Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

UCIGASI CĂUTATI TOATĂ VIATA

• legiuitorul intentionează să nu mai limiteze răspunderea penală în cazul omorului • măsura nu se va aplica retroactiv • în ultimii ani, în Neamt s-au prescris mai multe omoruri • altele nouă sînt în evidente cu autor necunoscut • dacă nu va fi găsit, anul viitor va scăpa de răspundere ucigasul Brîndusei Tofan •

Legislativul intentionează să elimine limitele răspunderii penale în cazul omorului, măsură care în acest moment este stabilită la 15 ani. Deocamdată imprescriptibilitatea omorului a trecut de Senat unde, cu majoritate de voturi s-a decis ca faptele de omor să nu se mai prescrie, la propunerea Ministerului Justitiei. Conform amendamentului, pruncuciderea, uciderea la cererea victimei, dar si tentativa de omor rămîn cu limite de prescriptie. În schimb, imprescriptibilitatea se va aplica faptelor care sînt incluse la categoria omorului, si care sînt pedepsite cu închisoare de peste 20 de ani. Senatul este prima cameră sesizată, urmînd ca decizia finală să fie luată de către Camera Deputatilor. În cazul în care va deveni text de lege, măsura nu se aplica retroactiv, ci va viza numai faptele săvîrsite după intrarea în vigoare a noilor prevederi, nu si infractiunilor cărora încă nu li s-a îndeplinit termenul de prescriptie, asa cum doreau initiatorii proiectului. „Omorul este o infractiune deosebit de gravă si nu poate fi comparată cu infractiunile de drept comun. Cred că eliminarea termenului de prescriptie ar fi necesară, pentru ca cel care a săvîrsit fapta să poată fi urmărit o perioadă nelimitată. Pe de altă parte, personal nu sînt de acord nici cu sanctiunile care se aplică acum în cazul faptelor de omor, de cinci, sapte ani, fată de pedepsele care se aplicau, de exemplu, în urmă cu 20 de ani. Vorbim totusi de cea mai gravă infractiune, de o viată de om, pentru care cred că imprescriptibilitatea este oportună“, a declarat procurorul Virgil Cornea, prim procuror adjunct al Parchetului Judetean Neamt. În acest moment termenul de prescriptie în cazul omorului este de 15 ani, perioadă în care legiuitorul a considerat că presiunea psihică asupra celui ce a curmat o viată este suficientă pentru înlăturarea răspunderii penale. Totusi, cine a trăit 15 ani cu aceast traumă si nu s-a autodenuntat, ar puteafi urmărit de autorităti în continuare pentru că cel mai probabil constiinta lui nu este chiar zbuciumată.

Trei omoruri s-au prescris în ultimii ani

În mai 2005 a scăpat de bratul lung al legii ucigasul unei minore de 6 ani, fapta fiind săvîrsită în anul 1990. Drama părintilor a început pe 20 mai 1990, cînd au reclamat disparitia fiicei, Mihaela Aghiorghiesei. Copilul se juca în fata blocului si ultima dată a fost văzută în jurul orei 14. Au fost sesizati oamenii legii, dar fără nici un rezultat. La mai putin de o lună, pe 12 iunie 1990, cadavrul a apărut în albia rîului Cuiejdi. Trupul nu mai avea o mînă si prezenta numeroase plăgi înjunghiate în torace, membre si în zona suprapubiană. De la data săvîrsirii faptei si pînă la data prescrierii, anchetatorii au concluzionat că omorul a fost comis în altă parte si că, ulterior, cadavrul a fost aruncat în amonte de locul unde a fost descoperit. Procurorii si politistii au avut si un suspect - un individ care, ulterior, a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru tentativă de viol împotriva unei fetite de 6 ani. Anterior omorului, acelasi individ ispăsise o pedeapsă de cîtiva ani pentru un viol comis împotriva unei minore de 7 ani. Pentru toti cei implicati în acest caz, frustrant a fost faptul că au avut un suspect pe care, din păcate, nu au avut probe suficiente pentru a-l incrimina. În 2006 s-a prescris o faptă de loviri cauzatoare de moarte. Victimă a fost Ana Gavrilescu, de 60 de ani, din Bodesti. În aprilie 1995 femeia a fost lovită de persoane necunoscute si a ajuns în spital cu leziuni profunde în urma cărora a decedat pe 6 mai 1995. În cauză, s-au efectuat cercetări împotriva lui Petru Bizu, un vecin al victimei, dar si asupra sotului, Costache Gavrilescu, dar nu s-a putut dovedi vinovătia uneia din părti. Ani în sir de la moartea femeii, sotul a continuat să caute un vinovat si a făcut nenumărate plîngeri la organele de urmărire penală. Anul trecut s-a împlinit termenul de prescriptie în cazul celei mai stupide crime cu AN. În mai 2000 Vasile Calalb din Roman a văzut din casă cum un hot îi cotrăbăie în masină. A coborît si l-a luat pe infractor prin surprindere. Acesta din urmă a reactionat violent si i-a aplicat victimei un levier în zona capului, după care i-a înfipt în cap surubelnita cu care voia să deschidă masina. Victima s-a stins într-un spital din Iasi în noaptea de 11 spre 12 mai. Multă vreme oamenii legii au căutat suspecti, au fost audieri fără număr, dar ucigasul nu a fost găsit. A fost unul cele mai controversate cazuri, în care nu a existat nici cea mai vagă idee în privinta ucigasului. În toate aceste cazuri, cel mai mare dusman a fost trecerea timpului.

Un pas pînă la prescrierea crimei din halta Săvinesti

În acest moment în evidentele oficiale sînt nouă crime cu autor necunoscut. Încă. Cea mai veche dintre faptele rămase nepedepsite este uciderea Brîndusei Tofan, de 21 de ani, din Săvinesti. Crima a avut loc în anul 1997. Pe 29 octombrie cadavrul fetei a fost găsit într-o baltă de sînge în halta Săvinesti. Anchetatorii au stabilit că victima a fost ucisă cu sînge rece, cu cinci lovituri de cutit, dintre care una i-a sectionat artera jugulară. Crima nu a fost săvîrsită în scop de jaf. A fost si un suspect, prietenul fetei, care însă nu a putut fi dovedit. Poate nu el acomis crima, sau poate a dat dovadă de o mare tărie de caracter. Opinia publică a fost revoltată de sfîrsitul tragic al tinerei, iar dacă ucigasul nu va fi găsit, la finele anului viitor scapă de răspundere penală. Un alt omor rămas deocamdată cu AN a fost săvîrsit în luna octombrie 1999. Stefan Enache, în vîrstă de 74 de ani, din satul Pîncesti, comuna Poienari, a fost ucis cu mai multe lovituri de topor aplicate în zona pieptului. Cu AN este catalogat dosarul în care victimă a fost Gheorghe Costache, de 35 de ani, din Răucesti, în decembrie 2000, dar si a lui Gheorghe Popa, de 75 de ani, din Dulcesti. Acesta din urmă si-a pierdut viata în iunie 2001, fiind ucis se pare din răzbunare. Anchetatorii nu au găsit nici arma crimei, nici autorul. Nu a fost dovedit nici ucigasul lui Ioan Sandu, de de 43 de ani, din Roman, care si-a pierdut viata în mod violent în iunie 2001, dar nu s-a stabilit nici cine i-a luat viata lui Petru Cretu, de 50 de ani, din Icusesti, în cea de-a treia zi a Crăciunului din anul 2004. Initial, suspect a fost tatăl victimei, un septuagenar. Alte trei fapte de o violentă extremă, din care una este o pruncucidere, au avut loc de-a lungul timpului, iar pînă la această dată figurează ca fiind cu autor necunoscut.

Articol afisat de 1799 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective