Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
STARETUL TEOFIL, PE ULTIMUL DRUM

STARETUL TEOFIL, PE ULTIMUL DRUM

• duminicã, pe un frig pãtrunzãtor, circa douã mii de credinciosi l-au condus pe staretul Mãnãstirii Pîngãrati pe drumul cãtre vesnicie • Teofil Lefter a fost rãpus de o boalã necrutãtoare • mormîntul este în curtea bisericii pe care a ctitorit-o alãturi de iubitori ai Domnului • mitropolitul Teofan i-a îndemnat pe credinciosi sã nu se despartã de staretul Teofil si sã-l pomeneascã în pomelnice si rugãciuni •

Staretul mãnãstirii Pîngãrati, Teofil Lefter, si-a încheiat socotelile pe aceastã lume. Dupã obstescul sfîrsit din seara zilei de 2 februarie, duminicã, pe 5, cei pe care la viata sa i-a învãtat de bine si i-a apropiat de Domnul, l-au condus la groapã. Circa douã mii de credinciosi, din judet si din tarã au venit la biserica pe care staretul a ctitorit-o alãturi de oameni care au vrut sã lase ceva în urma lor, si l-au pomenit. De cum se intra pe poarta lãcasului de cult, credinciosilor li se împãrteau lumînãri si prosoape. Cele mai multe albe, semn al puritãtii, al sufletului curat, dar si colorate în nuante blînde, precum galben pai sau albastru deschis. Din pãcate, curentul de pe vîrful dealului unde se regãseste lãcasul de cult nu lãsa lumînãrile sã ardã. Dar oamenii se piteau pe la colturi, ca sã reuseascã sã aibã cîteva momente flacãra aprinsã, pentru luminarea cãii staretului.

La intrarea în bisericã, paza era asiguratã de jandarmi

Toti cei care au mers la înmormîntare au suportat cu stoicism statul la rînd pentru a ajunge la sicriu. ÃŽn fata bisericii, grupul de 40-50 de oameni parcã nu se mai termina. Se intra pe rînd, sub strictã supraveghere a unui credincios care purta pe mînã o panglicã pe care era scris „Paza“. Nu se permitea intrarea a mai mult de 6-7 oameni si asta numai atunci cînd cei de dinainte ieseau. La fiecare deschidere a usii, vãlãtuci de abur ieseau din bisericã. Trecerea de la gerul de afarã la cãldura din interior nu era usor de suportat, dar nimeni nu mai avea timp de „pretentii“. Se intra pe un singur fir, pe care se si iesea. Si de-a lungul acestui coridor îngust strãjuiau zeci de preoti împrãcati în haine albe frumos împodobite. Printre cuvîntãrile fetelor bisericesti se auzeau suspine. Plîngeau si preotii, si oamenii care prinseserã un loc cãldut în bisericã, plîngeau si cei care stãteau în ger. ÃŽn sicriu, staretul „îsi astepta fiii“. Doar cã acum nu îi mai putea întîmpina cu cuvinte de bun-venit, de îmbãrbãtare, de încurajare. El pierduse lupta cu viata de aici. Dar faptele bune vor fi rãsplãtite acolo unde se va odihni în loc cu verdeatã, unde nu va mai suspina de suferintã. O tînãrã, care îsi unise destinul cu bãrbatul ei în biserica staretului Teofil plîngea de se zguduia cu totul. Pãrintele îi fusese duhovnic si o învãtase cum sã trãiascã în curãtenie, cu fricã de Dumnezeu. Acum se simtea abandonatã, rãmasã fãrã cel care de fiecare datã gãsea timp sã îi dea un sfat si ale cãrui slujbe de Sfîntul Maslu i-au asigurat linistea sufleteascã si multumirea de sine. Cei care îl plîngeau pe staret în curtea bisericii se trezeau cu lacrimile înghetate instant pe obraji. Ca sã reziste gerului, femeile se îmbrobodiserã la propriu. Cãciuli mari din blanã, mãnusi groase, bocanci cu tãlpi de cîtiva centimetri, parcã nimic nu mai era de folos. ÃŽn jurul orei 13.30, sicriul staretului a fost scos din locul care i-a fost cel mai drag si pregãtit pentru a fi bãgat în pãmîntul bocnã. Groapa fusese sãpatã cu greutate, lîngã zidul bisericii.

Ultimele cuvinte

Cînd a fost scos în curte, oamenii nu-si mai dãdeau rînd sã urmãreascã cît mai bine sicriul pe care nu apucaserã sã-l vadã suficient în bisericã. Aparatele foto erau solicitate la maximum, dar bateriile lor cãdeau pe rînd din cauza frigului. Din cînd în cînd, de pe acoperisul bisericii vîntul aducea cîte o palã de zãpadã care acoperea pe toatã lumea din curte. Dar nimeni nu se plîngea. Oamenii se scuturau în liniste si ascultau mai departe slujba la instalatia de sonorizare care umplea toatã valea. Cînd a cuvîntat IPS Teofan, mitropolit al Moldovei, parcã si fulgii din aer s-au oprit. El le-a explicat credinciosilor cã numele de Teofil înseamnã „prieten cu Dumnezeu“ si cã timp de 27 de ani, staretul de la Pîngãrati s-a strãduit sã adune cît mai multi iubitori ai Domnului si sã îi ajute sã aibã un drum linistit în viatã. Acum a venit vremea cînd îi va veghea din Ceruri pe cei care i-au fost atît de dragi, inclusiv preoti mireni, care pentru el au fost la fel de iubiti ca si fratii cãlugãri. Si, a îndemnat mitropolitul, credinciosii care vor sã nu se despartã de Teofil Lefter, sã îl pomeneascã în pomelnicele si în rugãciunile lor. Asa, îl vor simti mereu aproape si nicicînd de înlocuit. N-a fost trecutã cu vederea din cuvîntarea fetelor bisericesti nici ctitoria pe care a zidit-o si de care se va lega numele staretului întru vesnicie. Din nefericire, dupã ce în septembrie 2010 biserica nouã a fost sfintitã de patriarhul Daniel, în trupul staretului si-a gãsit loc boala. Le-a spus mitropolitul Teofan credinciosilor cã desi spera cã se va însãnãtoti, în ultima vreme Teofil Lefter simtea cã trupul nu îl mai ajutã foarte mult si cã boala îl stãpîneste tot mai tare. A plecat dintre oamenii care l-au iubit cu împlinirea cã a fãcut cam tot ce a tinut de el pentru a-si apropia pe credinciosi de Domnul, le-a fãcut o „casã“, le-a arãtat care e calea pe care o pot urma. De-acum mai rãmîne de urmat sfatul pentru pomenirea celui care a fost staret la Pîngãrati. Asa, uitarea nu se va aseza peste el. Si probabil asearã, în casele oamenilor din multe zone ale tãrii, au fost aprinse lumînãrile care n-au ars ieri, la slujba de înmormîntare.

Articol afisat de 4022 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Crucea
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective