Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nu-i de bine: iar cresc debitele la bănci!

• în ultimele luni nemtenii au cam întîrziat la plata ratelor bancare • debitele au crescut considerabil •

După o scurtă perioadă de acalmie, cînd nemtenii cu împrumuturi bancare au suportat mai usor presiunea ratelor, se pare că unii nu au mai putut tine pasul. Statisticile lunare întocmite de Banca Natională a României relevă faptul că în ultima lună încheiată, iulie 2011, debitele au crescut simtitor. Este posibil ca această tentintă să se păstreze si pentru viitor, avînd în vedere că se apropie sezonul rece, timp în care cheltuielile oricărei familii sînt mai mari decît în perioada de vară. Conform datelor oficiale ale băncii centrale, la 1 august 2011 nemtenii aveau împrumuturi totale în sistemul bancar care se cifrau la un total de 2.430 milioane de lei ron. Din acesti bani rambursările erau în grafic pentru 2.172 milioane de lei, în timp ce pentru alte 303 milioane se înregistrau întîrzîieri la plată. Suma este în crestere avînd în vede că pentru luna anterioară restantele la plată erau de 275 milioane. Defalcat, persoanele fizice si juridice au luat de la bănci credite în moneda natională care se cifrează la 1.150 milioane de lei ron. Pentru 975 milioane bancherii nu-si fac griji, dar sînt cu ochii pe titularii unor împrumuturi de 175 milioane, deoarece acestia nu-si mai pot achita ratele lunare. Valoarea restantelor este în crestere fată de luna precedentă. Partea cea mai mare, 623 milioane de lei a fost atrasă de mediul de afaceri, în timp ce populatia s-a creditat cu 526 milioane.
„Grosul“ de 426 milioane sînt credite de consum si alte 100 milioane sînt pentru locunite sau alte scopuri. Împrumuturile în valută sînt mai mari decît cele în moeda natională, în total 1.280 de lei. Pentru 1.152 de lei nu sînt probleme la plată, restante înregistrîndu-se pentru împrumuturi care se cifrează la 128 milioane lei (mai putin decît la creditele în lei). Proportia la valută este inversă decît la împrumuturile în lei, si dacă mediul de afaceri a atras credite de 476 milioane lei, persoanele fizice s-au împrumutat în altă monedă de circa 804 milioane. Pentru 521 milioane s-au semnat contracte de credite de consum, iar pentru cumpărarea unei case împrumuturile s-au cifrat la 270 milioane de lei. Disproportia se poate explica prin aceea că multe din împrumuturile de consum au fost directionate de fapt pentru cumpărarea unei case. În aceste conditii putini sînt cei care mai reusesc să mai pună deoparte din ce cîstigă într-o lună. Unii au ales să parieze pe leu, si au constituit depozite în moneda natională, în timp ce altii au mizat pe valută. În acest moment economiile în lei ale nemtenilor se cifrează la 345 milioane de lei, în crestere fată de intervalul anterior. Din acesti bani numai 150 de milioane sînt ale persoanelor juridice, în timp ce populatia are economii mai consistente, de aproape 186 milioane lei. Cei care au ales să facă economii în valută au adunat în depozite în jumătate fată de cei cu economii în lei, adică 167 milioane si aici populatia detine mai mult, peste 136 milioane, în timp ce mediul de afaceri are 30 milioane de lei.

Articol afisat de 1307 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective