Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 12 Noiembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Catarina Coresi - Lal, într-o posturã ineditã

Catarina Coresi - Lal, într-o posturã ineditã

• soprana Catarina Coresi - Lal este protagonista spectacolului Carmen, adaptare dramaticã a nuvelei lui Prosper Merimee, regizat de Camelia Tino la Teatrul Pygmalion din Viena • spectacolul are loc în aceastã searã, luni 12 noiembrie 2012, ora 19, pe scena Teatrului Dramatic George Bacovia din Bacãu •

ÃŽn cadrul unui turneu pe care îl întreprinde în mai multe orase din România, cunoscuta trupã a Teatrului Pygmalion din Viena, condusã de regizorul Tino Geirun, va poposi în aceastã searã, luni 12 noiembrie 2012, de la ora 19, în vecinãtatea noastrã, la Teatrul George Bacovia din Bacãu. Spectacolul propus publicului român este o adaptare dramatizatã a celebrului text „Carmen“ de Prosper Merimee, care, de altfel, a stat si la baza libretului celei mai cunoscute partituri lirice a lui Georges Bizet. Partiturã ce, în ciuda esecului de la premiera din 3 martie 1875, la Opera Comique din Paris, a cucerit de-a lungul timpului o veritabilã notorietate pe scenele lirice ale lumii. De aceastã datã ni se oferã o variantã dramaticã, diferitã de libretul lui Henri Meilhac si Ludovic Halevy, intersectatã cu arii din capodopera compozitorului francez.
Un motiv în plus pentru care vã aducem la cunostintã acest eveniment este faptul cã protagonista spectacolului nu e nimeni alta decît compatrioata noastrã - si, mergînd putin mai departe am putea spune conjudeteana noastrã - Catarina Coresi - Lal, binecunoscutã publicului pietrean în urma mai multor participãri, alãturi de sotul ei, basul Theodore Coresi, la Festivalul muzical din cadrul Vacantelor Muzicale la Piatra Neamt din anii trecuti.
De aceastã datã, spre surpriza multora, ba chiar si a familiei, soprana Catarina Coresi - Lal si-a încercat disponibilitãtile într-un spectacol de teatru ce a fost bine primit de publicul vienez cu doar o lunã în urmã, pe 30 septembrie a.c., în sala de spectacole de pe Alserstrase 43 fiind prezentã si ES Doamna Silvia Davidoiu, ambasadoarea României în Austria.
Adaptarea pentru scenã a nuvelei din 1845 a scriitorului francez si regia spectacolului sînt semnate de regizoarea Camelia Tino, profesoarã la Academia de Teatru din Viena.
Turneul din România al companiei Pygmalion si Wienn Opera Company va cuprinde orasele Baia Mare, Oradea, Bistrita-Nãsãud, Bacãu, Iasi, Buzãu, Galati si Bucuresti.
„ÃŽn versiunea Teatrului Pygmalion din Viena si în interpretarea celebrei soprane Catarina Coresi Lal, Carmen sfîrseste într-un cabaret de provincie unde îsi deapãnã amintirile, îsi retrãieste scenic fragmentele cele mai importante ale vietii si deplînge dragostea pierdutã, singurul lucru curat din viata ei, lãsîndu-se purtatã pe notele cunoscutelor arii din opera cu acelasi nume de George Bizet si ale traditionalelor si popularelor «zarzuele», melodii autentice din folclorul spaniol”, argumenteazã producãtorii vienezi constructia spectacolului.
Directorul Teatrului vienez Pygmalion, Tino Geirun, este una dintre cele mai cunoscute figuri în peisajul cultural al capitalei austriece. Nãscut la Brãila, a absolvit IATC Bucuresti în 1974 si a primit, din acelasi an, interdictii politice ale spectacolelor montate la Brãila si Bacãu, din motive de „propagandã anticomunistã”. ÃŽn 1985 s-a stabilit în Viena, unde a fondat, în 1989, Complexul teatral Pygmalion, alcãtuit din Academia de Teatru si Teatrul cu acelasi nume. A primit, de-a lungul timpului, mai multe premii si recunoasteri internationale, culminînd, în 2012, cu Ordinul Cultural în Aur al orasului Viena pentru „Esentializarea formelor de expresie teatralã“. A pus în scenã mai multe spectacole la teatre din România, iar pe 23 septembrie 2012, stagiunea curentã a Teatrului George Bacovia din Bacãu a fost deschisã cu spectacolul „Procesul“ dupã Franz Kafka regizat de Tino Geirun. ÃŽn acelasi timp, mica salã a Teatrului Pygmalion s-a dovedit a fi primitoare pentru multe trupe si actori români popositi în Viena, ajutînd astfel la realizarea circuitului firesc de valori culturale în spatiul european.

Articol afisat de 2216 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective