Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

UCIGASI CÃUTATI TOATÃ VIATA

• legiuitorul intentioneazã sã nu mai limiteze rãspunderea penalã în cazul omorului • mãsura nu se va aplica retroactiv • în ultimii ani, în Neamt s-au prescris mai multe omoruri • altele nouã sînt în evidente cu autor necunoscut • dacã nu va fi gãsit, anul viitor va scãpa de rãspundere ucigasul Brîndusei Tofan •

Legislativul intentioneazã sã elimine limitele rãspunderii penale în cazul omorului, mãsurã care în acest moment este stabilitã la 15 ani. Deocamdatã imprescriptibilitatea omorului a trecut de Senat unde, cu majoritate de voturi s-a decis ca faptele de omor sã nu se mai prescrie, la propunerea Ministerului Justitiei. Conform amendamentului, pruncuciderea, uciderea la cererea victimei, dar si tentativa de omor rãmîn cu limite de prescriptie. ÃŽn schimb, imprescriptibilitatea se va aplica faptelor care sînt incluse la categoria omorului, si care sînt pedepsite cu închisoare de peste 20 de ani. Senatul este prima camerã sesizatã, urmînd ca decizia finalã sã fie luatã de cãtre Camera Deputatilor. ÃŽn cazul în care va deveni text de lege, mãsura nu se aplica retroactiv, ci va viza numai faptele sãvîrsite dupã intrarea în vigoare a noilor prevederi, nu si infractiunilor cãrora încã nu li s-a îndeplinit termenul de prescriptie, asa cum doreau initiatorii proiectului. „Omorul este o infractiune deosebit de gravã si nu poate fi comparatã cu infractiunile de drept comun. Cred cã eliminarea termenului de prescriptie ar fi necesarã, pentru ca cel care a sãvîrsit fapta sã poatã fi urmãrit o perioadã nelimitatã. Pe de altã parte, personal nu sînt de acord nici cu sanctiunile care se aplicã acum în cazul faptelor de omor, de cinci, sapte ani, fatã de pedepsele care se aplicau, de exemplu, în urmã cu 20 de ani. Vorbim totusi de cea mai gravã infractiune, de o viatã de om, pentru care cred cã imprescriptibilitatea este oportunã“, a declarat procurorul Virgil Cornea, prim procuror adjunct al Parchetului Judetean Neamt. ÃŽn acest moment termenul de prescriptie în cazul omorului este de 15 ani, perioadã în care legiuitorul a considerat cã presiunea psihicã asupra celui ce a curmat o viatã este suficientã pentru înlãturarea rãspunderii penale. Totusi, cine a trãit 15 ani cu aceast traumã si nu s-a autodenuntat, ar puteafi urmãrit de autoritãti în continuare pentru cã cel mai probabil constiinta lui nu este chiar zbuciumatã.

Trei omoruri s-au prescris în ultimii ani

În mai 2005 a scãpat de bratul lung al legii ucigasul unei minore de 6 ani, fapta fiind sãvîrsitã în anul 1990. Drama pãrintilor a început pe 20 mai 1990, cînd au reclamat disparitia fiicei, Mihaela Aghiorghiesei. Copilul se juca în fata blocului si ultima datã a fost vãzutã în jurul orei 14. Au fost sesizati oamenii legii, dar fãrã nici un rezultat. La mai putin de o lunã, pe 12 iunie 1990, cadavrul a apãrut în albia rîului Cuiejdi. Trupul nu mai avea o mînã si prezenta numeroase plãgi înjunghiate în torace, membre si în zona suprapubianã. De la data sãvîrsirii faptei si pînã la data prescrierii, anchetatorii au concluzionat cã omorul a fost comis în altã parte si cã, ulterior, cadavrul a fost aruncat în amonte de locul unde a fost descoperit. Procurorii si politistii au avut si un suspect - un individ care, ulterior, a fost condamnat la o pedeapsã cu închisoarea pentru tentativã de viol împotriva unei fetite de 6 ani. Anterior omorului, acelasi individ ispãsise o pedeapsã de cîtiva ani pentru un viol comis împotriva unei minore de 7 ani. Pentru toti cei implicati în acest caz, frustrant a fost faptul cã au avut un suspect pe care, din pãcate, nu au avut probe suficiente pentru a-l incrimina. În 2006 s-a prescris o faptã de loviri cauzatoare de moarte. Victimã a fost Ana Gavrilescu, de 60 de ani, din Bodesti. În aprilie 1995 femeia a fost lovitã de persoane necunoscute si a ajuns în spital cu leziuni profunde în urma cãrora a decedat pe 6 mai 1995. În cauzã, s-au efectuat cercetãri împotriva lui Petru Bizu, un vecin al victimei, dar si asupra sotului, Costache Gavrilescu, dar nu s-a putut dovedi vinovãtia uneia din pãrti. Ani în sir de la moartea femeii, sotul a continuat sã caute un vinovat si a fãcut nenumãrate plîngeri la organele de urmãrire penalã. Anul trecut s-a împlinit termenul de prescriptie în cazul celei mai stupide crime cu AN. În mai 2000 Vasile Calalb din Roman a vãzut din casã cum un hot îi cotrãbãie în masinã. A coborît si l-a luat pe infractor prin surprindere. Acesta din urmã a reactionat violent si i-a aplicat victimei un levier în zona capului, dupã care i-a înfipt în cap surubelnita cu care voia sã deschidã masina. Victima s-a stins într-un spital din Iasi în noaptea de 11 spre 12 mai. Multã vreme oamenii legii au cãutat suspecti, au fost audieri fãrã numãr, dar ucigasul nu a fost gãsit. A fost unul cele mai controversate cazuri, în care nu a existat nici cea mai vagã idee în privinta ucigasului. În toate aceste cazuri, cel mai mare dusman a fost trecerea timpului.

Un pas pînã la prescrierea crimei din halta Sãvinesti

În acest moment în evidentele oficiale sînt nouã crime cu autor necunoscut. Încã. Cea mai veche dintre faptele rãmase nepedepsite este uciderea Brîndusei Tofan, de 21 de ani, din Sãvinesti. Crima a avut loc în anul 1997. Pe 29 octombrie cadavrul fetei a fost gãsit într-o baltã de sînge în halta Sãvinesti. Anchetatorii au stabilit cã victima a fost ucisã cu sînge rece, cu cinci lovituri de cutit, dintre care una i-a sectionat artera jugularã. Crima nu a fost sãvîrsitã în scop de jaf. A fost si un suspect, prietenul fetei, care însã nu a putut fi dovedit. Poate nu el acomis crima, sau poate a dat dovadã de o mare tãrie de caracter. Opinia publicã a fost revoltatã de sfîrsitul tragic al tinerei, iar dacã ucigasul nu va fi gãsit, la finele anului viitor scapã de rãspundere penalã. Un alt omor rãmas deocamdatã cu AN a fost sãvîrsit în luna octombrie 1999. Stefan Enache, în vîrstã de 74 de ani, din satul Pîncesti, comuna Poienari, a fost ucis cu mai multe lovituri de topor aplicate în zona pieptului. Cu AN este catalogat dosarul în care victimã a fost Gheorghe Costache, de 35 de ani, din Rãucesti, în decembrie 2000, dar si a lui Gheorghe Popa, de 75 de ani, din Dulcesti. Acesta din urmã si-a pierdut viata în iunie 2001, fiind ucis se pare din rãzbunare. Anchetatorii nu au gãsit nici arma crimei, nici autorul. Nu a fost dovedit nici ucigasul lui Ioan Sandu, de de 43 de ani, din Roman, care si-a pierdut viata în mod violent în iunie 2001, dar nu s-a stabilit nici cine i-a luat viata lui Petru Cretu, de 50 de ani, din Icusesti, în cea de-a treia zi a Crãciunului din anul 2004. Initial, suspect a fost tatãl victimei, un septuagenar. Alte trei fapte de o violentã extremã, din care una este o pruncucidere, au avut loc de-a lungul timpului, iar pînã la aceastã datã figureazã ca fiind cu autor necunoscut.

Articol afisat de 2077 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective