Mîncarea copiilor de la Scoala 10 era OK
• analizele fãcute de DSP nu au scos la ivelã nici un microb, nici în mîncare si nici în coproculturile copiilor • mai sînt de fãcut teste în bucãtãria firmei de catering • Mîncarea pe care au primit-o copiii Scolii Nicu Albu din Piatra Neamt si care i-a îmbolnãvit pe unii dintre ei la mijlocul sãptãmînii trecute a fost în regulã, nefiind depistati nici un fel de microbi sau bacterii. Directia de Sãnãtate Publicã Neamt a finalizat analizele luni, 22 aprilie, iar concluzia a fost cã nu s-a putut izola nici un microb. „Am fãcut teste atît la coproculturile prelevate de la copii, dar si la toate alimentele pe care le-au primit acestia la masa de prînz în ziua respectivã. Din rezultate nu s-a putut izola nici un agent etiologic care sã fie considerat sursa infectiei, adicã nu a fost depistat nici un microb sau bacterie care sã poatã fi incriminatã. Practic, toate alimentele au fost în parametrii normali, inclusiv apa a fost în limitele legale. Cu toate acestea, este evident cã am avut un episod de toxinfectie alimentarã confirmatã, chiar dacã analizele nu au arãtat exact ce a produs acest lucru. Mai avem de procesat analizele de salubritate, adicã probele prelevate din bucãtãria firmei respective, de pe mesele de lucru de la angajati, din veselã etc. Credem cã acestea vor fi gata miercuri si atunci vom sti dacã de acolo au apãrut problemele. Pe de altã parte, de-a lungul timpului, s-a dovedit cã multe focare de toxiinfectie alimentarã nu au avut la baza vreun agent patogen specific, ceea ce nu înseamnã cã nu a fost o problemã de sãnãtate publicã“, a declarat medicul Roxana Pipirigeranu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt. Desi deocamdatã nu se stie exact cauza care i-a îmbolnãvit pe elevi, DSP nu exclude sanctionarea drasticã a firmei de catering, motivat de faptul cã a fost pusã în pericol sãnãtatea celor mici. Joia trecutã mai multi pãrinti de la Scoala Nicu Albu, ai cãror copii sînt cuprinsi în programul educational step by step au anuntat cã micutii s-au simtit foarte rãu, acuzînt stãri de vomã, greatã, diaree etc. DSP a demarat imediat o anchetã epidemiologicã în urma cãreia s-a stabilit cã 257 de copii, de la grãdinitã si pînã la clasa a IV-a sînt inclusi în acest program de învãtãmînt si primeau o masã de prînz de la o firmã de catering. Miercuri copiii au primit o ciorbã de cartofi, spaghete cu carne tocatã si sos si plãcintã. Se pare cã unul dintre aceste alimente i-a îmbolnãvit pe unii dintre elevi, 51 fiind numãrul celor care au acuzat simptome de toxinfectie alimentarã. Din fericire, unul singur a ajuns la spital, dar si acesta a avut o formã medie. ÃŽntre timp, scoala a sistat contractul cu firma de catering, copiii venind cu pachetel de acasã.
|