Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Coplata, frumos cadou de Mãrtisor

Coplata, frumos cadou de Mãrtisor

• luna martie aduce vesti proaste bolnavilor • se va introduce coplata iar durata perioadei de spitalizare se va diminua • managerii unitãtilor sanitare care timp de trei luni vor acumula datorii, vor fi demisi •

Sistemul sanitar ar putea cunoaste schimbãri importante chiar din luna martie, românii urmînd a primi de Mãrtisor cîteva vesti proaste. Ministrul Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, a anuntat luni, 28 ianuarie, cã în urma acordului semnat cu FMI se vor schimba unele lucruri în sistemul sanitar. Astfel, se va introduce de la 1 martie coplata dar autoritãtile au tinut sã linisteascã pacientii si spun cã va fi o sumã modicã, nu mai mare de 10 lei, si se va percepe doar la externarea din spital. Tarifele exacte pentru fiecare serviciu în parte se vor regãsi în viitorul contract cadru pe acest an care urmeazã a fi negociat pentru a se aplica din martie. Coplata se va percepe pentru toate serviciile medicale, cu exceptia celor de urgentã dar tot în viitorul contract se va stabili clar pentru ce se va plãti suplimentar. De asemenea, s-a mai precizat cã aceastã taxã va fi perceputã în prima etapã doar în spitale. Asta înseamnã cã la cabinetele medicilor de familie precum si la medicii specialisti din policlinici lucrurile vor rãmîne la fel ca si pînã acum, adicã fãrã platã.
O altã veste anuntatã de ministrul Nicolãescu se referã la revizuirea listei medicamentelor gratuite sau compensate. Acest lucru va însemna cã unele dintre medicamente vor fi eliminate de la compensare iar pentru altele seva reduce procentul decontat de stat. Din pãcate, în ultimii ani au mai avut loc astfel de revizuiri iar în urma acestora pacientii au avut mai mult de platã pentru retetele lunare. O altã schimbare anuntatã de mai marii de la Bucuresti se referã la reducerea duratei perioadei de spitalizare si cresterea bugetului pentru policlinici, astfel încît oamenii sã îsi rezolve preponderent problemele medicale în ambulatoriu, si nu în spitale.
Pentru a descuraja neimplicarea directorilor dar si pentru a-i face mai atenti la modul de cheltuire a banilor, ministerul trece la amenintãri directe pentru managerii unitãtilor sanitare. Astfel, potrivit acordului semnat cu FMI, directorii care acumuleazã datorii timp de trei luni consecutiv vor fi înlocuiti din functie. Pentru aceasta, se vor face evaluãri trimestriale, care sã arate cît de eficient este managementul. Culmea este cã, în acest moment, directorii de spitale sînt numiti de cãtre autoritãtile locale ce administreazã spitalele, dar ministerul are si el dreptul de a decide. În aceste conditii, soarta multor directori nu este deloc de invidiat, ei avînd de dat socotealã nu doar în fata unui singur sef. Toate aceste schimbãri sînt anuntate pentru luna martie iar oficialii spun cã nu mai e loc de nici o amînare, asa cum s-a mai întîmplat în trecut.

Articol afisat de 1392 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective