Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2012
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ZIMBRII „DAU“ TIMID LA OM

ZIMBRII „DAU“ TIMID LA OM

• animalelel eliberate în zona Crãcãoani au avut loc întîlniri cu oamenii, dar fãrã incidente nedorite • cei trei masculi si cele douã femele au continuat sã se întoarcã în ultimele cinci sãptãmîni la locul de hrãnire • de la 1 mai nu mai primesc hranã suplimentarã •

Cei cinci zimbri eliberati la sfîrsitul lunii martie în zona Chitele, comuna Crãcãoani, nu au dispãrut încã în pãdure, asa cum multi se asteptau. Fiindcã pe munte sezonul de vegetatie a pornit mai greu, animalele au preferat în ultima vreme sã coboare pe pãsunile din vale, unde natura a înverzit mai repede si puteau gãsi mai usor hranã. Prima asezare umanã se aflã la circa 5 kilometri de locul din care zimbrilor li s-a deschis poarta spre sãlbãticie, dar s-au semnalat deja primele contacte ocazionale cu oamenii. ÃŽn pãdure lucreazã echipe de lucrãtori forestieri, astfel cã masinile cu muncitori s-au întîlnit adesea pe traseu cu maistuoasele animale, dar acestea au preferat sã fugã în pãdure unde se simteau în sigurantã, evitînd orice apropiere. Unii sãteni i-au vãzut de departe, la pãscut, prin poieni. Nu a fost un contact apropiat între mamifere si oameni, astfel cã nu au existat incidente nedorite, a declarat inginerul Sebastian Cãtãnoiu, directorul Parcului Natural Vînãtori Neamt. „Totul a mers pînã acum conform planului. S-a constatat cã, fatã de locul de reintroducere în libertate, migratia s-a petrecut în partea de jos, la o altitudine mai micã, înspre sat. Zimbrii au luat contact cu oameni, dar semnalele sînt în parametrii normali. Au fost întîlniri cu muncitori care lucreazã la exploatãri forestiere, sau au fost vãzuti pe pãsunea din fata cabanei Chitele, la pãscut, ori undeva într-o poianã. Avem o echipã care monitorizeazã zimbrii 24 de ore din 24. Un agent de teren este chiar din zonã, iar sarcina lui este sã întrebe, sã culeagã date despre contactele cu zimbrii. El circulã tot timpul spre cabanã si oamenii îl cunosc. Acolo este o comunitate micã si vestile se împrãstie repede. Si pãdurarii urmãresc aceste aspecte si cînd se vede, se aude ceva, vin si ne spun. Este bine ca cetãtenii sã nu se apropie foarte mult de zimbri, iar în cazul unei întîlniri surprinzãtoare sã se retragã usor, cu fata spre animale, sã nu se agite pentru a nu le înfuria. Se poate vorbi de semne prevestitoare ale unui atac cînd zimbrul îsi ridicã coada, începe sã fornãie, scurmã pãmîntul si lasã capul în jos“, a spus Sebastian Cãtãnoiu, avertizînd cã o astfel de înfruntare poate fi fatalã pentru cei care tin cu tot dinadinsul sã se apropie prea mult de un zimbru.
Inginerul a mentionat cã incidentele care au apãrut în alte tãri cu populatii de zimbri în libertate au fost rare si s-au datorat în exclusivitate omului. Si a dat exemplul unui cetãtean turmentat care provocase un animal, dar si al unei bãtrîne care se gîndise sã alunge un zimbru care-i pãtrunsese în curte, lovindu-l cu o mãturã.

Nu mai primesc hranã

Cei trei masculi si douã femele care au fost eliberati de echipa PNVN au ajuns abia acum la momentul în care vor trebui sã se descurce singuri în sãlbãticie. Pentru a le face tranzitia mai usoarã, poarta tarcului de preeliberare a fost lãsatã deschisã în ultimele sãptãmîni, astfel încît animalele s-au putut întoarce oricînd la staulul cu fîn si concentrate pentru a-si completa necesarul de hranã. Dar acum pot gãsi mîncarea în naturã, fiindcã sezonul de vegetatie este în toi, asa cã de la data de 1 mai îngrijitorii nu le vor mai pune deloc furaje. În aceste conditii este de asteptat ca zimbrii sã se îndepãrteze tot mai mult. Fiecare dintre ei are prevãzut în jurul gîtului cîte un radiocolar cu ajutorul cãruia echipa de monitorizare cunoaste permanent locul în care se aflã, chiar dacã nu existã contac vizual. Se vor evalua si noi coridoare de migratie, fiindcã la 80 de kilometri de zona Chitele, la granita dintre Ucraina si România existã o populatie de zimbri în libertate cu care exemplarele nemtene s-ar putea întîlni la un moment dat.
Un program de reintroducere în libertate a acestei specii este derulat în România doar de cãtre Administratia Parcului Natural Vînãtori Neamt. Proiectul „ÃŽmbunãtãtirea stadiului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vînãtori Neamt“ este finantat de Fondul European de Dezvoltare Regionalã si are o duratã de implementare de 36 de luni, de la 1 aprilie 2010 pînã la 31.03.2013, valoarea totalã fiind de 1.465.121 lei. Scopul este obtinerea unui statut de conservare favorabil în zona Parcului Vînãtori, astfel încît în perioada ulterioarã încheierii proiectului sã se poatã asigura existenta unei populatii viabile de zimbri, pentru început în zona PNVN, si în viitor în partea nordicã a Carpatilor Orientali. ÃŽn prezent la Vînãtori-Neamt se mai aflã 6 exemplare în cadrul grãdinii zoologice, si alti 19 zimbri au rãmas în tarcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafatã împrejmuitã de 180 de hectare de teren, unde se încearcã obisnuirea cu semilibertatea pentru ca în timp sã fie repopulate pãdurile cu aceastã specie legendarã. Este posibil ca o parte dintre ei sã facã parte din urmãtoarele grupuri ce vor fi eliberate, dar cei de la Parcul Vînãtori se gîndesc si la aducerea unor alte exemplare din tarã sau strãinãtate, lucrînd în prezent la accesarea altor proiecte care sã ofere sursele necesare de finantare. Biologul Rãzvan Deju, coordonatorul proiectului derulat de Parcul Vînãtori, a declarat cã se doreste eliberarea unui nou grup în primãvara anului 2013, dar si în cea din 2014. „Trebuie sã continuãm aceste reintroduceri în libertate. Dacã rãmînem doar la stadiul de acum, nu înseamnã nimic. Trebuie sã fructificãm acest moment, oportunitatea ne obligã sã continuãm eforturile de a duce tara noastrã într-un interval scurt de timp în clubul select al tãrilor cu populatii viabile de zimbru în libertate“, a spus Rãzvan Deju. Initiatorii proiectului cred cã nimeni nu va fi tentat sã vîneze legendarele animale, pentru cã acestea vor fi supravegheate permanent, iar riscurile la care s-ar expune braconierii ar fi foarte mari. Ar iesi un scandal imens care ar pune toate fortele pe urmele lor si nici amenda nu este de neglijat, ea ridicîndu-se la suma de 30.000 euro. Rezervatia de zimbri si faunã carpatinã „Dragos Vodã“, a fost înfiintatã în anul 1970, primele trei exemplare fiind aduse din Polonia. ÃŽn 1974, s-au nãscut primii doi zimbri în cadrul rezervatiei.

Articol afisat de 1769 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective