Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Si cei sãraci au   dreptul la apã!“

„Si cei sãraci au dreptul la apã!“

• protestatarii, adunati în numãr de vreo douã sute, au venit sã cearã ieftinirea apei, dar pînã la urmã s-a ajuns sã strige împotriva tuturor autoritãtilor • pensionarii s-au purtat precum copiii, urmãrind sã punã mîna pe microfon si sã spunã fiecare ce avea pe suflet • prefectul s-a declarat alãturi de protestatari, dar crede cã mare lucru nu poate face ca sã le satisfacã doleantele •

Un circ scurt cu copii mari s-a petrecut ieri, în fata Palatului Administrativ, acolo unde circa douã sute de proprietari si reprezentanti ai asocatiilor de proprietari au scandat pentru reducerea pretului la apã rece. Teoretic, oamenii ar fi trebuit sã îsi spunã pãrerea în legãturã cu acest subiect si sã se întîlneascã cu conducerea Prefecturii. Ceea ce s-a întîmplat pret de vreo jumãtate de orã, pînã cînd organizatorii au intrat la discutii cu prefectul, iar cei rãmasi în fata Palatului Administrativ au spus vrute si nevrute, cãutînd sã se rînduiascã la portavocea care îi ajuta sã se facã auziti. Cîtiva dintre ei aveau pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: „Si cei sãraci au dreptul la apã!“, „Nu scumpiti apa rece si apa de la canal“, „Reprezentantii asociatiilor de proprietari sã fie primiti în sediul CJ unde se dezbat majorãri de pret la apã!“, „Apã sãnãtoasã la corp sãnãtos!“ etc. Dragos Seceleanu, reprezentant al mai multor asociatii de proprietari din Piatra Neamt a tinut sã precizeze cã oamenii nu s-au adunat pentru cã ar fi manipulati de cineva, ci urmãresc un singur scop, acela de a se reduce pretul apei reci în judet: „Trebuie sã luãm pozitie, pentru cã cineva ne scuturã buzunarele! Cînd Compania Judeteanã Apa Serv are probleme cu finantele, prima miscare pe care o face este sã opreascã robinetele cãtre asociatiile de proprietari. La urma urmei, numai noi consumãm apã? De ce nu se opreste apa si cãtre institutiile publice din Piatra Neamt, cãtre societãtile subordonate administratiei? De ce se opreste apa rece preferential, în functie de interese?“.

„Demisia!“

Si dupã ce a încins putin sufletele protestatarilor, care pret de vreo 15 minute, începînd cu ora 10 s-au tot îndreptat cãtre Prefecturã, de la microfon, Dragos Seceleanu a început sã adrese întrebãri precum: „Sînteti multumiti de scumpirea apei reci?“. Iar multumea scotea un vuiet la care striga „bis“ de cãtre cel de la microfon: „Nuuuuu!“. Apoi, în grup, toti protestatarii au strigat: „Demisia!“, fãcînd referire la conducerea Companiei Judetene Apa Serv. S-a vorbit despre legi care nu se respectã, despre încãlcarea drepturilor omului, iar printre protestatari si-a fãcut aparitia Gheorghe Bud, fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Neamt, pensionar acum. Dupã mai putin de jumãtate de orã de zbucium în fata Palatului Administrativ, prefectul George Lazãr a poftit la discutii un grup de protestatari. Iar cei rãmasi afarã au început forfota pentru a pune mîna pe microfon. Asa, toti cei care au vrut si-au spus punctul de vedere, unii relatînd probleme personale - precum dorinta de a schimba conducerea asociatiei de care apartine, altii cã au membri ai familiei grav bolnavi si nu au apã fiind debransati de Apa Serv, unii si-au anuntat dorinta de a „parlamenta“ fie cu presedintele CJ, fie cu primarul, fie cu alti politicieni si tot asa. La un moment dat, rãmasi fãrã un organizator al protestului care sã le coordoneze initiativele, oamenii au început sã îsi exprime afinitãtile politice si sã îsi aducã aminte de tot ce îi deranjeazã pe lumea asta.

Prefectul îi întelege, dar nu poate face nimic

George Lazãr a discutat cu cîtiva dintre protestatari, de la care a aflat lungul sir al nemultumirilor si cãrora le-a promis cã va face tot ce îi stã în putere pentru ca fiecãrui consumator de apã rece din judetul Neamt sã îi fie mai bine. „E o nemultumire popularã, în masã si oamenii deserviti de Apa Serv sînt de înteles. Personal consider cã este un protest pe care îl înteleg si spun asta pentru cã si eu sînt consumator de apã si am simtit ani la rînd cum a crescut pretul acesteia mult în comparatie cu puterea de cumpãrare. Deci uman si moral, protestul e justificat si eu mã situez de aceeasi parte cu oamenii care s-au adunat aici. De partea cealaltã, legal, Apa Serv este acoperitã, pentru cã în mandatul trecut, CJ a aprobat un proiect cu finantare europeanã si pasii care trebuie urmati de companie pe perioada derulãrii lui. Doar cã în proiect nu e precizat procentul privind majorãrile, astfel cã aici se poate interveni. Nu vreau sã promit cã va avea loc o ieftinire imediatã a apei, dar sper sã împiedicãm alte cresteri. ÃŽn 2014 proiectul acesta se va finaliza, ceea ce înseamnã nu ar trebui sã se mai înregistreze vreo majorare dupã încetarea lui“, a declarat prefectul. Sãtui de explicatii si stat în soare, la un moment dat un protestatar a propus ca oamenii sã nu mai dea vreun leu în contul apei, pentru cã asa compania judeteanã va falimenta. Ieri, în jurul orei 14, directorul Apa Serv, Ionut Dughir, intra în Palatul Administrativ, pentru discutii cu prefectul. Protestatarii care l-au asteptat vreo douã ceasuri plecaserã la casele lor.

Articol afisat de 1823 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective