Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Glodul este stăpînul drumurilor din colegiu

Glodul este stăpînul drumurilor din colegiu

Prolog de alegeri în Colegiul 6 (lI)

• multe drumuri de tară sînt deseori bune pentru scene de luptă în nămol • primarii zic că fac ce pot în limita bugetului • sătenii ar vrea ca parlamentarii să se implice mai mult • ei însă strălucesc mai mult prin absenteism si nepăsare •

Constantin CALIMAC

Că doar o dată la patru ani, de alegeri, cei mai multi dintre politicieni îsi amintesc de tăranul cu mîinile crăpate de munca la pămînt, cu o pensie CAP de mizerie, din care poate să-si cumpere si o pereche de cizme de cauciuc, ca să poată umbla prin noroiul ulitelor nepietruite cu anii, e lucru stiut. Uneori, alegerile vin mai devreme, cum ar fi în Colegiul 6 Neamt, unde disparitia deputatului PSD Victor Surdu a lăsat un gol parlamentar. Ce se vrea si va fi umplut? De cine? Vedem noi la alegeri. Pînă atunci, reporterii Monitorul au mers în Colegiul 6 să vadă cum trăiesc oamenii. Nu de alta, dar cine va cîstiga să poată compara cum era înainte cu realizările pe care sîntem siguri că le va bifa. Si am nimerit exact după ploile recente, asa că de scris am avut ce.

Drumurile noastre toate nu duc la Roma, din păcate, desi multi au fugit în Italia în căutarea unui mîine mai bun, dar au în schimb o altă calitate: marea lor majoritate, prin sătuce, mai mari ori mai mici, sînt propice pentru bătăi în nămol. Cu nămol probabil că i-ar întîmpina sătenii pe alesi, care au fost, au promis, au plecat si lipsesc cu desăvîrsire. Si ei si realizările. Cît despre primari, ei zic că fac si ei ce pot, după buget. Care e de austeritate, cum stim cu totii. Tradus, niste piatră cu care mai toarnă din cînd în cînd ulitele. Însă nici vorba aia cu apa trece pietrele rămîn pare a nu mai fi de actualitate. Cum vine prima ploaie, torentii veniti de pe dealuri mătură piatra si mai rup si cîte o bucată de drum. Abia atunci îsi aduc aminte edilii că nu este totul să împrăstii niste piatră, dacă nu ai profilate santuri care să preia apele. Si totul arată ca la început. Munca aceasta de „Sisif“ se duce în fiecare an, spre nemultumirea gospodarilor, care ar vrea si ei „drumuri ca la oras“, cu asfalt. Ar mai vrea si apă la poartă, gaz si canalizare. Proiecte sînt, dar zac prăfuite pe rafturi sau prin sertarele primăriilor sau ale unor comisii care ar trebui să dea aprobarea, însă, de regulă, se spune că s-au terminat fondurile. Asa se face că săteanul înnoată prin noroi, dă prin gropi, dar din vina altora, iar, cînd e uscat, mai face si cîte o „cură“ zdravănă si „sănătoasă“ de praf. Din doi în doi ani, mai vin si ceva inundatii care mătură drumuri, culturi si case, spre disperarea oamenilor. Bani suficienti pentru pentru diguri, canale de protectie, etc. n-au fost niciodată. Pentru multi promisiunile de mai bine nu-si mai au rostul, pentru că vîrsta le mai dă doar puterea de a se tîrî prin viată, în asteptarea copiilor plecati departe, la muncă pentru că în tară nu e de trăit, si a nepotilor. Singurătatea îi ucide încet, iar prezenta sau neprezenta unui parlamentar în zonă a ajuns să nu-i mai intereseze. Ca de altfel nici promisiunile, indiferent cine le face. Multi se complac să fie doar o masă electorală, cărată la tururile de scrutin cu cărutele sau cu masinile, pentru a pune stampilele pe buletinele de vot, pe interes. Al unor partide, nu al tăranului gîrbov.

Iarna trece, vine torentul de vară

Cum iarna nu a fost de ajuns, ploile au contribuit din plin, în această primăvară, la deteriorarea drumurilor din Ruginoasa si Dulcesti. Cîteva minute de potop au stricat platformele drumurilor, au decopertat si ceva asfalt acolo unde si asa era putin. Acum oamenii din cele două comune asteaptă ca oficialitătile si parlamentarii pe care i-au ales în 2008, să facă ceva pentru ca drumurile să poată fi reparate. Primăriile locale nu au bani decît pentru ceva piatră si aceea insuficientă, la cîtă nevoie este. Oamenii bombăne si „mestecă“ în barbă vorbe nu prea plăcute la adresa tuturor celor care ar fi trebuit pînă acum să se ocupe mai mult de nivelul de trai al tăranilor. Săteanul nu are nevoie de multe, dacă are apă la poartă, să nu care istovit găletile de la „mama dracului“, dacă nu-si murdăreste cizmele sau încăltările de noroi cînd merge la biserică duminica, dacă are ce pune în oală. „Cine a văzut picior de parlamentar la Ruginoasa? N-a călcat unul pe aici de multă vreme. Nu au venit nici cei de la judet să vadă ce si cum. Cînd vin ploile mari si gheata, asta cam în fiecare an, mătură tot în cale. În acest an ne-a lăsat si fără grădini, va fi greu să răzbatem cu cartofii, cu legumele. De acum, pînă vor repara drumurile, praful sau noroiul ne mănîncă. Primarul face ce poate, a reparat drumurile cu ce a putut si a avut, dar, dacă nu sînt bani în primărie, de unde? Asa ne zbatem an de an, îmbătrînim si nu mai asteptăm decît sfîrsitul. Copiii ne pleacă de acasă, e normal să fugă de sărăcie, de noroi si praf, se duc afară, în străinătate. Si acolo e greu. Politicienii îsi aduc aminte de noi doar cînd le trebuie voturi. Si vin si pun afise peste tot. Pe copaci, pe stîlpi, la crîsme, pe gardu’ omului, fără să întrebe pe gospodar dacă îi lasă sau nu. Si cu o sacosă dată pe furis vin si cersesc votul“, au fost parte din vorbele unor săteni pe care i-am găsit în periplul nostru gazetăresc.

„Nu ne punem sperante în nimeni“

Ploile din ultima vreme au lăsat în urmă multe stricăciuni. DJ 157 l avea 100 de metri de platformă decopertată, drumul comunal 187 Ruginoasa-Văleni, din cauza scurgerii torentilor, distrus pe o lungime de 3.450 de metri, s-a dus fundatia, s-a dus terasamentul si au fost colmatate santurile. Un drum sătesc a avut platforma distrusă pe circa 150 de metri. Au fost afectate 35-40 de gospodării dintr-un total de 110 si mai multe hectare de culturi. Primarul Nicu Chirilă a precizat că drumurile ar fi putut fi mai bune si mai bine protejate dacă administratia locală nu ar fi avut multă vreme conturile blocate. „Asteptăm acum mila altora, în loc să ne fi gospodărit singuri. Dacă nu ar fi fost de plătit oalele sparte de vechea administratie, care ne-a lăsat cu un proces pe cap, de care abia am scăpat, dacă nu am fi avut conturile blocate luni în sir, am fi vorbit altfel acum despre drumuri. Nu am putut decît să repar ulitele în limita unui buget insuficient si cu aportul unei societăti care are un depozit de agregate minerale pe teritoriul comunei si care repară drumurile, acolo unde e necesar, din proprie initiativă. Nu ne punem sperante în nimeni, cu atît mai putin în parlamentari. Nici unul nu a călcat prin Ruginoasa“, a spus primarul Nicu Chirilă. Ploaia căzută si peste Dulcesti a spălat balastul si a distrus rigolele a două drumuri. Drumul Comunal 31 A Britcani - DN 15 D a fost afectat pe o lungime de 2 kilometri, iar drumul sătesc Cîrlig - Valea Neagră a fost mîlit pe jumătate de kilometru. O comisie numită de prefect a fost si acolo pentru a evalua pagubele. „Ce parlamentari să vie în Cîrlig, are vreunul grija asta? Primarul Foltea pune piatră, o mai spală ploaia, dar drumurile sînt bunicele. Acum, cînd cu potopul asta, pe drumul ce duce la Valea Neagră nu mai poti circula nici cu căruta, s-a întărit noroiul, sleaurile sînt adînci“, a declarat Vasile Gărgăun.

Parcă e mai... bine


Nici în celelalte comune din preajma Romanului, ce fac parte din Colegiul 6, lucrurile nu diferă prea mult, si totusi... În toate cele patru sate ale Făureilor drumurile se prezintă acceptabil în această perioadă. Vasile Gherghel, primarul, a învătat că, dacă drumurile sînt bune, scolile si dispensarele umane merg, mai poti scoate capul în fata oamenilor. Spre deosebire de alte comune, localnicii din Făurei, Budesti, Climesti si Micsunesti au avut ocazia să-l vadă mai des pe regretatul deputat PSD Victor Surdu. Acesta a vizitat de mai multe ori comuna, chiar a dorit la un moment dat să-si cumpere o casă în Budesti, aproape de iazul din localitate. A fost văzut la Climesti, la resfintirea bisericii, care a ars partial si a fost reparată cu multă trudă si bani sau la alte manifestări. „A stat de vorbă cu noi, un om deosebit, Dumnezeu să-l ierte, le-a ascultat păsurile si nu a promis prea multe, asa cum fac altii. A ajutat biserica din Climesti si a asistat la slujba de resfintire. A fost chiar si cu sotia, cu Angela Similea, la o manifestare culturală. Acum va trebui să-l votăm pe altul, pe care nu stiu de cîte ori o să-l vedem la fată. Vom trăi si vom vedea“, a spus Mihai Lăpusneanu. În comuna Secuieni, mai sînt unele nemultumiri legate de drumuri, mai ales în zonele de la marginea satului. Ca o concluzie, oamenilor nu le mai prea pasă, după mai bine de 20 de ani de promisiuni fără acoperire, dacă le mai calcă satul vreun parlamentar. Dar contribuie din putinul lor la lefurile si privilegiile acestora.

Articol Marca Monitorul

Articol afisat de 1380 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective