Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

38 de Ambulante scoase la „pensie“

• cea mai „obositã“ masinã a Salvãrii bate toate recordurile, avînd la bord 850.000 de kilometri parcursi • cea mai putin uzatã a fãcut circa 200.000 de kilometri, dar este depãsitã fizic si moral •

Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt a decis sã-si facã curãtenie în curtea sa, si la propriu si la figurat. De ani buni acolo zãceau zeci de masini care au fost folosite pentru salvarea vietilor, iar acum erau ajunse într-un hal fãrã de hal de degradare fizicã si moralã. Acum s-a luat decizia, cu acordul DSP si al Ministerului sã fie scoase la casare.
„ÃŽn aceastã perioadã, la noi se desfãsoarã procedura de casare a ultimelor 38 de ambulante de tip Dacia din parcul propriu. La începutul anului aveam 43 de astfel de masini, dar 5 dintre ele, care mai îndeplineau cît de cît conditiile tehnice de functionare, au fost donate altor institutii publice care le-ar mai fi putut utiliza. Restul de 38 de autosanitare vor fi valorificate ca fier vechi. Din cauza gradului avansat de uzurã tehnicã si moralã aceste masini nu mai pot primi o altã destinatie, deplasarea lor pe drumurile publice fiind un real pericol pentru siguranta circulatiei“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa SAJ Neamt. Din cele 38 de autovehicule ce vor ajunge curînd sub presã, 37 sînt de tipul Dacia break iar cealaltã, Dacia berlinã.
Cea mai „bãtrînã“ salvare din acest lot este un break din 1981 care a fost folosit de Ambulanta Piatra Neamt. Viata acestei masini a fost destul de agitatã, fãcînd circa 350.000 de kilometri pentru a salva vietile nemtenilor ori pentru a-i transporta cãtre spitale. La polul opus se situeazã 4 autosanitare care, desi nu sînt vechi din punct de vedere al anului de fabricatie, ele fiind fãcute în 2002, sînt destul de obosite, fiecare avînd la bord între 200.000 si 250.000 de kilometri.
Performantele acestora sînt totusi foarte departe de recordurile bãtute de una dintre autosanitarele de la Piatra Neamt. Aceasta, o Dacia break din 1997 a parcurs de-a lungul „vietii“ sale 856.429 de kilometri, fiind utilizatã peste limitele imaginate de constructori, cu sigurantã. Odatã cu trecerea pe linie moartã a acestor masini, Ambulanta Neamt rãmîne doar cu 51 de autosanitare, cele mai multe fiind destinate doar transportului de pacienti si nu salvãrii de vieti. Existã doar 19 masini de acest fel, 4 dintre ele fiind de tipul C2, dotate cu aparaturã de ultimã orã, iar 15 sînt de tipul B1/B2, dotate si acestea, dar mai putin. Restul de 32 de masini functionale sînt destinate doar transportului de pacienti sau consultatiilor la domiciliu. Din cauza lipsei acute de masini de urgentã, Ambulanta utilizeazã la maximum pe cele pe care le are, acestea nefiind lãsate sã „respire“ nici mãcar o orã pe zi. Salvarea are promisiuni ferme cã pînã la finele anului va primi 5 ambulante noi, dintre care doar una de tip C1, adicã ultraechipatã, iar restul de tipul B1-B2.

Articol afisat de 1293 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective