nici promisiunile, indiferent cine le face. Multi se complac sã fie doar o masã electoralã, cãratã la tururile de scrutin cu cãrutele sau cu masinile, pentru a pune stampilele pe buletinele de vot, pe interes. Al unor partide, nu al tãranului gîrbov.

Iarna trece, vine torentul de varã

Cum iarna nu a fost de ajuns, ploile au contribuit din plin, în aceastã primãvarã, la deteriorarea drumurilor din Ruginoasa si Dulcesti. Cîteva minute de potop au stricat platformele drumurilor, au decopertat si ceva asfalt acolo unde si asa era putin. Acum oamenii din cele douã comune asteaptã ca oficialitãtile si parlamentarii pe care i-au ales în 2008, sã facã ceva pentru ca drumurile sã poatã fi reparate. Primãriile locale nu au bani decît pentru ceva piatrã si aceea insuficientã, la cîtã nevoie este. Oamenii bombãne si „mestecã“ în barbã vorbe nu prea plãcute la adresa tuturor celor care ar fi trebuit pînã acum sã se ocupe mai mult de nivelul de trai al tãranilor. Sãteanul nu are nevoie de multe, dacã are apã la poartã, sã nu care istovit gãletile de la „mama dracului“, dacã nu-si murdãreste cizmele sau încãltãrile de noroi cînd merge la bisericã duminica, dacã are ce pune în oalã. „Cine a vãzut picior de parlamentar la Ruginoasa? N-a cãlcat unul pe aici de multã vreme. Nu au venit nici cei de la judet sã vadã ce si cum. Cînd vin ploile mari si gheata, asta cam în fiecare an, mãturã tot în cale. ÃŽn acest an ne-a lãsat si fãrã grãdini, va fi greu sã rãzbatem cu cartofii, cu legumele. De acum, pînã vor repara drumurile, praful sau noroiul ne mãnîncã. Primarul face ce poate, a reparat drumurile cu ce a putut si a avut, dar, dacã nu sînt bani în primãrie, de unde? Asa ne zbatem an de an, îmbãtrînim si nu mai asteptãm decît sfîrsitul. Copiii ne pleacã de acasã, e normal sã fugã de sãrãcie, de noroi si praf, se duc afarã, în strãinãtate. Si acolo e greu. Politicienii îsi aduc aminte de noi doar cînd le trebuie voturi. Si vin si pun afise peste tot. Pe copaci, pe stîlpi, la crîsme, pe gardu’ omului, fãrã sã întrebe pe gospodar dacã îi lasã sau nu. Si cu o sacosã datã pe furis vin si cersesc votul“, au fost parte din vorbele unor sãteni pe care i-am gãsit în periplul nostru gazetãresc.

„Nu ne punem sperante în nimeni“

Ploile din ultima vreme au lãsat în urmã multe stricãciuni. DJ 157 l avea 100 de metri de platformã decopertatã, drumul comunal 187 Ruginoasa-Vãleni, din cauza scurgerii torentilor, distrus pe o lungime de 3.450 de metri, s-a dus fundatia, s-a dus terasamentul si au fost colmatate santurile. Un drum sãtesc a avut platforma distrusã pe circa 150 de metri. Au fost afectate 35-40 de gospodãrii dintr-un total de 110 si mai multe hectare de culturi. Primarul Nicu Chirilã a precizat cã drumurile ar fi putut fi mai bune si mai bine protejate dacã administratia localã nu ar fi avut multã vreme conturile blocate. „Asteptãm acum mila altora, în loc sã ne fi gospodãrit singuri. Dacã nu ar fi fost de plãtit oalele sparte de vechea administratie, care ne-a lãsat cu un proces pe cap, de care abia am scãpat, dacã nu am fi avut conturile blocate luni în sir, am fi vorbit altfel acum despre drumuri. Nu am putut decît sã repar ulitele în limita unui buget insuficient si cu aportul unei societãti care are un depozit de agregate minerale pe teritoriul comunei si care reparã drumurile, acolo unde e necesar, din proprie initiativã. Nu ne punem sperante în nimeni, cu atît mai putin în parlamentari. Nici unul nu a cãlcat prin Ruginoasa“, a spus primarul Nicu Chirilã. Ploaia cãzutã si peste Dulcesti a spãlat balastul si a distrus rigolele a douã drumuri. Drumul Comunal 31 A Britcani - DN 15 D a fost afectat pe o lungime de 2 kilometri, iar drumul sãtesc Cîrlig - Valea Neagrã a fost mîlit pe jumãtate de kilometru. O comisie numitã de prefect a fost si acolo pentru a evalua pagubele. „Ce parlamentari sã vie în Cîrlig, are vreunul grija asta? Primarul Foltea pune piatrã, o mai spalã ploaia, dar drumurile sînt bunicele. Acum, cînd cu potopul asta, pe drumul ce duce la Valea Neagrã nu mai poti circula nici cu cãruta, s-a întãrit noroiul, sleaurile sînt adînci“, a declarat Vasile Gãrgãun.

Parcã e mai... bine


Nici în celelalte comune din preajma Romanului, ce fac parte din Colegiul 6, lucrurile nu diferã prea mult, si totusi... ÃŽn toate cele patru sate ale Fãureilor drumurile se prezintã acceptabil în aceastã perioadã. Vasile Gherghel, primarul, a învãtat cã, dacã drumurile sînt bune, scolile si dispensarele umane merg, mai poti scoate capul în fata oamenilor. Spre deosebire de alte comune, localnicii din Fãurei, Budesti, Climesti si Micsunesti au avut ocazia sã-l vadã mai des pe regretatul deputat PSD Victor Surdu. Acesta a vizitat de mai multe ori comuna, chiar a dorit la un moment dat sã-si cumpere o casã în Budesti, aproape de iazul din localitate. A fost vãzut la Climesti, la resfintirea bisericii, care a ars partial si a fost reparatã cu multã trudã si bani sau la alte manifestãri. „A stat de vorbã cu noi, un om deosebit, Dumnezeu sã-l ierte, le-a ascultat pãsurile si nu a promis prea multe, asa cum fac altii. A ajutat biserica din Climesti si a asistat la slujba de resfintire. A fost chiar si cu sotia, cu Angela Similea, la o manifestare culturalã. Acum va trebui sã-l votãm pe altul, pe care nu stiu de cîte ori o sã-l vedem la fatã. Vom trãi si vom vedea“, a spus Mihai Lãpusneanu. ÃŽn comuna Secuieni, mai sînt unele nemultumiri legate de drumuri, mai ales în zonele de la marginea satului. Ca o concluzie, oamenilor nu le mai prea pasã, dupã mai bine de 20 de ani de promisiuni fãrã acoperire, dacã le mai calcã satul vreun parlamentar. Dar contribuie din putinul lor la lefurile si privilegiile acestora.

Articol Marca Monitorul

Articol afisat de 1565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective