Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nasa pe nãsãlie, finu\' a mers la vot, cã-i musai

Nasa pe nãsãlie, finu\' a mers la vot, cã-i musai

• ziua alegerilor pe Valea Muntelui s-a dovedit extrem de calmã • oamenii au iesit la vot în numãr mai mare ca de obicei, unii ca sã aibã constiinta curatã, altii ca sã aducã schimbarea sau sã îsi pãstreze gospodarii alesi la alegerile trecute • la Borca, un sãtean a venit dis-de-dimineatã la urne chiar dacã nasa de cununie murise si trebuia îngropatã • per ansamblu muntenii si-au pãstrat caracteristica de oameni la locul lor •

Alegerile locale si cele pentru judet din acest an au fost altfel decît cele de pînã acum, si pentru cã s-au desfãsurat pe baza unor legi noi, si pentru cã a fost liniste, la propriu. Pe Valea Muntelui, doar niste tunete si o rupere de nori la Borca aveau sã tulbure armonia naturii si a oamenilor locului. Muntenii stiau cã au de ales si nu au neglijat aceastã sarcinã. Unii au venit la urne dis de dimineatã, de cum s-au deschis sectiile. Altii s-au pãstrat pentru mai spre prînz si searã, dar tot au venit sã stampileze buletinele de vot. La ora 7, cînd s-au deschis sectiile de votare, pe drumurile de pe Valea Muntelui nu era nici tipenie de om. Liniste deplinã peste tot. Niste uli îsi etalau frumusetea aripilor în soarele diminetii. Termometrul masinii nu arãta peste 16 grade afarã. Un motiv întemeiat ca lumea sã se preocupe de treburile ce nu sufereau amînare, pînã ce soarele s-a ridicat de-o palmã pe cer si a început sã încãlzeascã muntii, de dealurile, casele si ogrãzile gospodarilor. Dupã douã ceasuri de mers cu masina „din buricul“ Pietrei, ajungem pe la Hangu, Ceahlãu, Poiana Teiului si la îndepãrtata Borca. „Borca nu e ultima comunã din judet! Nu, nu! E prima!“, ne-a spus mai peste zi un bãtrîn care a ridicat bastonul în care se sprijinea, pentru a fi mai convingãtor. Apoi ne-a explicat cã, venind dinspre Suceava, prima comunã în care se calcã la intrarea în Neamt este Borca, si de aceea ea e prima. Obisnuiti oarecum cu agitatia din ziua de alegeri, cu frecusurile dintre partide si candidati ni se cam pãrea suspect cum începuse ziua în comuna condusã pînã mai ieri de perdantul Vasile Aleca. Conform programului stabilit din capul locului, luãm la rînd sectiile de votare, toate situate în incinta unitãtilor de învãtãmînt. Aveam sã aflãm de la membrii comisiilor cã unii votanti au venit de cum a început procesul electoral, de la altii cã lumea vine mai pe la prînz, dupã ce se încheie slujbele din biserici sau mai pe searã, pe rãcoare, în special tineretul. Atît cît a mai rãmas pe acasã si care mai au constiintã civicã.

„Am lãsat-o pe nasa în sicriu, am venit la vot, si de-acum mã duc s-o duc cu cãruta la groapã!“

Tot cu „apucãturi“ de jurnalisti de a cãuta stirea de interes, sau obisnuiti cu atitudini „mai de la ses“, mai vechi, am întrebat dacã se asteaptã la incidente, la încercãri de fraudare, si absolut toti cei din sectiile de votare s-au simtit lezati de întrebare. Supãrati cã ne putem gîndi la asa ceva, ne-au spus clar si rar cã pe la ei lumea nu umblã cu prostii. Si dupã ce ore în sir am asteptat sã vedem cum decurg alegerile, spre searã aveam sã le dãm dreptate. Linistea de pe Valea Muntelui e greu de tulburat. La sectia din Pîrîul Cîrjei, membrii comisiei au asteptat împreunã cu patru cetãteni sã se facã ora 7, pentru ca votantii sã îsi exercite dreptul de vot. Ca notã generalã, prezenta la vot si în Ceahlãu sì în Borca a fost mai mare decît la alegerile trecute, dovadã cã în fiecare casã s-au fãcut calcule, dacã e mai bine sã aibã loc schimbãri, sã se pãstreze autoritãtile anterioare, dacã e cazul sã dea vot negativ sau nu. Un vîrstnic care purta pe umeri povara celor 74 de ani, era la urne pe la ora 8.30. Regreta cã nu a venit si de data aceasta fix la deschiderea sectiilor de votare, dar treburi serioase l-au fãcut sã întîrzie. Omului îi murise nasa de cununie si stãtuse toatã noaptea la priveghi, iar duminicã, fiind ziua înmormîntãrii, a avut cîte ceva de fãcut la prima orã. „Am luat bicicleta si am venit repede sã votez! Cum sã nu vin la vot? Nu îmi lipseste nici o stampilã de pe buletin! Am lãsat-o pe nasa în sicriu, am venit la vot, si de-acum mã duc s-o duc cu cãruta la groapã!“, a spus Vasile Buhã, bãtrînul din Pîrîul Cîrjei. Atmosfera de la Borca s-a regãsit si în restul comunelor de pe Valea Muntelui. Din cînd în cînd se întîmpla sã se mai aglomereze la sectiile de votare din zonã, astfel cã oamenii aveau de asteptat pînã sã ajungã la comisie si apoi în cabine, dar asta s-a întîmplat în special pe la prînz, cînd oamenii au iesit în grup din biserici si s-au îndreptat spre sectiile de vot. Noul presedinte al CJ Neamt, Culitã Tãrâtã, s-a întîlnit cu unii dintre munteni, pe parcursul zilei de duminicã. Si la Ceahlãu si la Borca, el a dat mîna cu toti cei cu care s-a întîlnit, multumindu-le cã s-au prezentat la vot, oricare le-ar fi fost optiunea.

S-a votat si la Calu-Iapa

La Piatra Soimului, cei mai harnici la vot au fost bãtrînii care au vrut
sã-si ia de o grijã si au votat înainte de a ajunge la bisericã. Dupã
numai un sfert de orã de la deschiderea sectiilor de votare, la
Sectia 1 Piatra Soimului votaserã deja sase persoane. Un sfert de
orã mai tîrziu, la sectia 4 se prezentaserã 20 de cetãteni cu drept de
vot, iar la sectia 3, peste 30 de alegãtori. Una dintre cele mai
aglomerate sectii de votare a fost cea din satul Poieni, sat cunoscut si sub denumirea de Calu-Iapa. Din cei 847 de cetãteni înscrisi pe listele de vot, la ora 10,50 se prezentaserã 40. Singura problemã reclamatã a fost cea privind calitatea proastã a buletinelor de vot. „Hîrtia este destul de subtire si se poate rupe la îndoire“, a spus Liliana Otel, presedinta sectiei din Poieni. Zece minute mai tîrziu sectia s-a umplut de votanti, în majoritate bãtrîni veniti direct de la bisericã. Printre ei si-au fãcut loc si cîtiva tineri care chefuiserã pînã în zori, dar tineau mortis sã meargã la urne. Un bãtrîn care se deplasa cu ajutorul unui toiag a tinut sã-si exprime public motivul pentru care a iesit la vot: „N-am votat de fiecare datã, dar amuã\\\' trebuie sã o fac pentru cã mi-au tãiat pensia“, îi explica el unuia din generatia mai tînãrã. Cã sãtenii din Poieni, care îsi îneacã plãmînii în colbul drumului comunal, au fost interesati si au iesit la vot, o demonstreazã si numãrul mare al celor care s-au prezentat la urne. La ora 17, nu mai putin de 460 de alegãtori, adicã aproape 50%, îsi exprimaserã dreptul.

Articol afisat de 1781 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective