Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
OROARE   CU DRUJBA

OROARE CU DRUJBA

• un bãrbat de 30 ani i-a tãiat gîtul cu drujba copilului sãu • dupã ce a comis nebunia, tatãl s-a sinucis în acelasi mod • mama bãiatului vroia sã divorteze si sã ia copilul în Italia • sotul criminal ar fi avut repetate încercãri de suicid • el a amenintat cã se va omorî si va ucide si copilul • mama si vecinii au sunat la 112 dupã ce sotul a amenintat-o cu moartea • politistii au venit dupã consumarea tragediei • vecinii spun cã dacã ar fi ajuns mai repede, oamenii legii ar fi putut împiedica omorurile

O crimã oribilã urmatã de o sinucidere a îngrozit toatã suflarea localitãtii Bãlãnesti, comuna Bârgãuani si a dat fiori reci unei tãri întregi. Nenorocirea s-a petrecut marti dimineatã, 13 august, ziua fiind blestematã pentru familia Guitu, tatãl de 30 de ani omorîndu-si cu sînge rece fiul de doar 5 ani, dupã care s-a sinucis si el. Ionela Guitu, de 27 de ani, lucra de cîtiva ani în Italia pentru cã familia nu avea alte mijloace de trai. Sotul ei, Ovidiu, rãmãsese acasã si avea grijã de bãietelul care împlinise luna trecutã vîrsta de 5 ani. Casa tinerei familii era lipitã de casa mamei sotiei, Olga Pitaru. Mama copilului trimitea constant bani acasã, atît pentru întretinerea familiei, cît si pentru renovarea casei. Din pãcate însã, Ovidiu nu avea de lucru si mai fãcea cîte un ban muncind cu ziua, sau mergînd prin vecini la tãiat lemne cu o drujbã pe care si-o cumpãrase mai demult. Problemele în familie au apãrut de la începutul acestui an, tînãra spunînd cã-si doreste sã se despartã de sot, pe motiv cã acesta era destul de agresiv. Se pare cã de fapt tînãra îsi gãsise un amant în Italia si nu-si mai dorea sã se întoarcã acasã, ba chiar ar fi vrut sã-si ia copilul cu ea. De mai multe luni, între cei doi soti s-a purtat un adevãrat rãzboi, sotia cerîndu-i bãrbatului sã plece din locuinta ei pentru cã urma sã-l pãrãseascã si sã-i ia si copilul. Din acest motiv, la un moment dat, tînãrul a vrut sã se omoare si a luat un pumn de pastile pentru a se sinucide, dar a fost salvat. Omul se certase de mai multe ori si cu soacra si a amenintat-o si pe ea, dar mai ales a spus în repetate rînduri cã se va omorî si va lua si viata copilului. Politistii au fost chemati de mai multe ori la casa familiei si au stat de vorbã cu tînãrul încercînd sã-l potoleascã, dar fãrã succes.

Tragedia putea fi prevenitã?

ÃŽn urmã cu douã zile, duminicã, 11 august, Ionela Guitu a venit acasã din Italia si au reînceput certurile. Tînãra nici nu s-a dus la casa ei, ci a stat la mama ei, perete în perete cu sotul si copilul. Marti dimineatã între cei doi soti au început din nou discutiile, iar în jurul orei 7.40 mama soacrã, Olga Pitaru, a iesit în curtea casei si a început sã tipe „Sãriti oameni buni, cã nebunul vrea sã ne omoare! Sãriti cã-mi dã foc la casã“. Vecinii au sunat la politie dupã care au mers la scandalagii, încercînd sã aplaneze conflictul timp în care bãtrîna a cãzut inconstientã, ea fiind cardiacã si astmaticã. Fiica acesteia a sunat la ora 7.52 la Ambulantã cerînd ajutor pentru mama ei.
ÃŽntre timp, bãrbatul de 30 de ani si-a luat copilul si s-a încuiat în casã. Echipajul de la Salvare a ajuns în 15 minute la Bãlãnesti si i-a acordat primul ajutor bãtrînei care si-a revenit repede, cadrele medicale plecînd înapoi cãtre Piatra Neamt. ÃŽn tot acest timp, nici picior de politist la locul scandalului. Dupã ce cadrele medicale au plecat, Ovidiu Guitu a pornit drujba în casã. Vecinii nu au îndrãznit sã intervinã, de fricã. „Eram peste drum, la adunat fîn, si eram cu furca, dar nu am îndrãznit sã intru. Acuã\' îmi pare atît de rãu, poate salvam copilasul. Dacã politistii ar fi venit cînd i-am chemat poate era salvat, dar au venit dupã o orã“, a spus revoltat un bãtrîn, plîngînd în hohote. Vecinii mai spun cã, în jurul orei 8.30, cîtiva bãrbati au spart usa unde se baricadase Ovidiu Guitu, si atunci au dat peste un tablou de cosmar. Copilul fusese ucis de tatãl sãu, care-i tãiase gîtul cu drujba. Bãrbatul s-a omorît si el, tãindu-si gîtul. Cînd au vãzut grozãvia, mama si bunica au intrat în stare de soc si au fost transportate de urgentã la Spitalul judetean.
Pe de o parte, socati, vecinii sustin cã politistii ar fi ajuns foarte greu, si cã ar fi existat sanse ca tragedia sã fie evitatã, printr-o interventie rapidã si eficientã. La rîndul lor, oamenii legii afirmã cã ar fi ajuns în 20 de minute din momentul apelului. La locul tragediei au venit politistii de la postul din Bârgãuani, aflat la peste 15 kilometri distantã. Cu toate acestea, echipajul de Salvare din Piatra Neamt a ajuns mai repede, desi a fost sesizat mai tîrziu, si a strãbãtut o distantã mai mare.
Vecinii familiei Guitu, doborîti de soc si durere, n-au ezitat sã-si strige revolta în fata politistilor care fãceau cercetãrile criminalistice. „Rusine! A sunat femeia de cinci ori la Politie si au venit dupã vreo orã cînd erau deja morti! Nu-i posibil asa ceva!“, strigau oamenii. Sîntem convinsi cã existã un desfãsurãtor al apelurilor si convorbirilor telefonice de la 112 si cã asta poate clarifica foarte repede modul în care s-a intervenit, care au fost timpii de reactie si interventie.
Cadavrele bãrbatului si ale bãietelului au fost duse la Medicina Legalã pentru a li se face autopsia.

casetã cu raster

Crimele de la Bârgãuani vin în urma unui sir de stiri socante:
asasinarea brutalã si incendierea trupurilor unui pastor si al copilului
sãu de 9 ani; judecãtori care iau mite de milioane de euro;
politicieni al cãror discurs pare sã se fi topit si pierdut continutul sub
cãldura asasinã a acestor zile. O formã de disolutie acceleratã a
unor valori pe care le definim a fi crestine dar, pînã la urmã, sunt
piloni morali ai unei societãti.
În acest caz, întrebarea este cine decide dacã si când un om, aflat
la limita patologicului, devine periculos pentru copilul sãu, pentru
cei din jur si pentru sine însusi. Care este nivelul „neamestecului“ în
treburile altora si cînd una dintre aceste institutii - politie, protectia
copilului, primãrie, bisericã, spital etc. - ar fi putut interveni în mod
util. Pentru cã regretele nu mai ajutã nimãnui.

Articol afisat de 2569 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective