Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FÃBRICUTA DE PERMISE FALSE

FÃBRICUTA DE PERMISE FALSE

• un agent din cadrul SPCRPCIV a dezvoltat o afacere pe cît de profitabilã pe atît de periculoasã • subofiterul a obtinut permise pentru „stranieri“ în schimbul unor sume de bani • agentul Stanciu Pardos a profitat de o chichitã din sistem • doritorii plãteau sute sau chiar mii de euro • totul a iesit la ivealã în momentul în care un „client“ speriat a anuntat DNA • în timpul anchetei au mai fost identificate persoane care au obtinut permise fãrã sã fi urmat cursurile unei scoli de soferi •

Un angajat al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si ÃŽnmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), care se aflã în subordinea Prefecturi, a pus la cale o afacere care i-a adus profituri consistente, transformînd insitutia în care lucra într-o tarabã la care vindea... permise de conducere. Pentru a obtine bani, agentul Stanciu Pardos nu a mai tinut cont de faptul cã cei pe care îi „ajuta“ ar fi putut comite grave accidente, ei neavînd nici mãcar o orã de instruire în domeniu. Asadar, afacerea a fost pe cît de profitabilã, pe atît de riscantã si i-ar putea ducea subofiterului ani grei de puscãrie. Activitãtile ilicite ale politistului au iesit la ivealã în momentul în care unul dintre „clienti“ a intrat în panicã. Disperat cã nu-si mai primea permisul pentru care plãtise 2.500 de euro, Teodor Posmosanu, din Brusturi, s-a dus glont la DNA Bacãu unde a povestit cu lux de amãnunte ce i s-a întîmplat. A urmat o anchetã minutioasã, cu interceptãri telefonice si ambietale, iar în cele din urmã dosarul a ajuns la Parchetul Neamt. Recent, procurorul de caz a întocmit rechzitoriul, iar cinci persoane, printre care si agentul de politie, au fost trimise în judecatã. Infractiunile puse în sarcina acestora sînt de fals intelectual, uz de fals, complicitate la conducere fãrã permis, fals în declaratii, instigare la fals intelectual, conducere fãrã permis. ÃŽn urma investigatiilor întreprinse, procurorii au reusit sã documenteze activitatea infractionalã a subofiterului, aflînd modul în care acesta proceda pentru a obtine bani frumosi din vînzarea permiselor de conducere. Anchetatorii au constatat cã, în perioada 2008-2009, agentul sef adjunct Pardos Stanciu a întocmit si utilizat înscrisuri oficiale false, care au avut ca rezultat eliberarea de permise pentru diferite categorii de autovehicule.

Beneficiare au fost cel putin trei persoane care nu îndeplineau conditiile legale pentru a fi titulari ai dreptului de a conduce pe drumurile publice. Mai exact, respectivele persoane nu urmaserã cursuri si nici nu promovaserã examenele pentru a obtine carnetul. ÃŽn opinia procurorilor, subofiterul a reusit sã facã toate aceste lucruri profitînd de schimbarea metodologiei de implementare în baza de date a evidentei titularilor de permise de conducere. ÃŽn cazul lui Posmosanu si a lui Valericã Cristescu, din Rãucesti, anchetatorii au constatat cã intermedierea relatiei cu politistul a fost fãcutã de Cristian Cojocaru, din Tîrgu Neamt. Acesta i-a pretins lui Posmosanu si a si primit 2.500 de euro, cu scopul de a-l ajuta sã obtinã ilegal permisul de conducere. Cum Posmosanu nu si-a primit carnetul în perioada precizatã de intermediar, a anuntat, în data de 2 februarie 2009, DNA-ul. El le-a spus procurorilor cã Cristian Cojocaru i-a pretins suma de 2.500 euro pentru a-i obtine prin intermediul relatiilor sale, un permis de conducere categoriile B, C si E, eliberat de autoritatea competentã. Posmosanu lucra în Italia, iar în martie 2009 a revenit în România, intetionînd sã urmeze cursurile unei scoli de soferi pentru a obtine permisul. Asa a ajuns sã-l cunoscã pe Cojocaru care s-a oferit sã-l „ajute“ sã-l obtinã fãrã bãtaie de cap. A plãtit cei 2.500 de euro în douã transe, iar pe 5 ianuarie cei doi au venit la Piatra Neamt pentru a depune dosarul aducãtor de permis. Denuntãtorul avea sã intre în posesia carnetului, însã cu o micã întîrziere si dupã ce sesizase DNA-ul. Interceptãrile telefonice, dar si ambietale, precum si probele adunate de anchetatori au dus la trimiterea în judecatã a cinci persoane, dintre care trei sînt indivizi care au beneficiat de serviciile omului legii.

„Dacã nu-ti face treaba, eu îti dau înapoi 5.000 de euro“

Cristian Cojocaru l-a învãtat pe denuntãtor, Posmosanu, cum sã facã sã ajungã la ghiseul de la permise exact la cine trebuia. Astfel, denuntãtorul trebuia sã mergã direct la Pardos Stanciu, cãruia cunoscutii îi spuneau „Stelicã“. Oamenii legii au fãcut interceptãri din care reiese cã învinuitul le explica oamenilor în amãnunt ce au de fãcut.
Cojocaru Cristian: Dacã nu-ti face treaba eu îti dau înapoi 5.000, înapoi. Eu de la mine, eu personal, de acasã. Tu ascultã ce-ti spun eu aicea. Îti dau 5.000 înapoi dacã nu-ti face treaba. Doar nu am fãcut unul... se bîlbîie... se uita în jur. Esti bolnav cu capul? Mîine dimineatã la prima orã , la ora 8 sã fii la acolo.
Teodor Posmosanu: Sã mã duc la Piatra?
C.C: La el, la Stelicã, si cînd ai sã-l vezi „Bãi, treã' sã plec în Italia, ce p... mea fac? Deci te duci dimineatã la prima orã.
T.P: Da!
C.C: Sã fii acolo. Si cînd ai vãzut cã-i liber...
.....................................................................................
C.C: Pãi te bagã si te pune în calculator doar treaba-i fãcutã! Cum? Dacã-ti... îti luam asa banii si-ti dãdeam o hîrtie „Stai bãdie si asteaptã-mã acasã“, da asa....
T.P: ÃŽm...
....................................................................................................
C.C: Bãi omule eu am fãcut din astea sute, dar tu nu te lãuda nicãieri.
T.P: Nu mã laud.
C.C: Cã nu se stie cu cine, cine te aude, de la altã masã: bã da acela ce-o fãcut? Da cu cine o aranjat? Daã' se fac permise la negru în Neamt... Si noi, si asa nu ne face nimeni nimic. Nici tie, nici mie. Da îi dã pe aceia afarã. Îi prinde si îi dã pe la televizor. Intrã în alte cacaturi!
T.P: Bine!
C.C: Cã deci nu-s, nu se face nici un fel de fals, da mãnîncã si ei o bucatã de pîine. Îi o mie si ceva numai scoala. Deci numai scoala. La profesionisti? Bãi cît e scoala... sã plãtesti taxa la profesionisti... Si cu B-ul, cu toate actele la dosar, si cu hîrtii, si cu...

Pentru a-si pune planul în aplicare, agentul Pardos Stanciu s-a folosit de o chichitã din sistem. ÃŽn editia de mîine vom prezenta modul în care au fost eliberate ilegal permise de conducere, ce alte persoane s-au bucurat de serviciile agentului, dar si nãzdrãvãniile din trafic ale „beneficiarilor“.

Articol afisat de 6440 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective