Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sãrbãtoarea Bobotezii, între credintã si traditii

Sãrbãtoarea Bobotezii, între credintã si traditii

Dupã Sãrbãtoarea Nasterii Domnului si cea a Sfîntului Vasile, ultima marcînd si începutul anului calendaristic, primele 7 zile din luna ianuarie sînt marcate de douã importante sãrbãtori crestinesti, respectiv de Botezul Domnului, cunoscutã în popor drept Boboteaza, care se tine pe 6 ianuarie, si de Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezãtorul si ÃŽnaintemergãtorul Domnului, sãrbãtorit de majoritatea crestinilor ortodocsi în ziua de dupã Boboteazã. Aceste douã sãrbãtori sînt marcate, mai ales, de o trãire religioasã intensã care continuã seria celorlalte sãrbãtori, recunoscute drept sãrbãtori cu un festin aparte, „vesele“, fapt reflectat si în multitudinea de datini care le marcheazã. Atît colindele, cît si alte manifestãri laice, legate de traditii, continuã si în aceste sãrbãtori de început de an, însã ceea ce marcheazã sãrbãtoarea Bobotezii este faptul cã mai toti credinciosii se duc în aceastã zi la bisericã pentru a lua apa sfintitã, cunoscutã drept Aghiazma mare, necesarã pentru tãmãduire si purificare. ÃŽn ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintitã, iar mirenii îl asteaptã postind „negru“ pînã ce vine pãrintele, ca sã bea întîi din aceasta. Cu aceastã ocazie cel ce aduce curãtenia spiritualã în bãtãturile gospodarilor este însotit de copii, acestia deschizînd calea preotului strigînd Kira Leisa, adicã pronuntarea româneascã a grecescului Kyrie Eleison, care înseamnã Doamne miluieste. ÃŽn multe localitãti asezate pe maluri de ape, în ziua de Boboteazã, dupa Sfînta Liturghie, preotul, împreunã cu enoriasii, fac o procesiune la un lac, rîu sau vreun izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor. ÃŽn aceastã zi, dacã este destul de frig, se pregãteste o cruce de gheatã, pentru a marca locul slujbei, urmînd ca, la sfîrsit, preotul sã arunce în apã o cruce de lemn, dupã care tinerii se întrec sã o scoatã la mal din apa înghetatã. Conform traditiei, se spune cã cel ce reuseste sã ajungã primul la Sfînta Cruce va avea parte în anul abia început numai de bine, iar în aceastã zi se spune cã toate apele pãmîntului sînt sfintite, de aceea femeile nu spalã rufe pentru urmãtoarele opt zile, pînã la sfîrsitul praznicului.

Crucile de gheatã de la Ruginoasa

Oamenii gospodari si credinciosi din Ruginoasa s-au mobilizat dupã ce au sãrbãtorit pe Sfîntul Vasile si, pentru a cinsti cum trebuie marea sãrbãtoare a Botezului Domnului, au hotãrît sã amplaseze în mai multe locuri din comunã, asa cum e obiceiul, cruci de gheatã. Vineri, 4 ianuarie, o echipã de sãteni în frunte cu primarul comunei, Nicu Chirilã, au pornit spre un iaz din apropiere spre a testa grosimea ghetii din care urma sã se taie crucile ce vor fi amplasate în localitate. Proprietarul iazului i-a asteptat crestineste pe consãteni cu un pahar de vin natural si a dat startul pentru lucrarea sfîntã. Dupã ce s-a dovedit cã stratul de gheatã gros de 25 de centimetri e numai bun pentru ce aveau nevoie s-au decupat cu o drujbã bucãtile de gheatã necesare asamblãrii însemnelor sfinte. Cu ajutorul unui excavator, uriasele blocuri de gheatã au fost trase la mal, iar de aici cu masinile sãtenilor au fost transportate în locurile alese dinainte pentru constructia celor cinci troite. Primele cruci de gheatã au fost asezate la intersectia a trei drumuri, crucea de la primãrie si de la scoalã apoi a fost ridicatã conform obiceiului locului si troita de la Marin Floarea. Ultimele douã cruci de gheatã au fost amplasate în curtile bisericilor din Bozienii de Sus si Ruginoasa. Duminicã, dupã ce toatã suflarea comunei va lua parte la slujba de cinstire a marii sãrbãtori crestine toate crucile de gheatã vor fi sfintite pentru ca pe toatã perioada rece ele sã ocroteascã comunitatea si sã fie un semn bun pentru recolta din acest an. La Piatra Neamt, Consiliul Judetean si Prefectura sînt sfintite la propriu. Ieri, preotul paroh Dan Cojan si dascãlul Bogdan Chirilã au mers prin clãdire, au intrat prin toate birourile si au sfintit incintele. Salariatii s-au arãtat extrem de încîntati de gestul preotului paroh, cu atît mai mult cu cît în anii trecuti nu s-a mai întîmplat asa ceva. Cei de la Compania Judeteanã Apa Serv nu stiau ieri dacã preotul Capsa va proceda ca în anii trecuti în Ajunul Bobotezei si va sfinti apa care ajunge la robinetele pietrenilor si ale celor din comunele învecinate, oficiind un serviciu religios la Statia de captare. Cert este cã la sate, credinciosii vor turna în fîntîni apa sfintitã sfintitã adusã de la bisericã în ziua de Boboteazã sau din apa lãsatã de preoti în case, cînd merg cu Ajunul Bobotezei.

Articol afisat de 2260 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, D. VASILIU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective