Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CAVALERUL DE LA MALTA  DIN FRUNTEA SÃNÃTÃTII

CAVALERUL DE LA MALTA DIN FRUNTEA SÃNÃTÃTII

• presedintele CJAS Neamt, Valericã Frãtilã, este de doi ani cavaler de Malta • în aceastã calitate se ocupã de acte de caritate si de ajutorarea celor nevoiasi • el a fãcut numeroase donatii pentru spitale, de care nu a vrut sã se vorbeascã • în judet numãrul membrilor celebrului ordin este foarte redus •

Multi poate au auzit de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, dar putini stiu cu ce se ocupã acesta. Discretia ce caracterizeazã ordinul a fãcut ca pentru marele public sã aparã ca o organizatie învãluitã în mister, cu o laturã ocultã chiar, sau sã se confunde de multe ori cu masoneria, organizatie total diferitã si cu alte obiective. De fapt, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta (cunoscut si sub denumirea de Ordinul Cavalerilor Ioaniti) este o organizatie extrem de veche, iar scopul este acela de a face acte de caritate si de a veni în ajutorul celor nevoiasi. Organizatia existã de sute de ani în Occident, iar în România este relativ nouã, ordinul reapãrînd în 1990 dupã ce zeci de ani si-a încetat existenta din cauza comunismului. Rareori s-a discutat public despre Ordinul Cavalerilor de la Malta si tot rareori membrii acestuia au apãrut în presã. În judetul Neamt existã cîteva persoane care au primit onorantul titlu de cavaler de Malta printre care si o femeie, dar cu totii si-au vãzut de treabã din umbrã, fãrã a face paradã de gesturile lor. Putini dintre colegii sau apropiatii lui Valericã Frãtilã (foto), presedintele Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt stiu cã acesta este de doi ani cavaler de Malta. Cu greu a acceptat un interviu în care a fost extrem de zgîrcit în informatii, preferînd sã pãstreze discretia în legãturã cu Cavalerii de la Malta.

Rep: Cum ati devenit membru al acestui ordin?
Valericã Frãtilã: Despre Cavalerii de la Malta stiam de mult si stiam cã se ocupã cu actele de caritate, dar nu mi-am imaginat niciodatã cã voi ajunge sã fiu unul dintre ei. Am fost recomandat mai marilor ordinului de alti membri si, dupã ce am fost verificat, au decis sã-mi acorde privilegiul de a face parte din aceastã organizatie internationalã de renume. Am fost numit cavaler în urmã cu doi ani, într-o ceremonie fastuoasã ce a avut loc la Iasi, la Palatul Culturii. Atunci au fost primiti alãturi de mine alti 10 membri din toatã tara. Ceremonialul este unul impresionant, am purtat uniformele specifice si celebra cruce maltezã.
Rep: Numele Cavalerilor de la Malta a fost de multe ori asociat cu alte organizatii oarecum oculte precum Loja Masonicã. Existã vreo legãturã între cele douã organizatii?
V.F. Absolut nici una, sînt organizatii total diferite, cu oameni diferiti si cu structuri cu totul aparte. Ordionul Cavalerilor de Malta este preocupat exclusiv de actele de caritate si de ajutorarea nevoiasilor. Membrii acestuia sînt persoane care au oarecum posibilitãti materiale, care au o tinutã moralã si religioasã fãrã patã, care sînt dispusi sã munceascã si care sînt întotdeauna gata sã-si ajute semenii.
Rep: Pentru cã trãim într-o erã a consumului, cînd banii sînt scopul aproape universal, nu pot sã nu întreb ce vã iese la afacerea asta?
V.F.: Absolut nimic. Asa cum am mai spus, cavalerii de Malta nu au nici un cîstig material, ei dedicîndu-si viata faptelor caritabile fãrã profit. Cinstea membrilor ordinului, integritatea lor moralã sînt garantii cã viata le va fi dedicatã acestor fapte bune fãrã a scoate nici un ban de pe urma activitãtilor desfãsurate.
Rep: Faptul cã ati devenit cavaler al ordinului v-a schimbat în vreun fel viata?
V.F.: În primul rînd m-am considerat extrem de mîndru si de onorat de faptul cã mi s-a propus sã devin membru al organizatiei, iar în al doilea rînd mi-am schimbat modul de a gîndi. Am constatat cã în viatã sînt mult mai multe lucruri importante decît partea materialã si am început sã aplec urechea mai mult spre cei aflati în suferintã. Am considerat cã astfel pot ajuta în limita posibilitãtilor mele. Pentru cã sînt implicat în Sãnãtate mi s-a pãrut normal sã întind o mînã de ajutor spitalelor care se aflã într-o situatie extrem de dificilã. De aceea în timp, am donat tuturor unitãtilor sanitare din judet aparaturã, echipamente medicale, medicamente si materiale sanitare.
Rep: În ce alte proiecte mai sînt implicati Cavalerii de la Malta din Neamt?
V.F.: În perioada aceasta ne-am ocupat de buna desfãsurare a concursului de hipism de la Piatra Neamt, iar anul viitor ne vom ocupa de organizarea celui de-al doilea Congres International de Turism Montan ce va avea loc la Piatra Neamt. Scopul nostru este de a promova turismul zonei si de a veni în sprijinul nemtenilor.
Rep: Sînteti destul de retinut cînd este vorba despre activitatea Ordinului.
V.F.: Una dintre rigori este discretia si apoi cred cã faptele bune nu trebuie mediatizate sau popularizate, pentru cã atunci nu se mai cheamã caritate, ci publicitate.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Maltã a cãrui denumire completã este Suveranul Ordin Militar si Ospitalier al Sfîntului Ioan de Ierusalim, de Rhodos si de Malta a fost înfiintat în jurul anului 1050, la Ierusalim, cu scopul de a administra un spital pentru pelerinii din Tara Sfîntã. În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios. Ordinul îsi desfãsoarã activitãtile caritabile pentru bolnavi, nevoiasi si refugiati de mai mult de nouã secole. Ca recunoastere a realizãrilor sale Ordinul se bucurã de dreptul de suveranitate si întretine relatii diplomatice cu peste 90 de tãri. Ordinul Maltez si-a încetat activitatea în România în 1932 si si-a reluat-o din decembrie 1989. În toatã lumea existã circa 12.500 de membri si peste 80.000 de voluntari, cu totii declarînd cã sînt dedicati actelor de caritate.

Articol afisat de 2740 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective