Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 30 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Popas duhvnicesc la Mãnãstirea Sfântul Vasile cel Mare Bodesti

Popas duhvnicesc la Mãnãstirea Sfântul Vasile cel Mare Bodesti

În umbra ocrotitoare a Sfântului Mitropolit Varlaam

Situatã în localitatea Bodesti din tinutul Neamtului, aproximativ la jumãtatea distantei dintre Târgu Neamt si Piatra Neamt, Mãnãstirea Sfântul Vasile cel Mare si-a început existenta ca schit de cãlugãri aflat sub jurisdictia Mãnãstirii Bistrita în 4 august 1996, cînd a fost sfintit locul si a fost pusã si piatra de temelie pentru bisericã de cãtre Preasfintitul Calinic Botosãneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu binecuvântarea Preafericitului Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Lucrãrile de ridicare a asezãmântului s-au fãcut cu purtarea de grijã a Pãrintelui Arhimandrit Ciprian Zaharia, staretul Mãnãstirii Bistrita si Exarh de Neamt, la a cãrui trecere la cele vesnice Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel spunea cã „lasã în urmã o obste rugãtoare, o multime de schituri si de ucenici“. Cu smerenie si recunostintã mãrturisesc cã am avut bucuria de a mã numãra printre discipolii sfintiei sale. Obstea actualã este formatã din 7 cãlugãri care cu dragoste, alãturi de ascultãrile zilnice, participã la programul liturgic al mãnãstirii: începând cu ora 6.30 sãvîrsim Acatistul, Ceasurile III si VI, urmate de slujba Sfintei Liturghii, de la ora 15 Ceasul IX, Vecernia si Pavecernita, iar de la ora 18 Miezonoptica, Utrenia si Ceasul I. Sâmbãtã seara si în preajma sãrbãtorilor se sãvârseste slujba de priveghere cu Litie. ÃŽn iunie 2007, asezãmântul a fost ridicat la rang de mãnãstire, iar la 30 august, în acelasi an, biserica si paraclisul au fost sfintite de cãtre Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel, împreunã cu un sobor de 12 arhierei, ce aveau sã participe, la Mãnãstirea Secu, la slujba de canonizare a Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei. Cu prilejul acestui eveniment, mãnãstirea a primit o pãrticicã din moastele Sfîntului Ierarh Varlaam, acesta devenind, împreunã cu Sfîntul Vasile, ocrotitor al asezãmîntului. Se cuvine sã amintim câte ceva despre personalitatea celui care ne este ocrotitor spiritual si care a pãstorit Mitropolia Moldovei timp de 21 de ani, între 1632-1653, în timpul domnitorilor Alexandru Ilias, Miron Barnovschi, Moise Movilã si Vasile Lupu. Ajungând sfetnic de încredere al domnitorului Miron Barnovschi în anul 1628, arhimandritul (pe atunci) Varlaam este trimis la Kiev si Moscova pentru a cumpãra icoane pentru mãnãstirile Dragomirna si Bârnova, dar si pentru biserica ctitoritã de domnitor în Iasi, biserica Barnovschi de astãzi. S-a bucurat de mult ajutor din partea domnitorului Vasile Lupu si, sprijinit de Mitropolitul Petru Movilã al Kievului, Mitropolitul Varlaam a înfiintat prima tipografie româneascã din Moldova (în anul 1640), pe care a instalat-o la Mãnãstirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.

Ohihna vesnicã, la Secu

Tot el s-a ocupat îndeaproape de organizarea Sinodului de la Iasi din anul 1642, care a îndreptat si aprobat Mãrturisirea de credintã alcãtuitã de Mitropolitul Petru Movilã. A candidat în anul 1639 pentru ocuparea scaunului de Patriarh al Constantinopolului. A tipãrit la Iasi mai multe cãrti de slujbã si de apãrare a credintei ortodoxe printre care amintim: Cazania sau Cartea româneascã de învãtãturã, ce cuprinde predici la duminicile de peste an, la praznicile împãrãtesti si la sfintii mari, Cele sapte taine, Rãspunsul împotriva catehismului calvinesc, Pravila, Paraclisul Maicii Domnului. În timpul arhipãstoririi Mitropolitului Varlaam a fost ctitoritã Biserica Mãnãstirii Sfintii Trei Ierarhi, ctitoria cea mai de seamã a lui Vasile Lupu si în acest lãcas, spun cronicile, slujea adeseori. Pe plan cultural, a înfiintat prima scoalã de grad înalt din Moldova dupã modelul de la Kiev, în care se preda în limbile greacã, slavonã si românã, scoalã ce se afla în incinta Mãnãstirii Sfintii Trei Ierarhi. Dupã ce domnitorul Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc, în anul 1653, Vlãdica Varlaam, dornic de liniste si rugãciune, s-a retras la mãnãstirea sa de metanie, Mãnãstirea Secu, dupã cum mãrturiseste cronicarul Miron Costin. Vrednicul Mitropolit a mai trãit 4 ani în smerenie, rugãciune si vietuire sfîntã, strãmutîndu-se la vesnicele locasuri cãtre sfîrsitul anului 1657. Toate cele agonisite în timpul vietii le-a dãruit Mãnãstirii Secu. Marele Mitropolit a fost înmormântat în zidul de miazãzi al Bisericii Mãnãstirii Secu. Pentru rîvna sa în apãrarea dreptei credinte, pentru vietuirea sa sfântã si pentru lumina duhovniceascã pe care a dãruit-o poporului român dreptcredincios, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, în data de 12 februarie 2007, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a scris în rîndul sfintilor pe învãtatul Mitropolit Varlaam al Moldovei, cu zi de pomenire la 30 august. În fiecare an, asadar, în aceastã zi, Mãnãstirea Sfîntul Vasile cel Mare din localitatea Bodesti, judetul Neamt, îsi sãrbãtoreste al doilea hram, pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Anul acesta, sãrbãtoarea vine cu binecuvântatã si înmultitã bucurie, datoritã prezentei în mijlocul nostru a Înaltpreasfintitului Pãrinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care va sãvîrsi Sfînta Liturghie din ziua de pomenire a Sfântului Varlaam, alãturi de un ales sobor de slujitori. Invitãm pelerinii cu dragoste de Hristos sã pãseascã pragul mãnãstirii noastre în aceste zile de sãrbãtosare pentru ca împreunã, întru aleasã si fireascã comuniune, sã înãltãm rugãciuni de mijlocire a Sfîntului Varlaam înaintea Sfintei Treimi pentru a noastrã mîntuire.

Protos. Ieronim ANDREESCU,
staretul Mãnãstirii Sfântul Vasile cel Mare Bodesti

Articol afisat de 2293 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Protos. Ieronim ANDREESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective