Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Ianuarie 2013
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Stranierii“ sînt cei mai indisciplinati în trafic

„Stranierii“ sînt cei mai indisciplinati în trafic

Dupã cîtiva, Politia Rutierã Neamt se poate lãuda cu rezultate excelente. Faptul cã treaba merge mai bine în cadrul acestui serviciu al IJP Neamt este demonstrat si de cifrele oficiale. Acestea aratã cã numãrul accidentelor grave a scãzut considerabil în 2012, fatã de anul anterior. Statistica aseazã Neamtul pe primul loc la nivel de tarã în ceea ce priveste scãderea acestor nedorite evenimente. Anul trecut, pe arterele rutiere s-au înregistrat 254 de accidente grave, cu 53 mai putine decît în 2011. Cît priveste numãrul persoanelor decedate, acesta a fost de 57, fatã de 66 în 2011. O scãdere considerabilã s-a înregistrat si în ceea ce priveste numãrul de rãniti grav, de la 307 în 2011 la 250 anul trecut, dar si rãniti usor -88, fatã de 94. Vã prezentãntãm în continuare un interviu realizat cu seful Politie Rutiere Neamt, comisar sef Cezar Asandei.

Reporter: Domnul comisar sef, cum s-a încheiat anul 2012 pentru Politia Rutierã Neamt? Sînteti multumit de rezultatele obtinute?
Cezar Asandei: A fost anul cu scãderile cele mai mari, la nivel de tarã, în ceea ce priveste numãrul de accidente rutiere si numãrul victimelor. De asemenea, 2012 a fost anul cu cele mai mari scãderi din ultimii cinci ani privind numãrul de accidente rutiere înregistrate la nivel de judet. A fost un vîrf, ca sã-i spunem asa, în 2008, dupã care numãrul evenimentelor nedorite a început sã scadã. Si toate astea în conditiile unui trafic la acelasi nivel ca si în anii anteriori.
Rep.: Existã voci care afirmã cã traficul nu mai este cel de altãdatã, referindu-se la faptul cã numãrul nemtenilor veniti din strãinãtate sã-si petreacã concediile acasã este mult mai mic.
C.A.: Lucrurile nu stai deloc asa. Anul trecut, în iulie si august conditiile de trafic au fost comparabile cu cele din ultimii 5-6 ani. Foarte multi români care lucreazã în strãinãtate au revenit în tarã...
Rep.: Ce spune un specialist de la Politia Rutierã cu privire la proverbiala de acum indisciplinã în trafic a „stranierilor“?
C.A.: Trebuie sã facem precizarea cã nu-i putem introduce pe toti în aceeasi categorie, respectiv a conducãtorilor auto care creeazã probleme, însã trebuie sã spunem cã statisticile aratã cã foarte multi nemteni veniti din strãinãtate încalcã legislatia rutierã. De exemplu, în luna august, 30% din permisele retinute în vederea suspendãrii, majoritatea pentru vitezã si alcool, apartin celor care locuiesc în strãinãtate, care detin carnete eliberate de alte state sau masini înmatriculate în afara tãrii noastre. De asemenea, 30-35% din accidentele înregistrate în aceeasi lunã au fost provocate din culpa acestor persoane.
Rep.: Revenind la activitatea colegilor, în momentul numirii dumneavoastrã în aceastã functie ati declarat tolerantã zero la corutie si indisciplinã. A prins mesajul, mai ales cã în ultimii ani cei mai multi politisti care au avut probleme cu legea proveneau de la Rutier.
C.A.: Cred cã mesajul a fost perceput ca atare, pentru cã în 2012 nu ne-am confruntat cu astfel de aspecte. Nu am fost înstiintat de DGA cã s-ar fi început urmãrirea penalã împotriva vreunui politist de la Rutierã pentru fapte de coruptie. Colegii au înteles mesajul si au realizat cã tin foarte mult ca imagine institutiei sã nu fie pãtatã. Le-am transmis tuturor cã în cazul în care mi se va aduce la cunostintã cã au comis o astfel de faptã, eu voi fi primul care voi sesiza structurile anticoruptie. Vreau sã dau un semnal corect din acest punct de vedere, iar colegii mei sã înteleagã cã toleranta este zero la faptele de indisciplinã si de coruptie. Le-am cerut corectitudine, fermitate si intransigentã, sã aplice legea fatã de toti cetãtenii în mod egal.
Rep.: Am auzit cã le sînteti alãturi inclusiv în actiunile de control pe care le efectueazã Politia Rutierã periodic...
C.A.: Asa este, merg împreunã cu ei în multe actiuni. Si asa am constatat cã la Neamt este un colectiv închegat si profesionist, oameni pe care îi respect ca politisti. Relatia noastrã este strict profesionalã. Cu totii trebuie sã întelegem cã cetãteanul trebuie respectat si sã fim corecti si cinstiti fatã de el.
Rep.: Multi dintre cei sanctionati, de regulã cu suspendarea dreptului de a conduce, se adreseazã instantelor de judecatã solicitînd anularea mãsurii luate împotriva lor...
C.A.: Este dreptul celui sanctionat sã cearã anularea proceselor verbale. De exemplu, în 2012 au fost depuse 1.690 de contestatii împotriva proceselor verbale de contraventie, iar din calculele noastre a reiesit cã aproximativ 25% dintre ele au fost admise. Fac precizarea cã nici o plîngere la alcool nu a fost admisã, iar la contraventiile probate cu înregistrãrile video, 98% dintre contestatii au fost respinse.
Rep.: Un mesaj pentru colegi...
C.A.: Ei stiu foarte bine cã au tot sprijinul meu si stiu cã trebuie sã aplice legea indiferent de cine comite contraventia sau infractiunea. În trafic cu totii sîntem egali, iar legea este aceeasi pentru fiecare.
Rep.: Participantilor la trafic....
C.A. În primul rînd sã respecte normele rutiere si sã înteleagã cã scopul nostru nu este numai acela de a aplica sanctiuni. De asemenea, le cer cetãtenilor sã sesizeze de fiecare datã atunci cînd iau cunostintã de comiterea vreunei abateri comise de colegii mei.

Articol afisat de 2100 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective