Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2015
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
APA SERV NE IA DE PROSTI!  NU-I SCUMPIRE, E AJUSTARE

APA SERV NE IA DE PROSTI! NU-I SCUMPIRE, E AJUSTARE

• conducerea Apa Serv a prezentat cadrul legal ´┐Żn baza c´┐Żruia cere „ajustarea“ pretului la ap´┐Ż - canal • sefii companiei invoc´┐Ż un contract semnat at´┐Żt cu CJ, c´┐Żt si cu vreo 49 de primari • presedintele Iacoban si vicele Manoliu au declarat c´┐Ż se opun oric´┐Żrei cresteri de pret • cei de la Apa Serv amenint´┐Ż cu procese •

Conducerea Companiei Judetene Apa Serv a organizat ieri o conferint´┐Ż de pres´┐Ż ´┐Żn cadrul c´┐Żreia a prezentat cadrul legal ´┐Żn baza c´┐Żruia cere ajustarea pretului la ap´┐Ż rece si canal. Si a anuntat c´┐Ż cel care se va opune acestei practici va ajunge ´┐Żn instant´┐Ż si va fi bun de plat´┐Ż. Termenii ´┐Żn care au vorbit cei trei sefi ai companiei - directorul Ionut Dughir, directorul financiar Maria Elena Gr´┐Żdinaru si jurista Luminita Marcoci au fost preluati din contractul pe care furnizorul l-a ´┐Żncheiat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitar´┐Ż Aqua Neamt, ´┐Żn spet´┐Ż cu Consiliul Judetean si vreo 49 de primari. Cei trei au tinut s´┐Ż precizeze c´┐Ż nu se poate vorbi despre o majorare a pretului la ap´┐Ż si canal, desi consumatorul final asta va resimti - un pret mai mare la cele dou´┐Ż servicii, ci o ajustare, ´┐Żn raport cu rata inflatiei. Mai mult, sefii Apa Serv i-au atentionat pe cei care se opun documentului invocat, c´┐Ż vor fi chemati ´┐Żn instant´┐Ż si, pe baza unui precedent, vor avea de pl´┐Żtit c´┐Żt s´┐Ż acopere pierderile pe care le va ´┐Żnregistra compania pe motiv de nereactualizare a preturilor. „Noi nu am cerut o m´┐Żrire de pret, ci o ajustare ´┐Żn raport cu rata inflatiei. E ca la pensii, la chirii! Iar rata inflatiei nu este stabilit´┐Ż de Apa Serv, ci de Institutul National de Statistic´┐Ż“, a spus directorul Dughir.

„Noi nu cerem o scumpire. E vorba despre o ajustare a preturilor“

Maria Gr´┐Żdinaru a precizat c´┐Ż ajust´┐Żrile cerute anual la 1 iulie, s´┐Żnt avizate de Guvernul Rom´┐Żniei si de c´┐Żtre UE: „Noi ´┐Żn luna mai anunt´┐Żm partenerii de contract despre ajut´┐Żst´┐Żrile la preturi si tarife. Avem avizul ANRE pentru ajustarea propus´┐Ż si diferenta nu e mare. La ap´┐Ż rece, am propus, de la 3,56 lei la 3,60 lei, iar la canal, de la 3,04 la 3,08 lei pe metru cub. Cu noile preturi, la un consum mediu de 5 mc pe lun´┐Ż, ´┐Żnseamn´┐Ż un cost suplimentar de 50 de bani. Formula de ajustare a tinut cont de dou´┐Ż principii ale UE: solidaritate (unificarea tarifelor pe ´┐Żntreaga arie pe care o deserveste Apa Serv) si suportabilitate (zonele ´┐Żn care s-au f´┐Żcut reparatii la retele au aceleasi tarife ca si cele ´┐Żn care se ´┐Żnregistreaz´┐Ż pierderi)“. Jurista Luminita Marcoci a vorbit despre cadrul legal ´┐Żn baza c´┐Żruia se cere ajustarea: „Noi nu cerem o scumpire. E vorba despre o ajustare a preturilor, pe care o cerem ´┐Żn baza unui contract, pe care nu l-am descoperit noi! Noi am preluat modelul si l-am ´┐Żncheiat cu Aqua Neamt, ´┐Żn numele tuturor membrilor care au retele de ap´┐Ż si canal, care ne-au dat sistemul ´┐Żn administrare. Prin rapoartele de la ´┐Żnceputul fiec´┐Żrui an, ´┐Żn care prindem inclusiv previziunile cu noile preturi, ne facem niste calcule si trebuie s´┐Ż atingem niste principii ale eficientei economice. Ne´┐Żndeplinirea lor poate duce si la atragerea de penalit´┐Żti. Dac´┐Ż unit´┐Żtile administrativ teritoriale care au retele de ap´┐Ż si ADI Aqua Neamt nu accept´┐Ż ajustarea de preturi, acestea vor fi obligate s´┐Ż suporte din bugetele proprii posibilele pierderi. ´┐Żn 2010 a existat o astfel de situatie - s-a refuzat majorarea de pret, si venitul nerealizat de Apa Serv, pentru c´┐Ż nu s-a modificat pretul la termen, a fost compensat cu redeventa pe care noi o achit´┐Żm lunar. Acestea s´┐Żnt clauze ´┐Żn contract, recunoscute, pentru care au semnat toate prim´┐Żriile cu retea de ap´┐Ż“, a spus jurista Marcoci.

CJ, categoric ´┐Żmpotriva scumpirii

Toate declaratiile sefilor Apa Serv au fost contracarate de c´┐Żtre vicepresedintele CJ, Dan Manoliu. „Pozitia CJ ´┐Żn privinta ajust´┐Żrii e diferit´┐Ż. M´┐Ż asteptam la o analiz´┐Ż mai profund´┐Ż a costurilor, s´┐Ż veniti cu argumente clare. Ati spus, printre altele, c´┐Ż energia electric´┐Ż influenteaz´┐Ż 23% din pretul apei. Asta ´┐Żnseamn´┐Ż c´┐Ż p´┐Żn´┐Ż ´┐Żn 2013, scumpirile substantiale f´┐Żcute erau nejustificate? ´┐Żn numele CJ si al presedintelui CJ Neamt, spun «Nu» oric´┐Żrei modific´┐Żri de pret. Din ce am v´┐Żzut eu ´┐Żn contractul de care vorbiti, ajustarea nu e obligatorie. E o prevedere ´┐Żn contractul cu ADI Aqua Neamt si at´┐Żt! Apoi voiam s´┐Ż aud niste m´┐Żsuri pe care s´┐Ż le luati pentru reducerea pretului, nu justific´┐Żri pentru crestere! Nu agreez nici o ajustare. M´┐Ż interesa s´┐Ż aflu c´┐Ż faceti reparatii ca s´┐Ż scad´┐Ż pierderile! Asa c´┐Ż astept clarific´┐Żri din partea Apa Serv despre aceste probleme si nu propuneri de ajust´┐Żri de preturi“, a spus vicele Manoliu, iar directorul Dughir a r´┐Żspuns: „Datoria noastr´┐Ż este s´┐Ż respect´┐Żm contractul, pentru c´┐Ż ´┐Żn caz contrar, prim´┐Żriile vor suporta diferenta de pret. Atrag atentia c´┐Ż ´┐Żn cazul opozitiei, organisme ale statului se vor pronunta, pentru c´┐Ż nu compania analizeaz´┐Ż respectarea clauzelor. E drept, ´┐Żn contract nu exist´┐Ż formularea «ajustarea e obligatorie», dar e de datoria noastr´┐Ż s-o cerem!“.

Articol afisat de 1637 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona T´┐ŻRN´┐Ż)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective