Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MARARU VREA SÃ FIE REABILITAT

• Bogdan Mararu a depus pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt o cerere prin care ar trebui sã scape de cazier • el are condamnãri pentru infractiuni sãvîrsite acum cîtiva ani • între timp a fost arestat pentru implicarea în tentativa de asasinare a lui Dumitru Mironescu • cel mai probabil solicitarea de reabilitare va fi suspendatã •

Bogdan Mararu, arestat de magistratii bucuresteni pentru cã ar fi încercat sã-l ucidã pe Dumitru Mironescu, a început anul cu o vizitã la Judecãtoria Piatra Neamt. ÃŽnainte de a fi demarat necazurile penale, pe 24 ianuarie 2013, a depus o cerere de reabilitare pentru condamnãri pe care petentul le are de ani buni pentru infractiuni la regimul vamal. „Existã o astfel de actiune pe rolul instantei, care vizeazã condamnãri din anii 2004-2006“, a declarat judecãtorul Mircea Amza, purtãtor de cuvînt al Judecãtoriei Piatra Neamt. De la depunerea cererii si pînã în prezent s-a consumat doar un termen de judecatã. Cum deja petentul era arestat în altã cauzã, s-a dat un nou termen pentru începutul lunii aprilie. Normele legale în vigoare prevãd cã într-o astfel de situatie, cererea de reabilitare se suspendã. „Dacã înainte de solutionarea cererii de reabilitare a fost pusã în miscare actiunea penalã pentru o altã infractiune sãvîrsitã de condamnat, examinarea cererii se suspendã pînã la solutiinarea definitivã a cauzei privitoare la noua învinuire“, conform art. 500 din Codul de procedurã penalã. Chiar dacã Bogdan Mararu a vrut sã scape de cazier, nu are prea multe sanse avînd în vedere învinuirea cu care s-a ales imediat dupã ce a depus cererea de reabilitare.

Cu suspendare pentru infractiuni la regimul vamal

În 2006, Judecãtoria Piatra Neamt i-a gãsit vinovati si i-a condamnat pe Bogdan si Gheorghe Mararu la 5, respectiv 2 ani de închisoare, cu executare. Acuzatii au atacat decizia si au obtinut clementã atît la Tribunal, cît si la Curtea de Apel Bacãu, în final rezultînd sentinte definitive de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Bogdan Mararu si 2 ani în aceleasi conditii pentru Gheorghe Mararu. În cauzã au mai fost si alti acuzati, toti avînd pedepse fãrã executare. Trei dintre inculpai, împreunã cu Bogdan Mararu, au fost obligati la plata sumei de un miliard de lei vechi cu titlu de daune, cãtre ANAF. Dosarul a ajuns pe rol dupã ce în 2004 procurorii i-au acuzat pe inculpati de prezentare de documente false la autoritatea vamalã, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, înselãciune si fals material în înscrisuri oficiale. Ei au reusit sã vãmuiascã, la tarife mai mici decît cele normale, opt autoturisme: un VW Bora, un Audi A8, un Nissan, un BMW 250 si unul X5, douã Mercedes Benz si un Opel Zafira. Trei masini fuseserã sustrase de persoane necunoscute din Italia, Germania si Cehia si aduse în România, în perioada 2001-2002. La vãmuire acuzatii au prezentat pentru fiecare masinã, certificate de tip EUR 1 false, beneficiind de tarife vamale de 6% sau 12% în loc de 30%. În acest fel statul a fost prejudiciat cu un miliard de lei vechi. Falsul a fost descoperit mai tîrziu, în tãrile de origine a masinilor. Dupã ce au introdus în România autoturismele, învinuitii le-au înstrãinat folosindu-se de mijloace frauduloase. Au fost patru astfel de dosare care în final au fost conexate de magistrati.

Bogdan Mararu este în arest de pe 13 februarie

De la data condamnãrii, care a devenit definitivã pe 10 ianuarie 2008, Bogdan Mararu nu a mai avut contact cu legea penalã, ceea ce i-a permis sã solicite reabilitarea. Numai cã, la scurt timp de la depunerea cererii, pe 13 febuarie 2013, a fost retinut si arestat împreunã cu fratele lui, Rãzvan. Procurorii bucuresteni îi acuzã pe cei doi cã l-ar fi angajat pe basarabeanul Vitalie Proca pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu. Mararii i-ar fi fãcut rost lui Proca de masinã, pe care i-au dat-o la barul lor din Roznov, iar acesta a plecat la Bucuresti unde l-a pîndit pe Mironescu timp de 10 zile. ÃŽn urma unui sir întreg de coincidente, pe 26 noiembrie 2012 Proca l-a „executat“ pe bucuresteanul Rãzvan Isãilã, care locuia în acelasi bloc cu pietreanul. Ambii aveau acelasi tip de masinã, cu aceeasi terminatie de litere, aveau aceeasi staturã si ambii practicau sport. Victima a scãpat cu viatã, desi ultimul glont a fost tras de la micã distantã, spre inimã. Proiectilul s-a oprit în carcasa telefonului mobil. La acel moment Mironescu a stiut cã el a fost cel vizat de atentat, astfel încît ar fi pus la cale asasinarea lui Bogdan Mararu. L-ar fi angajat pe Daniel Pãdurariu sã punã o bombã sub masina rivalului. Pãdurariu a gãsit alti patru aghiotanti, din care trei au venit sã plaseze bomba în zorii zilei de 11 ianuarie 2013. Au fost prinsi în flagrant de procurorii DIICOT Neamt. Initial nu s-a spus nimic de implicarea lui Mironescu, ca pe 13 februarie acesta sã fie arestat.
ÃŽn conditiile date, dacã Bogdan Mararu va fi inculpat si va fi gãsit vinovat de instigare tentativã de omor, el va fi considerat recidivist, ceea ce înseamnã o pedeapsã mai asprã pentru perseverntã infractionalã. De altfel chiar în încheierea de sedintã a Tribunalului Bucuresti prin care s-a dispus arestarea se aratã cã în sarcina lui Bogdan Mararu se retine si: „(...) incidenta disp. art. 37 lit. a C.p, inculpatul fiind anterior condamnat la o pedeapsã de 3 ani cu suspendare, sãvîrsind faptele pentru care este în prezent cercetat în perioada termenului de încercare“.

Articol afisat de 2024 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective