Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FOC SI PARÃ SÎNT TÃRÎTÃ SI MUNTEANU

FOC SI PARÃ SÎNT TÃRÎTÃ SI MUNTEANU

• deputatii Tãrîtã, Munteanu si Rãdulescu au cerut suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 1 miliard de lei • cererea a fost respinsã • în opinia deputatului Munteanu, vinovatul principal este ministrul Valeriu Tabãrã • „Domnul Tabãrã ar trebui sã înteleagã cã un om care vine din economia realã îi vrea binele, însã nu întelege“, a declarat deputatul Culitã Tãrîtã • „Dacã ar fi fost cu adevãrat de partea agricultorilor si le-ar fi înteles nevoile, acum ar fi fost momentul cel mai potrivit pentru a-si înainta demisia“, spune si Munteanu •

Aprobarea bugetului pe anul 2012 i-a iritat pe cei trei parlamentari nemteni, membri ai Comisiei pentru Agriculturã. Si asta pentru cã amendamentul depus de deputatii Ioan Munteanu, Culitã Tãrîtã si Adrian Rãdulescu, de suplimentare a bugetului Ministerului Agriculturii cu 1 miliard de lei, a fost respins în comisiile reunite pentru buget. Ba, mai mult decît atît, Agricultura va avea cel mai mic buget din 1989 încoace, iar vinovat pentru acest lucru, în opinia celor trei parlamentari de Neamt, este ministrul Valeriu Tabãrã. Deputatul Culitã Tãrîtã spune, printre altele, cã problemele de la Agriculturã sînt deosebit de grave si cã în acest moment nu existã un program antisecetã. „Ministrul Agriculturii nu face decît sã dea declaratii pe la televizor sau la radio, cã nici nu stiu cînd mai are timp sã se ocupe de bunul mers al treburilor în agriculturã. Ministerul are în 2012 cel mai mic buget din 1989 încoace, ceea ce este mai mult decît grav. Secretarii de stat someazã pentru cã nu li se dau sarcini si pot spune cã Ministerul Agriculturii este blocat. Nu existã un program antisecetã, nu existã nici o strategie agrarã. Am fost mult timp alãturi de ministrul Tabãrã si l-am sustinut, însã el nu întelege cã si într-o familie mai apar contradictii. Cînd îl criticãm ne acuzã cã vrem sã-l punem ministru pe Adrian Rãdulescu. Eu, Culitã Tãrîtã, nu pun ministri, acestia fiind propusi de premier. Domnul Tabãrã ar trebui sã înteleagã cã un om care vine din economia realã nu-i vrea decît binele“, a declarat deputatul Culitã Tãrîtã.

„Au acceptat orice sumã li s-a propus doar din dorinta de a-si pãstra fotoliul de demnitar“

Deputatul Ioan Munteanu spune apãsat cã vinovat de faptul cã ministerul va avea un buget mai mic este Tabãrã, care nu a stiut sã se „batã“ pentru institutia pe care o conduce. „Unul dintre amendamentele depuse de cãtre mine, împreunã cu deputatii Culitã Tãrîtã si Adrian Rãdulescu viza suplimentarea bugetului ministerului cu un miliard de lei. A fost sustinut în plenul camerelor reunite de mine si de cãtre alti parlamentari. Din pãcate, cu toate cã a fost adoptat în comisiile reunite pentru agriculturã doar cu sase voturi împotrivã din cele 39 exprimate, amendamentul a fost respins în comisiile reunite pentru buget. ÃŽn dezbaterile din plenul parlamentului am pledat pentru necesitatea majorãrii sumelor destinate agriculturii cu un miliard de lei. Am argumentat cã în 2011 bugetul agriculturii a fost de 15,9 miliarde, cel mai mic buget alocat agriculturii dupã anul 1989, iar pentru 2012 s-a propus doar suma de 14,9 miliarde lei, adicã un miliard mai putin fatã de anul precedent. Dacã în 2010 am protestat, considerînd cã 15,9 miliarde sînt insuficiente, cum puteam sã nu reactionez la fel acum, cînd suma propusã este diminuatã cu un miliard? Eu pot sã înteleg foarte bine cã România are un buget de austeritate, cã veniturile de 196 miliarde, previzionate pentru 2012, nu satisfac nevoile ordonatorilor de credite. Ceea ce nu înteleg, însã, este modul în care s-a gîndit constructia bugetului pentru anul urmãtor. Existã douã categorii de ministri: unii care s-au bãtut pentru a obtine bugete mai mari decît cele din 2011 si altii care au acceptat orice sumã li s-a propus doar din dorinta de a-si pãstra fotoliul de demnitar. Rusinos, dar sãnãtos! ÃŽn aceastã situatie se aflã si ministrul Valeriu Tabãrã“, a declarat deputatul Ioan Munteanu.

Bani mai putini pentru subventii

Parlamentarul a continuat tirul la adresa actualului ministru: „Desi cu totii îl acuzãm pe ministrul de finante Gheorghe Ialomiteanu de situatia foarte grea din agriculturã, principalul vinovat se numeste Valeriu Tabãrã. Dacã ar fi fost cu adevãrat de partea agricultorilor si le-ar fi înteles nevoile, acum ar fi fost momentul cel mai potrivit pentru a-si înainta demisia, în semn de protest fatã de bugetul alocat. Cu asemenea specialisti care nu se pot ridica de pe scaun, România nu are sanse de redresare si de intrare în normalitate. Suplimentarea bugetului cu un milliard de lei ar fi însemnat cã sînt asigurate sumele necesare pentru plãtile nationale directe compementare. Actualul buget votat de cãtre parlamentari înseamnã o reducere a plãtilor directe unice pe fiecare hectar cu 40 de euro, situatie care afecteazã 1.047 000 de fermieri români. Si asta în conditiile în care în 2012 semintele, îngrãsãmintele, motorina, insectofungicidele si altele se vor scumpi cu cel putin 20%“, a mai spus deputatul nemtean. ÃŽn opinia acestuia, agricultura are un ministru care nu stã de vorbã nici cu organizatiile nationale, nici cu oamenii iesiti în stradã. „Lipsa de legãturã cu meseria si cu agricultorii, dar si nerusinarea fãrã margini a acestui om se observã imediat din vorbe de genul: «cine nu este de acord cu suma alocatã, sã renunte la cresterea vacilor». Recent, domnul Tabãrã declara cã, pentru el, ca ministru, sprijinul pentru agriculturã este mai important decît cresterea salariilor si a pensiilor. S-ar putea crede cã este vorba de un ministru care pledeazã cu adevãrat în favoarea sectorului de care se ocupã. Eu, care îl cunosc foarte bine, pot afirma cu certitudine cã e vorba de un comportament cameleonic, deoarece una spune si alta face în realitate“, a conchis parlamentarul.

Articol afisat de 1959 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective