Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLITICA SANITARÃ

POLITICA SANITARÃ

• medicul Ala Nemerenco a vãzut în candidatura pentru conducerea Spitalului Neamt o provocare • crede cã unitatea sanitarã este într-o situatie dificilã si cã ar fi putut redresa situatia • „Dacã as fi politician, as angaja pentru spital un manager foarte bun, iar singurul lucru care m-ar intersa ar fi cresterea calitãtii serviciilor medicale si satisfactia bolnavilor. Pacientii satisfãcuti aduc voturi“, a declarat medicul din Chisinãu •

Medicul Ala Nemerenco, o româncã de la Chisinãu, al cãrei nume a fost foarte des pronuntat în ultimele zile în Neamt, cel putin în lumea medicalã, a acceptat sã stea de vorbã cu Monitorul si sã povesteascã experienta pe care a trãit-o în tentativa de a participa la sefia Spitalului Judetean. A declarat cã nu s-a asteptat ca presa din România sã fie atît de liberã, peste Prut jurnalistii fiind tinuti sub obroc. „Am citit toatã presa din Neamt în ultimele zile si am fost uimitã de faptul cã la dumneavoastrã vã puteti exprima liber, la noi ziaristii avînd multe restrictii. Apreciez tot ce s-a scris despre mine si am considerat oportun sã vorbesc despre ce s-a întîmplat la acest concurs abia dupã ce m-am retras. Nu am vrut sã las loc de nici un fel de interpretãri si nu am vrut sã se înteleagã cã fac vreo presiune“, a declarat doctorita din Republica Moldova. Aceasta are un CV impresionant, absolvind nenumãrate specializãri la universitãti de top din lume precum Harvard sau Tokio. Are un doctorat în management sanitar, a condus douã clinici la Chisinãu si este pe cale sã deschidã, în Basarabia, unicul centru de medicinã traditionalã chinezeascã din Europa de Est. Conferentiazã pentru studenti din lumea întreagã si este si consilier la Ministerul Sãnãtãtii din Repubica Moldova. Cu toate cã are un program extrem de încãrcat si o carierã de succes, si-a dorit o nouã provocare. Aceasta s-a numit sefia Spitalului Judetean Neamt, de concurs aflînd de pe Internet, fiind o cititoare avidã de stiri medicale din România.
„Am o legãturã foarte strînsã cu România pe care o consider tara mea. Provin dintr-o familie de medici, iar bunicul meu a fost doctor în armata românã. La Piatra Neamt am ajuns pentru prima datã prin anii ‘80 si m-am îndrãgostit de oras, pe care-l consider cel mai frumos din România. ÃŽn 1996 mi-am luat cetãtenia românã si de atunci am ajuns destul de des pe plaiurile nemtene. ÃŽn momentul în care am aflat de organizarea concursului pentru postul de manager la Spitalul Neamt am considerat cã ar putea fi provocarea pe care o asteptam. M-am simtit capabilã sã fac ceva pentru aceastã unitate sanitarã si eram decisã sã mã mut la Piatra Neamt. N-a fost sã fie“, a declarat medicul Ala Nemerenco.

Concurs, regulament, interpretãri...

Aceasta si-a depus dosarul de înscriere, dar comisia de examinare i l-a respins pe motiv cã actele de studii trebuiau recunoscute de statul român, desi între cele douã tãri existã un acord în acest sens. A depus o contestatie la care ar fi trebuit sã primeascã, conform legii, un rãspuns în 48 de ore. Dar pentru cã acest rãspuns nu a venit nici dupã 70 de ore, adicã nici pînã luni dimineatã, 9 ianuarie, medicul a trimis o scrisoare prin care-si anunta retragerea din cursã. „Prin prezenta, anunt comisia de concurs despre retragerea mea pe motiv de încãlcãri ale regulamentului de organizare a concursului si de interpretare tendentioasã a legislatiei“, a scris dr. Ala Nemerenco. Partea nemteanã sustine cã era absolutã nevoie ca actele de studii ale medicului basarabean sã fi fost recunoscute, potrivit legii, de o comisie specialã din cadrul Ministerului Educatiei. Indiferent însã care dintre pãrti a avut dreptate, Ala Nemerenco a considerat experienta nemteanã drept una din care a avut numai de cîstigat. „A fost doar o experientã, o experientã absolut deloc întîmplãtoare. Tot ce ni se întîmplã în viatã îsi are rostul sãu, dar pe moment nu sîntem pregãtiti sã întelegem. Nu regret tentativa de a participa la concurs absolut deloc, sincer, si n-o consider un esec. A fost un pas în viata mea. Nu pe loc, si nici în jos. Doar un pas, într-o parte, pe orizontalã. ÃŽn viatã nu trebuie sã mergi doar în sus sau în jos, existã lucruri interesante si în lumile paralele“, si-a „tradus“ poetic experienta Ala Nemerenco.

Ar angaja un director de spital care sã aducã voturi

Medicul de peste Prut a avut posibilitatea ca în ultima perioadã sã ia contact cu sistemul sanitar românesc si a fost dezamãgitã de ce a gãsit. „De mai bine de o lunã citesc sute de legi, sute de articole în domeniul sãnãtãtii si nenumãrate rapoarte medicale. Cu dezamãgire am putut sã constat cã lucrurile stau mai prost decît mi-am imaginat. Am fost uimitã cînd am citit despre faptul cã pacientii stau cîte doi în pat sau cînd am vãzut ce salarii mici au cadrele medicale. Nu spun cã la noi ar fi mai bine, dar mã asteptam ca în România, care este o tarã membrã UE, lucrurile sã fie altfel. De asemenea, prin forta împrejurãrilor am cunoscut în amãnunt cazul Spitalului Judetean Neamt si spun cu mîna pe inimã cã se aflã într-o situatie foarte dificilã. Poate fi rentabilizat, chiar si cu banii existenti, cu conditia sã existe un management foarte bun. Cînd m-am înscris la concurs am avut convingerea cã pot face ceva bun pentru aceastã unitate, cresterea si eficienta serviciilor medicale fiind dezideratul universal al managerilor sanitari. Nu am fost mînatã în demersul meu de nici un fel de intentii ascunse sau de banii pe care i-as fi putut cîstiga ca director. Chiar am crezut în mine si mi-am imaginat cã ar fi putut fi un moment de cotiturã în viata mea“, a mai spus medicul din Basarabia. A mai fãcut precizarea cã politica ar putea interveni în sistemul sanitar într-un mod benefic pentru ambele pãrti. „Cunosc ceea ce înseamnã politica si îmi place. Apreciez forta ei si capacitatea de a schimba lucrurile. Dacã as fi politician, as angaja pentru spital un manager foarte bun, român, strãin, nu conteazã, iar singurul lucru care m-ar intersa ar fi cresterea calitãtii serviciilor medicale si satisfactia bolnavilor. Cresterea calitãtii actului medical duce la pacienti multumiti, iar pacientii satisfãcuti aduc voturi. S-ar împusca doi iepuri dintr-un foc dacã ar exista strategii pe termen lung“, a concluzionat Ala Nemerenco. Dupã dialogul cu românca de peste Prut am putea spune cã Ala a întors spatele sistemului sanitar nemtean cu zîmbetul pe buze si a plecat în cãutarea unei noi provocãri. Sau a unei noi experiente (dupã cum a spus de vreo douã-trei ori în declaratiile date Monitorului), în România, în Moldova sau în lumea largã.

Articol afisat de 2789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective