Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Neamtul sub asediul iernii

Neamtul sub asediul iernii

• zãpezile abundente au fãcut destule probleme • de peste 24 de ore, soseaua Piatra Neamt-Roman este închisã • zeci de scoli au pus lacãt pe usi • ambulantele ajung cu greu la solicitãri • douã autosanitare s-au rãsturnat în nãmeti • stratul de zãpadã mãsoarã cam 40 de centimetri • meteorologii anuntã cã vine gerul •

Judetul Neamt, ca de altfel aproape toatã tara, este de douã zile sub asaltul nãmetilor. Desi nemtenii au scãpat de codul portocaliu, necazurile nu i-au ocolit, nici pe cei care locuiesc în orase, dar mai ales pe cei de la tarã, multe localitãti din judet fiind rupte de lume din cauza drumurilor blocate. Si Piatra Neamt a fost închis într-o oarecare mãsurã, drumul cãtre Roman, DN15, fiind blocat încã de duminicã de la prînz. Din fericire, cu toate aceste probleme, nu au fost situatii medicale exceptionale care sã ducã la mobilizarea jandarmilor ori a armatei, autoritãtile nemtene rãsuflînd usurate deocamdatã din acest punct de vedere. Dar accesul salvatorilor la pacienti nu a fost unul deloc simplu, ambulantele fãcînd fatã cu greu drumurilor acoperite de zãpadã. Astfel, duminicã dupã amiazã, o ambulantã nu a putut ajunge la o gravidã dintr-un sat izolat din comuna Valea Ursului. A fost nevoie de interventia primarului din acea localitate care a deschis drumul autosanitarei cu un utilaj de deszãpezire cãtre casa pacientei. Interventia s-a finalizat cu bine pînã la urmã. De asemenea, douã transferuri la Iasi pentru tot atîtia pacienti cu infarct au fost realizate foarte greu, autosanitarele ocolind prin Bacãu. Tot duminicã dupã amiazã, o ambulantã aflatã în drum cãtre o pacientã din Bîrgãuani a derapat si s-a rãsturnat, dar echipajul nu a pãtit nimic, iar masina a fost repusã pe roti si a plecat mai departe spre bolnavã. Acelasi lucru s-a întîmplat si luni dimineatã, dar la Valea Ursului. O interventie mai dificilã a avut loc luni dimineatã. ÃŽn jurul orei 11.00 s-a cerut ajutor pentru un sugar de 4 luni, cu febrã mare, din Rãzboieni, sat Valea Albã. Accesul cãtre acea localitate era imposibil, astfel încît Ambulanta a apelat la autoritãti, cerînd interventia utilajelor de deszãpezire. Dupã mai bine de 3 ore, medicii au ajuns în satul respectiv si au transportat copilul la spital. „Pînã acum nu am avut cazuri foarte grave si nici nu au existat solicitãri la care sã nu putem ajunge. Am ajuns peste tot, chiar dacã uneori cu ajutorul utilajelor de deszãpezire sau al autoritãtilor locale. Au fost si solicitãri care nu reprezentau urgente majore si am tinut legãtura telefonic cu pacientii, astfel încît oamenii nu au mai fost adusi la spitale“, a precizat medicul Pusa Cretu, directorul medical al Ambulantei Neamt.

Nu este externat nici un pacient

Persoanele ce au nevoie de dializã, gravidele, sugarii etc care se aflã în aceste momente în spital nu vor fi externati pînã cînd starea drumurilor nu va reveni la normal. Toate unitãtile sanitare sînt pregãtite sã ofere adãpost acolo unde situatia o impune si fiecare caz în parte este analizat înainte de externare. „Nu externãm decît dacã avem garantia cã oamenii au posibilitatea de a ajunge acasã. Pentru pacientii cu risc, preferãm sã-i mai tinem în spital pînã cînd vremea îsi va reveni. ÃŽn plus, spitalul are douã ambulante proprii cu care facem transportul pacientilor care sînt urgente si îi ducem si pe cei care nu reprezintã urgente, pentru acestia din urmã contracost. Sumele sînt modice, poate chiar mai mici decît un bilet de autobuz“, a declarat medicul Lucian Ciobotaru, managerul SJU Neamt. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã au intervenit, în cursul zilei de ieri, pentru a transporta 8 bolnavi care aveau nevoie de dializã. „Solicitarea a venit în jurul orei 8,44 de la reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã, care ne-au cerut sã intervenim pentru transportul unor persoane care necesitau dializa si trebuiau sã ajungã în Piatra Neamt si Roman. Detasamentul Piatra Neamt a intervenit cu un echipaj de 5 pompieri si un autocamion de interventie cu tractiune 6X6, pentru preluarea unei persoanele bolnave din Vlãdiceni, comuna Bîrgãoani. Echipajul a ajuns pînã în zona Baratca de unde au preluat bolnavul care fusese adus de primarul comunei cu un autoturism 4X4. Pe zona Roman, s-a intervenit cu 7 subofiteri, o ambulantã SMURD si o autospecialã pentru a transporta 7 persoane din comunele Valea Ursului si Oniceni care urmau sã facã dializã la centrul de specialitate din Roman. Autospeciala, cu o greutate de 25 de tone, a deschis drumul ambulantei spre bolnavi. Acestia au ajuns în conditii de sigurantã la centrele de dializã“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt. La întoarcere, pe raza localitãtii Valea Ursului, pompierii au intervenit pentru deblocarea unui autoturism blocat în zãpadã. ÃŽn masinã se aflau 4 persoane. Ninsorile abundente din ultimele zile nu au afectat prea tare desfãsurarea activitãtii la Spitalul Roman. Trei dintre doctorii care fac zilnic naveta de la Piatra Neamt la Roman, au ajuns la serviciu, fãcînd ocol pe la Bacãu, fiind vorba de medicii ortopezi Adriana Orzescu si Abdalla Abu Alika si ginecologul Elena Hanganu. „Activitatea s-a desfãsurat în conditii normale. Am luat o serie de mãsuri prin care personalul care nu poate ajunge la program sã fie înlocuit de colegii din alte ture“, a declarat directorul medical Daniela Nazaretian. Mai greu a fost cu rudele bolnavilor, ele neputînd ajunge la spital. „Sotul meu este operat de ulcer si am vrut încã de duminicã sã vin la spital, însã drumul la Stãnita a fost blocat“, a spus Minodora Cãrpusor, din Ghidion.

Scoli zãvorîte

Ieri dupã-amiazã, în judet erau 14 localitãti izolate din punct de vedere al comunicatiilor rutiere - Girov, Stefan cel Mare, Bîrgãuani, Dragomiresti, Fãurei, Ruginoasa, Vãleni, Dulcesti, Trifesti, Poienari, Bozieni, Oniceni, Mãrgineni si Valea Ursului. Tot ieri, 19 scoli coordonatoare si 23 de structuuri (scoli de sate) au fost închise. Scolile coordonatoare închise sînt - Bîra, Boghicea, Stãnita, Bãlusesti, Liceul Tehnologic Valea Ursului, Oniceni, Pîncesti, Poienari, Bozieni, Vãleni, Fãurei, Ruginoasa, Dulcesti, Dragomiresti, Mãrgineni, Bîrgãuani, Scoala „Dr. Emanuiel Rigler“ Stefan cel Mare, Tupilati si Girov. „Ce se va întîmpla cu aceste scoli vom decide marti, 7 februarie, la prima orã. Tinem legãtura cu directorii, iar elevii vor fi anuntati despre deciza noastrã prin SMS, e-mailuri si telefoane. Si la numãrul de telefon înfiintat pentru a oferi informatii despre clasele pregãtitoare si întîi - 0800816233 - oferim date despre starea unitãtilor de învãtãmînt. Decizia de a le închide am luat-o pentru cã nu se poate asigura transportul copiilor pentru cã drumurile sînt blocate. Scolile ar fi putut oferi conditii normale pentru desfãsurarea actului didactic, dar nu vrem sã expunem absolut nici un elev vreunui risc“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.

Se opreste ninsoarea, dar vine gerul

În ce priveste prognoza meteo pentru urmãtoarele zile, specialistii nu prea ne dau vesti bune. Dacã pînã miercuri, 8 februarie 2012, sîntem sub avertizare cod galben de ninsori si intensificãri ale vîntului, nici în urmãtoarele zile vremea nu se îndreaptã. Nu va mai ninge, dar va fi ger si abia sãptãmîna viitoare se va resimti o usoarã încãlzirei. Ninsorile cãzute în ultima vreme au fãcut ca în întreg judetul stratul de zãpadã sã mãsoare circa 40 de centimetri. Vorbim de mãsurãtori fãcute în anumite conditii, în loc ferit de vînt. Ieri la prînz, în Piatra Neamt omãtul era de 40 de centimetri, la Tîrgu Neamt, de 38 de centimetri, iar la Roman de 39 de centimetri. Pe Toaca stratul mãsura 80 de centimetri. Astãzi, 7 februarie, cerul va fi acoperit, dar nu vor fi precipitatii. La prînz nu vor fi mai mult de -12 grade în termometre, iar peste noapte va fi ger pentru cã se anuntã o minimã de -22 de grade Celsius. Miercuri rãmînem cu cer acoperit, iar valorile termice se mai îmbuneazã numai cu cîteva grade. Maxima zilei este anuntatã a fi de -10 grade, în timp ce noaptea vreo -16 grade. Cam aceleasi conditii sînt valabile în urmãtoarele douã zile. În intervalul 9-10 febriarie cerul va fi acoperit, iar maxima zilei va fi în jurul valorii de -9, -10 grade. Peste noapte termometrele vor indica -15 grade Celsius. Dacã previziunile fãcute de specialisti se adeveresc, în week-end-ul viitor îsi va face aparitia soarele, ceea ce nu înseamnã cã neapãrat va fi si mai cald. Sîmbãtã 11 februarie va fi o zi seninã, cu soare, care va aduce temperaturi diurne de -8 grade, iar nocturnele vor fi în jur de -14 grade. Duminicã valorile termice mai cresc cu numai un grad, iar minima noptii va fi de -13 grade. În cazul în care previziunile sînt exacte, abia de sãptãmîina viitoare vremea se îmbuneazã, si chiar este posibil ca peste zi sã avem maxime putin sub limita înghetului, sau chiar pozitive, în timp ce minima noptii nu va mai coborî sub pragul de -10 grade. La începutul acestei sãptãmîni, lungimea zãporului era de 6,8 km pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, pînã în aval 200 de metri de podul Ruseni (comuna Poiana Teiului). Grosimea gheturilor este de 2,5 km. Pe sectorul cuprins între podul Sãvinesti si 500 de metri în amonte de podul Frumosu (comuna Farcasa), pe o lungime de 4,5 km, rîul prezintã aglomerãri de gheturi cu grosimi de pînã la un metru si jumãtate, alternînd cu canal dezghetat cu lãtimi de la 1 la 3 metri pe 30 - 35% din sector.

Articol afisat de 2572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective