Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FRAUDÃ LA LICEU (II)

FRAUDÃ LA LICEU (II)

• conducerea a depus o plîngere împotriva Mariei Enache, acuzele fiind fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals si delapidare • pe lîngã problemele cu chitantele eliberate copiilor cazati în internat, au mai fost identificate si altele • Maria Enache a gãtit mîncarea pentru un praznic în cantina internatului si a transportat-o la Hangu folosind masina institutiei • aceasta mai este acuzatã cã a ocupat postul de administrator fãrã a întruni conditiile de participare la concurs • „Scoala este o institutie care trebuie feritã de astfel de lucruri ilegale, imorale“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan •

Problemele identificate de comisia de disciplinã constituitã la nivelul Colegiului „Gheorghe Asachi“ din Piatra Neamt fac obiectul unui dosar penal ce este instrumentat de lucrãtorii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Actuala conducere a liceului a depus o plîngere penalã în care Maria Enache, fost administrator, este acuzatã de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals si delapidare. „Maria Enache avea functia de administrator si casier, încasînd si eliberînd chitante conform fisei postului. Conform raportului Comisiei de Cercetare si Disciplinã din data de 19 octombrie 2010 s-a constatat o lipsã în gestiunea doamnei Enache. Astfel, între sumele înregistrare în contabilitate si sumele calculate în functie de evidenta copiilor cazati în regim de internat în perioada 2009-2010, existã o diferentã de 96.642 lei (...)“, se aratã în plîngerea depusã la Politia Neamt. Comisia a mai descoperit si alte lucruri dubioase din perioada cît Maria Enache a fost administrator. Una dintre ele se referã la modul în care a ocupat postul. „Sînt neclaritãti serioase, iar din punctul nostru de vedere nu a fost respectatã legislatia atunci cînd a fost angajatã. A fost angajatã fãrã a avea diplomã de bacalaureat. ÃŽn CV scrie cã ar avea diplomã, dar nu are. Am verificat si am constatat cã dumneaei a terminat liceul în 1992 fãrã diplomã. La angajare, a adus cartea de muncã unde scrie cã are 12 clase cu diplomã cu tot, dar este un fals. Nu are 12 clase finalizate cu diplomã de bacalaureat, ceea ce este o conditie minimalã pentru angajare pe postul de administrator. Comisia de angajare era obligatã sã cearã CV-ul, însã acesta se bazeazã pe acte justificative. ÃŽn CV scrie cã a fost sef de protocol, însã conform cãrtii de muncã a fost muncitor necalificat la o unitate militarã. Are o scoalã postlicealã, dar la vremea respectivã, cînd a fãcut-o, legislatia permitea sã se facã scoalã post fãrã diplomã de bac. Poti sã faci uz de aceastã diplomã în momentul în care ti-ai finalizat studiile liceale. Existã ordine clare cu privire la conditiile minime privind studiile si vechimea de angajare pentru functia de administrator de patrimoniu“, a declarat Valentina Pavel, directorul Colegiului „Asachi“. Maria Enache afirmã cã functia a ocupat-o prin concurs si cã a îndeplinit toate conditiile: „Conditiile de participare la concurs au fost îndeplinite, iar functia am ocupat-o legal“.

Masina institutiei, folositã în interes personal

O altã chestiune descoperitã de cei patru membri ai Comisiei de Cercetare si Disciplinã se referã la modul în care fostul administrator s-a folosit de cantina institutiei, dar si de autoturismul scolii pentru a-si rezolva problemele personale. „Au fost niste declaratii legate de administrarea cantinei, de magazia de alimente, fiind identificate si niste probleme cu un praznic. S-au scos alimente pentru un praznic, însã a fost foarte dificil sã stabilim ceva clar, pentru cã nu tineau o evidentã clarã la cantinã si ca sã acopere lipsurile au fãcut o facturã în care apãreau 20 de litri de otet, o foaie de alimente. A transportat mîncarea cu masina scolii, spunînd cã i-a dat voie conducerea“, a declarat profesoara Constanta Chelaru, membrã a comisiei de anchetã. „A fãcut praznicul la Hangu si chiar existã o foaie de transport care confirmã acest lucru. ÃŽntr-o declaratie, doamna Enache spune cã a adus mîncarea la Hangu cu masina institutiei, avînd sprijinul conducerii din acea perioadã si mai aduce la cunostintã cã nu a plãtit benzina consumatã pînã la Hangu si înapoi la Piatra pentru cã nu i s-a comunicat dacã este necesar sã plãteascã sau nu“, a mai sustinut directoarea Valentina Pavel. Cea incriminatã a recunoscut cã a fãcut mîncarea la cantina internatului si faptul cã s-a folosit de masina scolii: „Este adevãrat cã am solicitat sã plãtesc cursa respectivã, însã nu mi s-a spus cã trebuie sã achit. S-a fãcut imputatie pe pomana respectivã, desi era achitatã. Am facturã de platã. Nu am plãtit benzina pentru cã nu mi s-a adus la cunostintã, desi am zis cã-s de acord. Nu a fost singurul praznic fãcut acolo. Au mai fost persoane care au gãtit pentru praznice. Bucãtãresele au fost plãtite de mine pentru ajutorul acordat. Si am avut aprobare de la conducere si pentru gãtitul mîncãrii, cît si pentru masinã“.

„Nu mai este debandada de altã datã. S-a intrat în normalitate“

Din spusele cadrelor didactice rezultã cã în acest moment la cantina internatului se mãnîncã bine si cã nu existã elev care sã nu-si primeascã chitanta pentru banii plãtiti. „ÃŽn trecut, în calitate de profesor diriginte am primit diverse reclamatii de la copii. Se plîngeau cã nu mîncau cum trebuie, cã primesc portiile mai mici. Eu, personal, refuzam sã-i cred, pentru cã stiam cã în general viata de la internat nu este ca aceea de acasã. Ziceam cã-s mofturosi. ÃŽmi pare rãu cã nu i-am luat în considerare la acea vreme. Am fãcut un calcul referitor la banii cheltuiti cu hrana copiilor pe anul scolar trecut si rezulta 6 lei pe zi/mîncare. Pãi cum sã trãiascã un copil cu 6 lei/zi trei mese? Era clar cã erau probleme. Din cauza conditiilor care au existat la internat în anii anteriori ne-au plecat foarte multi copii, în conditiile în care pentru noi acesta este foarte important pentru cã atragem elevii din rural si asta ne ajutã sã ne realizãm planul de scolarizare. Acum am auzit o afirmatie precum cã niciodatã nu au fost atîtia bani pentru mîncare la cantina interantului ca în acest an scolar. Vã dati seama ce încasãri slabe au fost în anii trecuti sã poti face o asa afirmatie? Trebuiau sã încaseze 243.491, iar conform registrelor au încasat numai 146.000 numai într-un an scolar. Toti copiii plãtesc la timp, iar în internat existã o evidentã clarã a persoanelor care stau aici. Nu mai este debandada de altãdatã. S-a intrat în normalitate, chiar dacã deranjeazã pe cei care aveau niste deprinderi proaste înainte. Au început sã plece cei care nu suportã sã lucreze corect, sã respecte programul. Noi nu venim la scoalã sã mîncãm din banii copiilor. De aceea vrem sã le transmitem pãrintilor cã lucrurile au revenit la normal si cã-si pot lãsa copiii sã studieze în conditii bune la noi“, a declarat profesoara Constanta Chelaru.

Institutia scolarã trebuie sã fie cea mai curatã dintre toate

Directoarea Valentina Pavel sperã cã prejudiciul creat va fi recuperat si îsi pune toate sperantele în anchetatori: „Asteptãm finalizarea anchetei si dorim recupearea prejudiciului. Vã dati seama ce se putea face cu acesti bani în beneficiul elevilor? Noi avem datorii la utilitãti pentru cã în perioada respectivã si începînd din anul 2008, 2009, 2010, marea majoritate a facturilor de utilitãti, respectiv gaz, energie electricã, gunoi, apã, canal, nu sînt plãtite. Nu numai cã nu s-au plãtit cã nu era de unde, dar s-au mai cumpãrat si alte materiale de curãtenie de valoare foarte mare - var, vopsea, detergent etc. De vãruit nu stim cît s-a vãruit, însã pot sã vã spun cã la etajul II, la internat, avem pe pereti humã. Acum încercãm sã vãruim încet-încet cîte o camerã“. Situatia de la Colegiul National „Gheorghe Asachi“ este cunoscutã la Inspectoratul Scolar, reprezentantii acestei institutii asteptînd ca ancheta aflatã în desfãsurare sã identifice vinovatii si sã fie recuperat prejudiciul. „Din pãcate situatia nu este deloc simplã. Doamna director Pavel m-a anuntat despre cum stau lucrurile acolo, pentru cã dupã ce a fost nominalizatã pe functie a fãcut niste verificãri si a constatat cã treaba nu e curatã. Noi, oamenii din învãtãmînt, trãim cu spaima grijii fatã de elevi. Responsabilitatea noastrã este sã le fie bine copiilor si sã le asigurãm conditii normale în timpul procesului instructiv-educativ. Or la internatul de la «Asachi» este o chestiune de anormalitate si un om din învãtãmînt percepe foarte greu abuzurile de acest gen. Vreau sã se rezolve problema conform legii pentru cã, din pãcate, conform moralei, nu mai este posibil. Pe mine mã înspãimîntã faptul cã cineva poate face asa ceva, pe de o parte, si pe de altã parte scoala este o institutie care trebuie feritã de astfel de mizerii. Este jenant cã într-o unitate de învãtãmînt s-a putut întîmpla asa ceva“, a declarat profesor Lumiita Georgeta Vîrlan, inspector scolar general.

Articol afisat de 2662 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective