 Responsabilitate în pregătirea viitorului profesional
Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vînători-Neamț implementează proiectul Responsabilitate în pregătirea viitorului profesional ID 138590, în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Moțca, Mironeasa și Miroslovești din județul Iași, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 2, Domeniul major de intervenție 2.1, având o durată de 18 luni (01.05.2014 – 30.10.2015).
Obiectivul principal al proiectului este facilitarea tranziției de la școală la viața activă a elevilor de clasa a VIII-a, în special a celor proveniți din familii defavorizate, din cele patru comune din județele Iași și Neamț, prin furnizarea serviciilor de informare, consiliere și orientare educativ-profesională și motivare pentru susținerea traseului educativ-profesional.
În urma activităților de consiliere s-au elaborat trasee educaționale pentru fiecare dintre elevii participanți la proiect și s-au identificat opțiunile profesionale care au determinat destinația vizitelor la agenții economici. Astfel, au fost selectati 20 de agenti economici , câte doi agenți economici din fiecare domeniu de activitate aflat în top-ul preferințelor elevilor, după cum urmează: Salon de coafură „Melany Galerii Comerciale” Iași și Restaurant Aristocratis Tîrgu Neamț (domeniul - servicii); Inspectoratul Judetean de Jandarmi Neamt și Unitatea Militară 01144 Roman (domeniul-militar), Facultatea de Litere - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași (domeniul-educație), Ziarul de Iași și TVR Iași (domeniul-mass-media), DGASPC Neamț și Cabinet de Avocatură Bacău (domeniul -științe sociale), Școala Postliceală Sanitară, Centrul de Studii „Ștefan Cel Mare și Sfânt” Pașcani și Spitalul Municipal de Ugență Roman (domeniul-medicină), Harte Hanks Iași și Eon Business Services Iași (domeniul-informatică), Ferma Petrescu com.Farcasa și Ferma Sandu VE Cristina II - com.Răucești (domeniul -agricultură/silvicultură); TRW-airbaguri Roman și Sofiaman Tg Neamț (domeniul-tehnic) precum și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și Facultatea de Arte George Enescu Iași (domeniul-vocațional).
Vizitele de studiu s-au desfășurat începând din luna mai 2015, conform planificărilor, ajutându-i pe elevi să-și formeze o imagine realistă asupra pieței muncii, să adopte deciziile potrivite pentru alegerea profesiei și dezvoltarea viitoarei cariere, conform propriilor abilități și competențe.
În următoarele două luni vor continua activitățile de consiliere și studiile sociologice, în baza rezultatelor obținute, pentru întocmirea studiului „Pas cu pas pentru cariera mea!”. Acesta va prezenta atât abilitățile și opțiunile inițiale de carieră, identificate la membrii grupului țintă, precum și opțiunile finale rezultate în urma informării, consilierii, orientării profesionale și vizitelor la agenți economici, cu accent pe soluțiile și propunerile de înlăturare a factorilor ce duc la eșecul în alegerea carierei profesionale.
Informații suplimentare cu privire la activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt disponibile pe pagina web a proiectului – http://reviprovinatorineamt.ro
Persoană de contact: Elena Coșofreț – manager proiect – Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vînători-Neamț. Telefon: 0754018140, e-mail: elena.cosofret@gmail.com
|