Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iulie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte“

• interviu realizat cu soprana Felicia Filip

Reporter: Stimată doamnă Felicia Filip, regret că nu reprezint o televiziune, pentru a putea argumenta si augmenta cît mai pregnant senzatia de frumusete, căldură si bunăvointă pe care o produceti.
Felicia Filip: Vă spun că nu trebuie să regretati nimic. Important este faptul că, iată, ne privim în ochi si transmitem, dincolo de orice, prin privire, tot ceea ce nu se poate spune sau nu cuprind cuvintele.
Rep.: Da, asa este. Cum vă simtiti în calitatea de „contributor“ la această editie?
F.F.: Minunat, pentru că mă simt de aici; de cînd au început Vacantele muzicale; în sensul în care energia se transmite de la generatia care a initiat acest fenomen si pînă la cei de azi. Se transmite frumosul, binele, echilibrul, tineretea. Răsfoind istoricul Vacantelor descopăr nume pe care le iubesc, nume de care m-am sprijinit întotdeauna si mă sprijin în continuare. Mă abtin să le pomenesc, dar nu pot omite unul: Georgeta Stoleru, care figurează într-un mod strălucit în istoria Vacantelor si care mi-a fost profesoară la început si-mi este mentor cît voi exista. Este omul de aur pe care Dumnezeu mi l-a dăruit. Alături de celălalt om de aur, sotul meu, Cristian Mihăilescu, cel care a creat toată această atmosferă de acum, pot să spun că de cînd au început Vacantele muzicale pînă în acest an rotund, consider că într-un fel sau altul trăiesc si mă hrănesc din ceea ce se întîmplă aici. Pentru că Piatra Neamt a fost prezent ca eveniment în viata mea. Nu este numai o localitate pe harta tării, ci este un punct energetic de istorie si spiritualitate pe care nu îl poti ignora. Este deja păcat să încerci a trece pe lîngă el si a nu te implica, a nu te hrăni din energia benefică ce există aici. O percep, si de fiecare dată m-am bucurat, am fremătat si m-am hrănit. Este senzatia pe care am refăcut-o fericit si de astă dată, cînd m-am entuziasmat ca un copil în ideea că vin aici si mă întîlnesc cu acel „ceva“ ce nu poate fi exprimat în cuvinte.

Mozart, înainte de orice

Rep.: Sînteti cunoscută ca un promotor al experientelor inedite în materie de expresie muzicală. Si mă refer aici la pionieratul pe care l-ati cultivat, de îmbinare a expresiei vocale cu alte forme decît cele clasicizate. Tinînd cont de faptul că sînteti laureată a tuturor concursurilor de interpretare mozartiană, socot a fi previzibil răspunsul la întrebarea privind compozitorul dumneavoastră preferat.
F.F.: Ati intuit bine.
Rep.: Nici nu era greu.
F.F. : Da, compozitorul preferat este Mozart. Înainte de orice.
Rep.: Un argument...
F.F.: Nu stiu cum se întîmplă... - am trăit pe vremea cînd difuzorul era pus pe programul cultural, al României dintotdeauna - de pe atunci am ascultat acea muzică. Si foarte des am ascultat Mozart. Si mai tîrziu mă întrebam de unde vine această sensibilitate, această atractie a mea spre geniul vienez. Treptat am înteles că de acolo vine. Mai ales că am ajuns să-l percep ca fiind cel mai apropiat de sensibilitatea mea, de vibratia mea, de energia mea. Un alt compozitor apropiat mie este Donizetti.
Rep.: Interesant acest cuplu ce v-a influentat sensibilitatea si v-a construit temeinice afinităti. Cum se face de nu v-au atras veristii?
F.F.: Nu-i adevărat; sînt atrasă. Am realizat lucrul acesta cînd am cîntat în „Boema“ pe scena Operei din Brasov. Este bine să aflati că eu niciodată nu am părăsit arealul operei, arealul scenei. După ce, la repetitii, îmi terminam rolul, nu plecam la treburile mele ci stăteam în continuare în sală, trăind emotiile fiecărui personaj. Cîntam si plîngeam cu fiecare personaj, trăiam fiecare moment al orchestrei; pentru că este o filosofie întreagă acolo; în care mă regăseam si în care realizam frumusetea muzicii. Fiecare frază în parte poate fi un hit. Cred că dacă m-ar pune cineva să scriu partitura, as putea să o fac. Si nu numai cea a Mussetei. Fiecare sunet mă storcea de plăcere, aproape pînă la sînge.

„Ar fi păcat să judec ceva ce nu am văzut“

Rep.: Vă cred, pentru că vorbiti cu multă patimă despre acest lucru. În acelasi timp, experienta cu formatia „Iris“ ar putea fi un semn al pomenitei insatietăti muzicale?
F.F.: Din nou aduc vorba despre profesoara mea Georgeta Stoleriu. De la care nu am învătat numai cum să cîntăm ci am învătat si cum să trăim. În timpul studentiei mele vocalizele se făceau cu toată grupa. Si tin minte că în momentul în care asteptam să ne vină rîndul, colegele mele erau preocupate de muzică de alt gen. De la muzica de operă la musical, operetă, rock si altele e doar un pas. Pentru că trebuie să întelegi toate aceste fenomene ca să poti vorbi de ele si să poti face diferentierea. Altfel, ar fi păcat să judec ceva ce nu am văzut, din auzite sau din ceea ce au spus altii. Întotdeauna vreau să încerc acea experientă, să treacă prin mine, să o percep; altfel nu vorbesc.
Rep.: Mai cîntati la Opera din Brasov?
F.F.: Întrebarea asta i-o puteti pune domnului director. Foarte rar, fiindcă el are mari valori acolo, pentru că situatia este cea care este, dar sigur, datorită cererii, o dată pe an sînt invitată la concertul de Crăciun, care a intrat în traditie.
Rep.: În acest fel evitati si bîrfele.
F.F.: Ei, pretutindeni există această preocupare si sînt oameni care din asta trăiesc. Spuneati despre dumneavoastră că sînteti un „contra“. Dumneavoastră nu sînteti asa, se vede. Sînteti un scormonitor care scoate în evidentă mai mult decît sîntem noi în stare să expunem. O faceti cu bună credintă, stiu asta, chiar dacă pentru unii pare altfel. Pentru asta vă sînt recunoscătoare.
Rep.: Vă multumesc pentru acest imprevizibil „laudatio“ care mă pune în dificultate, deoarece eu sînt cel care trebuie să vă multumească pentru atitudinea îndatoritoare si pentru onoarea pe care ne-ati făcut-o de a ne răsfăta cu harurile dumneavoastră la această editie festivă a Vacantelor Muzicale.

Articol afisat de 2980 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective