Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UMILINTA DIN CELULÃ ÎI ADUCE JUDECÃTORULUI   CATANÃ MII DE EURO

UMILINTA DIN CELULÃ ÎI ADUCE JUDECÃTORULUI CATANÃ MII DE EURO

• Cristian Catanã a dat în judecatã statul român pentru conditiile de care a avut parte în penitenciar • cauza privea prima arestare, pentru luare de mitã, cînd Catanã era judecãtor • CEDO l-a despãgubit cu 4.900 de euro • între timp a fost condamnat pentru trafic de influentã si are de executat 6 ani • el a reclamat cã a fost închis într-o celulã de 12,54 mp, care nu avea grup sanitar, cã nu putea merge la toaletã decît de trei ori pe zi, cã nu avea suficientã luminã în celulã si nu a iesit sã se plimbe în aer liber •

Fostul judecãtor si avocat Cristian Catanã, condamnat definitiv pentru fapte de coruptie la sase ani de închisoare cu executare, a dat „lovitura“ la Curtea Europeanã a Drepturile Omului de la Strasbourg. El s-a plîns despre conditiile de detentie pe care le-a îndurat dupã ce a fost încarcerat prima datã, în 2004. Pentru umilintele suferite dupã gratii, dar si pentru cã nu i-a fost asigurat dreptul la apãrare, judecãtorii europeni i-au acordat daune de 4.900 de euro, din care 3.900 sînt despãgubiri morale, iar 1.000 de euro judiciare. Fostul magistrat a obtinut destul de putin în comparatie cu cît a cerut, respectiv circa 2,5 milioane de euro cu titlu de despãgubiri, plata salariilor neîncasate si acoperirea unui credit. De mentionat este faptul cã dupã depunerea acestei plîngeri Catanã a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mitã. La scurt timp a recidivat, si a mai primit o sentintã identicã pentru trafic de influentã. Pedepsele au fost contopite si a rezultat o condamnare de 6 ani de detentie, cu executare.

Pentru ce va plãti statul român

Catanã a schimbat calitatea de magistrat la Judecãtãtoria Piatra Neamt pe cea de învinuit pe 18 octombrie 2004, cînd procurorii anticoruptie l-au prins în flagrant cînd lua mitã de la un pietrean. Totul s-a întîmplat la Restaurantul Cãprioara. A fost sãltat în timp ce primea bani de la un bãrbat cãruia i-ar fi promis o solutie favorabilã într-un dosar penal în care denuntãtorul era judecat pentru infractiunile de amenintare si calomnie. Procurorii au stabilit cã judecãtorul Catanã s-a întîlnit cu denuntãtorul si i-ar fi dat de înteles cã în dosarul pe care îl avea spre judecatã solutia poate fi „si bunã, dar si rea“, iar pentru „a fi bine“ trebuia sã primeascã 700 de euro, scriind acest lucru pe un servetel. Omul s-a adresat DNA, iar magistratul a fost prins în flagrant cînd primea 500 de euro. Pe 19 octombrie 2004, Curtea de Apel Bacãu a dispus arestarea lui Catanã pentru 25 de zile. Conform sentintei CEDO, la împlinirea termenului, pe 12 noiembrie 2004, DNA a cerut prelungirea arestului preventiv. ÃŽn prezenta acuzatului si a apãrãtorului, Curtea de Apel Bacãu a respins propunerea. DNA a facut recurs în aceeasi zi, la ora 14.30. Competenta revenea ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie care trebuia sã ia o decizie în mai putin de 10 ore, altfel expira arestul si Catanã ar fi fost pus în libertate. Instanta supremã a trimis citatia pentru Catanã la Politia Bacãu, unde era închis magistratul. Actul a ajuns la ora 19.47, iar în citatie se arãta cã învinuitul trebuia sã fi fost la instanta supremã la ora 19. ÃŽn 10 minute, la 19.57, Politia a rãspuns ca transferul nu poate avea loc, dat fiind timpul mult prea scurt. Citatia i-a fost prezentatã lui Catanã la ora 20, în lipsa avocatului sãu. Cu toate acestea, ÃŽnalta Curte a judecat recursul cu un avocat din oficiu, la ora 21, stabilind prelungirea arestului pînã la 60 de zile. Totusi, pe 7 ianuarie 2005, magistratul a fost eliberat de dupã gratii tot de instanta supremã. ÃŽn acelasi an, Catanã s-a adresat CEDO. El a reclamat faptul cã, în perioada 19 octombrie 2004 - 7 ianuarie 2005, a fost închis într-o celulã de 12,54 de metri pãtrati, cu patru paturi, care nu avea grup sanitar propriu si nu era racordatã la apã curentã. Nu putea merge la toaletã decît de trei ori pe zi, dupã un program prestabilit, si nu între orele 22 - 5, încãperea unde putea face dus nu era bine încãlzitã, nu avea suficientã luminã în celulã si nu a iesit deloc sã se plimbe în aer liber pe perioada arestului. El a arãtat cã a fost închis cu persoane condamnate, desi era magistrat si ar fi trebuit sã fie închis într-un loc cu regim special. A mai reclamat cã nu s-a asigurat prezenta sa la ÃŽnalta Curte, la judecarea recursului DNA si astfel nu i s-a respectat dreptul la prezumtia de nevinovãtie si nici cel la viata privatã, fiind fotografiat si filmat de presã în ziua arestãrii.

Dupã ce s-a plîns la Strasbourg, Catanã a comis-o din nou

Pe aceste considerente Catanã a cerut sã i se plãteasca 2,25 de milioane de euro, cu titlul de daune morale, 230.000 de euro daune materiale reprezentînd salariile pe care nu le-a luat din cauza procedurii demarate contra lui, precum si un credit pe care îl contractase, plus 1.000 de euro, reprezentînd cheltuieli de judecatã. CEDO a decis cã au fost încãlcat articolul 3, interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, si articolul 5, alineatul 4, potrivit cãruia „orice persoanã lipsitã de libertate prin arestare sau detentie are dreptul sã introducã recurs în fata unui tribunal, pentru ca acesta sã statueze într-un termen scurt asupra legalitãtii detentiei sale si sã dispunã eliberarea dacã detentia este ilegalã“. La final judecãtorii europeni i-au acordat lui Catanã 3.900 de euro, cu titlul de prejudiciu moral plus cheltuielile de judecatã de 1.000 de euro. Pentru prima faptã de coruptie judecãtorul Cristian Catanã a fost tratat blînd. Pe 7 septembrie 2007 el a primit o pedeapsã definitivã de trei ani de închisoare, cu suspendare. Pînã la finele judecãtii Cristian Catanã a fost prezumat nevinovat. Fiind fãrã cazier a reusit sã devinã membru al Baroului Neamt. Ulterior, chiar dacã era condamnat definitiv, a prestat ca apãrãtor, dar în circa trei ani lãcomia i-a venit de hac. Pe 3 decembrie 2010 a fost prins în propriul cabinet de avocaturã, în flagrant, pe cînd încasa 1.000 de euro de la un denuntãtor. Procurorii anticoruptie l-au retinut, acuzîndu-l de sãvîrsirea infractiunii de trafic de influentã. Procurorii au stabilit cã presiunile asupra clientilor avuseserã loc timp de vreo trei luni, în perioada septembrie - 30 noiembrie 2010. Catanã a pretins 1.000 euro sau echivalent în lei pentru a-si exercita influenta pe care a lãsat sã se creadã cã o are asupra magistratilor din cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt. Avocatul reprezenta reclamantul într-un dosar de revendicare imobiliarã, miza fiind un teren si constructiile aferente din Piatra Neamt. ÃŽn schimbul banilor a lãsat sã se înteleagã cã va asigura solutionarea rapidã si favorabilã si cã banii vor merge cãtre judecãtorul care urma sã se pronunte în acel dosar. Cu mentiunea cã acel magistrat ar fi nasul sãu, drept pentru care poate lesne interveni. Numai cã a fost denuntat si arestat. A urmat perioada de urmãrire penalã si procesul. S-a ajuns tot la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie unde, pe 12 mai 2011, s-a dat sentinta definitivã. A fost vorba tot de o pedeapsã de trei ani, dar pentru cã inculpatul era în termenul de încercare de la prima faptã, s-a revocat suspendarea, pedepsele au fost adunate si a reiesit o condamnare de sase ani de închisoare, cu executare.

Articol afisat de 2296 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective