Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A fugit din spital, a murit înghetat

• instalarea iernii a adus si situatii nedorite în Neamt • un pacient internat în Spitalul Bisericani a fost gãsit înghetat în fosta fermã a unitãtii sanitare • astãzi, cursurile în scolile nemtene au fost anulate • au fost instituite restrictii de circulatie pe E 85 • un grav accident s-a produs la Gîrcina •

Zãpada cãzutã din abundentã si frigul instalat în Neamt au adus si primele situatii nedorite în judet. Un bãrbat, de 60 de ani, internat la Sanatoriul Bisericani, a fost gãsit decedat ieri, în jurul prînzului, într-o fermã dezafectatã ce apartine unitãtii. Bãtrînul a dispãrut din salon în noaptea de sîmbãtã spre duminicã, iar cadrele medicale au dat imediat alarma. Dupã cîteva ore de cãutãri, pacientul a fost gãsit la o distantã de aproximativ un kilometru de spital, în fosta fermã. Din verificãrile preliminare efectuate a reiesit cã bãrbatul suferea de o boalã la plãmîni în fazã terminalã. Se bãnuieste cã, fiind constient de acest lucru, a vrut sã-si punã capãt zilelor. Anchetatorii au concluzionat cã victima a decedat, cel mai probabil, din cauza frigului. „Regimul de la Spitalul Bisericani este unul semideschis, iar pacientii au posibilitatea sã se plimbe fãrã nici un fel de problemã. Din pãcate, anul trecut s-au înregistrat trei sinucideri prin spînzurare, în toate cazurile fiind vorba de bolnavi aflati în stadiu terminal“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun. Cadavrul bãrbatului a fost transportat la Serviciul de Medicinã Legalã, urmînd ca necropsia sã stabileascã cu exactitate care au fost cauzele decesului.

Se circulã în conditii de iarnã

Desi se circulã greu, pentru cã stratul de zãpadã e de circa 30 de centimetri si acolo unde nu au ajuns utliajele de deszãpezire deplasarea e destul de dificilã, nu s-au semnalat blocaje în trafic. Si trotuarele gem de nãmeti, duminicã dimineatã, prin Piatra Neamt, putine dintre ele fiind cît de cît curãtate, sansa de a deveni usor circulabile depinzînd de tãlpile pietonilor. Partea bunã este cã toate satele judetului erau, ieri, alimentate cu electricitate. Pentru a se asigura disciplina în trafic, în week-end politistii au intervenit si au verificat dacã autovehiculele erau echipate de iarnã. Au fost aplicate 53 de sanctiuni contraventionale (douã pentru lipsa pneurilor de iarnã si 51 alte abateri). Pe rîul Bistrita, zãporul s-a format doar la coada lacului, dar fãrã a reprezenta vreo problemã care sã sperie populatia din zonã. Desi pe alocuri, grosimea podului de gheatã ajunge la un metru si jumãtate, pentru cã se vãd si ochiuri de apã din loc în loc, zãporul nu necesitã decît supraveghere. Sectia Neamt a Drumurilor Nationale a actionat cu 19 lucrãtori si 18 utilaje pentru deszãpezire si rãspîndire de material antiderapant pe sectoarele de care rãspund, iar pe soselele judetene au intervenit 15 lucrãtori si 15 utilaje. În centrele pentru persoanele fãrã adãpost din Piatra Neamt, Roznov, Roman, Trîgu Neamt si Bicaz au fost cazate la sfîrsitul sãptãmînii 62 de persoane. Ieri, Inspectoratul Scolar a decis ca în toate unitãtile de învãtãmînt din judet sã nu se desfãsoare cursuri din cauza vremii.

Ambulanta a ajuns la solicitãri

Vremea rea din ultimele douã zile nu a pus probleme serioase cadrelor medicale de la Ambulantã. Autosanitarele au ajuns la toate solicitãrile, fiind cazuri unde au fost întîrzieri, toate din cauza conditiilor de trafic. „Nu am avut probleme majore, în sensul sã nu putem ajunge la vreo urgentã sau sã ne rãmînã masinile împotmolite în zãpadã. Se circulã în conditii de iarnã pe toate drumurile din judet, dar se circulã peste tot, nefiind pînã acum artere închise. Din fericire, nici numãrul de solicitãri nu a fost exagerat de mare, oamenii întelegînd cã este destul de dificil de ajuns la ei si nici nu am avut cazuri urgente, precum gravide ori dializati ce trebuiau dusi la spitale“, a precizat medicul Dorice Albu, managerul Ambulantei Nemt. Din fericire, nu au fost nici persoane care sã fi suferit de hipotermie ori degerãtiori din cauza statului prelungit în frig. Medicii le sfãtuiesc pe gravide, dar si pe cei care necesitã dializã sã sune la 112 din vreme, sã nu astepte pînã în ultimul moment, deoarece masinile circulã greu.

N-au fost probleme mari în zona Roman

De trei zile de cînd iarna s-a instalat, în Roman si zonã nu sînt probleme deosebite în ceea ce priveste cãile rutiere. „Conform planului de actiune pe drumurile judetene, se actioneazã în douã etape: de la 3 noaptea pînã la 7-8 dimineata, cînd oamenii se retrag pentru odihnã si alimentare si apoi la ora 14 se reiau traseele. ÃŽn douã zile si jumãtate s-au folosit pe drumurile judetene 700 de tone de material antiderapant. De drumrile comunale se ocupã fiecare primar si nu ni s-au semnalat probleme“, a precizat Dan Manoliu, vicepresedintele CJ. Si pe strãzile Romanului s-a actionat în permanentã. Ionel Ciocan, directorul firmei Rossal, operatorul care realizeazã deszãpezirea în municipiu, a declarat cã pe 24, 25 si 26 ianuarie s-au împrãstiat pe strãzi 250 tone de material antiderapant si 10 tone de clorurã de calciu pe E-85. Nici pe drumurile nationale nu erau ieri probleme deosebite, dupã cum a sustinut Stejãrel Spiridonescu, sef Sectie Drumuri Nationale Neamt: „Se circulã normal, în conditii de iarnã, mai ales pe drumul national DN15D, Roman-Piatra Neamt, care, de regulã ne face probleme“.

Restrictii pe E 85 si accident la Gîrcina

Pe E85, politistii rutieri au restrictionat accesul autovehiculelor cu masa de peste 7,5 tone spre Bacãu începînd cu ora 10,30, întrucît drumul european era blocat la Focsani. Comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt, a declarat cã restrictia va fi ridicatã dupã ce situatia de la Focsani va fi rezolvatã. „ÃŽn momentul în care drumul va fi deblocat la Focsani, vom ridica restrictia pentru autovehiculele de peste 7,5 tone“, a declarat ofiterul care se afla la fata locului pentru a gestiona situatia. „Un bucurestean, de 45 de ani, a provocat un accident rutier soldat cu rãnirea gravã a douã persoane. Evenimentul a avut loc sîmbãtã, 25 ianuarie, în apropiere de Gîrcina. Mugur P. conducea un Nissan si nu a adaptat viteza la conditiile unui carosabil acoperit cu zãpadã. Asa se face cã masina a derapat, dupã care s-a rãsturnat. Iliana P., de 70 ani si Elena M., de 62 ani, ambele din Valea Seacã, judetul Bacãu, pasagere în autoturism, au fost transportate la Spitalul Judetean, investigatiile medicale indicînd cã au suferit leziuni grave. Date fiind condiitile meteo, politistii rutieri vin în sprijinul soferilor cu o serie de recomandãri pentru un trafic sigur în conditii de iarnã. ÃŽn primul rînd, oamenii legii recomandã limitarea pe cît posibilã a deplasãrilor. ÃŽn cazul în care sînteti nevoiti sã folositi autovehiculele, politistii vã sugereazã sã adoptati o manierã calmã de conducere, fãrã bruscarea comenzilor si efectuarea manevrelor doar dupã o temeinicã asigurare. Utilizati în special frîna de motor si evitati sã efectuati depãsiri, care în asemenea conditii pot fi extrem de periculoase. Legea prevede cã atunci cînd vizibilitatea este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zãpadã ori polei, viteza nu trebuie sã depãseascã 30 de km/h în localitãti si 50 de km/h în afarã. Se mai recomandã mãrirea distantei în mers între vehicule si lanturi pe roti.

Articol la care au contribuit D. MURARU, S. TÃRNÃ, M. VASILACHE si F. ORDEAN

Articol afisat de 2186 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective