Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primarul de Girov a fost inculpat pentru apucãturi mafiote

Primarul de Girov a fost inculpat pentru apucãturi mafiote

• Vasile Olaru a cãutat si a gãsit doi bãtãusi care sã-i snopeascã în bãtaie pe consilierii Guriuc si Enache • pentru îndeplinirea misiunii era dispus sã ofere mii de euro • unul din atacatori a primit o primã transã de 60 milioane vechi • bãtãusii au primit indicatii clare despre obiceiurile victimelor n

Primarul de Girov, Vasile Olaru, a cãpãtat statutul de inculpat dupã ce a tocmit bãtãusi pentru a-i snopi în bãtaie pe doi consilieri locali, Vasile Guriuc si Vasile Enache, în luna iulie a acestui an. Recent el a fost trimis în judecatã alãturi de alte douã personaje, care au avut rolul de a cãuta bãieti rãi, dispusi sã sfãrîme oase. Au fost inculpati si Bogdan Mihai Vãideanu, de 25 de ani, din satul Cîrligi, comuna Stefan cel Mare si Stefan Matei, de 20 de ani, din Roznov. ÃŽn sarcina lui Olaru au fost retinute douã infractiuni de instigare neurmatã de executare pentru infractiunea de vãtãmare corporalã gravã, iar cei doi vor rãspunde pentru complicitate la aceste fapte. ÃŽn cauzã au mai fost alte douã personaje, cei care trebuiau sã facã treaba efactiv, bãietii rãi, Rãzvan Ionut Ciobanu, de 32 de ani, din Mãrgineni si Mihai Sebastian Pavel, zis „Sebi“, de 38 de ani, din Piatra Neamt. Pentru cã agresiunea în urma cãrora cei doi consilieri ar fi trebuit sã ajungã în ghips nu a mai avut loc, Ciobanu si Pavel nu au mai fost deferiti justitiei. Pentru a face treabã ca la carte Olaru a oferit mii de euro si a fãcut o primã platã de 6.000 de lei (60 milioane de lei vechi), cãtre Pavel. Fapta în sine este una extrem de gravã, chiar dacã în cele din urmã consilierii nu au mai mîncat bãtaie. ÃŽn schimb modul în care edilul i-a instigat pe cei doi pentru a trece la treabã depãseste orice imaginatie. Pentru a proba vinovãtia, anchetatorii au fãcut o serie de interceptãri.

„Premiu“ de 3.000 de euro

Totul a început la finele lui iunie 2011, cînd oamenii legii au aflat cã, prin interpusi, Olaru cautã bãtãusi pentru consilierii amintiti. Pe 21 iunie Vãideanu l-a contactat pe Ciobanu. ÃŽn numele unei persoane necunoscute si pentru suma de 3.000 de euro i-a cerut „sã-l bage în ghips“ pe Guriuc. Cu girul judecãtorilor s-a trecut la ascultarea telefoanelor de unde au iesit la ivealã amãnunte deosebit de picante. Vãideanu a insistat la Ciobanu pentru aranjarea „vicelui“ cãruia nu i-a rostit numele. Agresarea avea si un „premiu“, de 3.000 de euro, oferit de „popa de la Dãnesti“, despre care anchetatorii spun cã ar fi Matei. Vãideanu i-a mai spus lui Ciobanu cã-i va face legãtura cu „omul“ care îi va oferi detalii concrete despre modul în care ar vrea sã fie agresat Guriuc. Adicã „nu mierlit... bãtaie, bãtaie... în sensul îi rupi o mînã sau un picior, ceva de genul acesta... sã stea el prin spital... asa e problema“. I-a mai spus cã Matei e o persoanã de încredere si detaliile le va afla la domiciliul ofertantului, iar treaba nu e grea „treaba nu e complicatã... ti-am zis, l-am vãzut... cum se duce la iaz“. Acuzatul se referea la obiceiul lui Guriuc de a merge la un iaz pe care-l are în Turturesti. Pe 12 iulie, anchetatorii au aflat de o altã discutie, de aceastã datã între primarul Olaru si alt bãtãus tocmit, Mihai Sebastian Pavel. Alesul s-a asigurat cã Pavel nu va stîlci în bãtaie pe altcineva si i-a oferit detalii concrete despre victimã. „Deci... e unul cu mustatã, cu pãrul alb“, „el umblã... fii atent... cu acel Espero NT.05.UCK“, „sau are un Logan alb“.

O incendiere pentru o fripturã

Pavel îi dã garantii primarului cã va face treaba ca la carte: „Matale cum dai comanda eu asa ti-l fac, mîini, picioare rupte, cum spui, asa ti-l fac!. Eu nu mã joc“. Olaru dã indicatii stricte: „Sã nu mai poatã merge pe picioare si cu mîna dreaptã sã nu mai poatã scrie“.
Pavel: „Gata tatã, doar banu-l dai, treabã-ti fac!„
Olaru: „Eu banii i-am pregãtit, tot“.
Mai apoi Olaru revine si spune cã nu-l vrea bãtut numai pe Guriuc, ci si pe Enache, iar Pavel spune cã nu-i nici o problemã: „Acesta pot sã-l ard seara. Cã bãietii au spus cã seara nu a mai vãzut miscare pe iaz pe acolo. Si pe acesta îl pot arde, ca sã nu mã mai plimb pe aici, sã mã vadã lumea! Dimineatã, cînd merge omul pe la stînã, îl ard si pe acesta. Si dacã vrei matale pot sã dau si eu la stînã cum ai zis matale, arunc si acolo douã sticle de benzinã dacã vrei si ai da de-o fripturã vreodatã“.
Olaru: „Eu, dacã mã scãpati de dracii astia...Doamne...Nu stiu ce sã mai fac“.
Pavel: „Deci zici matale cã si pe acesta cu iazul vrei sã-l împachetez, vrei mînã ruptã, picioare rupte...sã stea vreo trei luni în spital. Si pe ãstãlalt asa, îi dau si eu, îi sparg nasul..? E bun si lui acesta?“.
Olaru: „La fel si lui acesta“.
Pavel: „Pachet, nu?“.
Olaru: „Da cum!. Pachet... sã nu se mai...un an de zile sã nu mai poatã sã se miste!“

„Ca la Mironescu“

Vasile Olaru nu a vrut o micã ciomãgealã, ci bãtaie ca la carte, sau cum a spus el, ca la Mironescu, fãcînd referire la incidentul de pe 14 februarie 2011 cînd pietreanul Puiu Mironescu a fost tocat în bãtaie de mai multi necunoscuti, în judetul Bacãu, la Lilieci.
Olaru: „Dar la picioare fãcute fãrîmitãri“
Pavel: „Picioare fãrîmitate, lasã“.
Olaru: „Ca la Mironescu“.
Din interceptãri anchetatorii l-au identificat pe consilierul Enache ca fiind „omul care merge la stînã“.
Pavel: „Da ce necazuri v-au fãcut asa mari?“
Olaru: „Da cum?... Reclamã... Dar m-au lãsat cum? Am trei bãnci Sebi... ÃŽn baza salariului acela... am fãcut credite la bãnci. ÃŽti dai seama cã mã scol din pat noaptea si mã apuc de bocit? Nu am de unde plãti bãncile... Acum am controale... DNA-uri pe capul meu...? Dar nu s-a confirmat nimic mãi! Ce sã se confirme? Cã eu nu sînt asa de prost! Dacã am fãcut o smecherie, i-am pus capac cu hîrtia...“
Dupã ce toate detaliile au fost puse la punct telefonic, cele douã pãrti, Olaru si Pavel, au stabilit ca a doua zi, pe 13 iulie 2011, sã se întîlneascã în parcarea de la Kaufland. Atunci urma a se face plata unei pãrti din banii pentru agresiunea împotriva lui Guriuc si Enache.
Olaru: „Undeva prin oras, ti-am dat plicul si la revedere“, se mai aratã în interceptãrile efectuate de anchetatori. La ora fixatã cei doi s-au întîlnit la Kaufland. Pavel a intrat în masina lui Olaru unde a stat pret de douã minute pînã si-a încasat onorariul.
Olaru: „Hai sã trãiesti... uite ai acolo... si cu 20... ia, chiar, numãrã-i...Ssssst...gura?... gata, tine-ti gura... hai, mai colaborãm“.
Desi a doua zi victimele ar fi trebuit sã o ia pe cocoasã, pãrtile au ajuns la parchet cu mandat de aducere, adicã flancate de politisti.

Olaru nu si-a recunoscut implicarea

La audierile în fata procurorului de caz Vasile Olaru a sustinut cã nu-i cunoaste nici pe Pavel si nici pe Vãideanu. A admis cã-i stie pe Guriuc si pe Enache, care l-au reclamat la diverse institutii pentru abuz în serviciu, dar cã nu se aflã în relatii de dusmãnie cu nici unul dintre ei. El a negat si faptul cã ar fi instigat la acte de violentã pentru diferite sume de bani. Nu a recunoscut nici cã fusese în parcarea Kaufland cu o zi înainte si a sustinut cã la acea orã s-ar fi aflat acasã. Vãideanu a spus cã nu-i stie pe Pavel si pe Ciobanu, apoi a revenit si a sustinut cã a fost contactat de Stefan Matei care l-a întrebat dacã nu stie cîtiva „bãieti buni“. ÃŽn opinia sa ar fi fost vorba de persoane dispuse la anumite ilegalitãti. A povestit cum i-a oferit lui Ciobanu detalii cu privire la modul în care ar fi trebuit agresatã acea persoanã în schimbul banilor. Cu toate acestea a sustinut cã a fost convins cã acea agresiune nu va avea loc. Anchetatoii au stabilit cã-l stia pe Guriuc drept „vicele“, cã premiul era de 3.000 de euro, ofertã fãcutã de Stefan Matei si cã rezultatul urmãrit era „nu mierlit...bãtaie...bãtaie...în sensul cã-i rupi o mînã sau un picior, ceva de genul acesta...sã stea el prin spital...asa e problema“.

Daune de 20.000 de lei pentru consilieri

Nici Pavel nu a recunoscut implicarea, dupã care a revenit si a declarat cã a fost contactat de Vãideanu si Matei, care l-au pus în legãturã cu Olaru. S-ar fi întîlnit cu Matei si cu Vasile Olaru la iesirea din oras cãtre Bicaz, ocazie cu care primarul de Girov i-a propus, iar el a acceptat, sã-i batã pe cei doi pentru 2.000 de euro. Matei le-a spus anchetatotrilor cã-l stie pe Vãideanu, dar nu l-ar mai fi vãzut din noiembrie anul trecut. Guriuc si Enache au dat si ei cu subsemnatul si au mentionat cã au sesizat institutia prefectului referitor la niste abateri sãvîrsite de primarul Olaru, în urma denunturilor primarul fiind destituit. Apoi, primul gospodar din Girov i-ar fi amenintat constant si le-ar fi spus cã-i va termina. Olaru i-ar fi spus lui Enache despre persoana lui Guriuc cã „o va pune între patru scînduri“. Atît Vasile Guriuc cît si Vasile Enache sînt pãrti civile în procesul penal fiecare cu cîte 10.000 de lei ron (cîte 100 milioane de lei vechi), bani pe care-i vor de la Vasile Olaru. Procurorii au cerut instantei de judecatã confiscarea celor 6.000 de lei, bani pe care Olaru îi dãduse lui Pavel pentru a trece la treabã.

Articol afisat de 3051 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective