 APA SERV NE IA DE PROSTI! NU-I SCUMPIRE, E AJUSTARE
• conducerea Apa Serv a prezentat cadrul legal în baza căruia cere „ajustarea“ pretului la apă - canal • sefii companiei invocă un contract semnat atît cu CJ, cît si cu vreo 49 de primari • presedintele Iacoban si vicele Manoliu au declarat că se opun oricărei cresteri de pret • cei de la Apa Serv amenintă cu procese • Conducerea Companiei Judetene Apa Serv a organizat ieri o conferintă de presă în cadrul căreia a prezentat cadrul legal în baza căruia cere ajustarea pretului la apă rece si canal. Si a anuntat că cel care se va opune acestei practici va ajunge în instantă si va fi bun de plată. Termenii în care au vorbit cei trei sefi ai companiei - directorul Ionut Dughir, directorul financiar Maria Elena Grădinaru si jurista Luminita Marcoci au fost preluati din contractul pe care furnizorul l-a încheiat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamt, în spetă cu Consiliul Judetean si vreo 49 de primari. Cei trei au tinut să precizeze că nu se poate vorbi despre o majorare a pretului la apă si canal, desi consumatorul final asta va resimti - un pret mai mare la cele două servicii, ci o ajustare, în raport cu rata inflatiei. Mai mult, sefii Apa Serv i-au atentionat pe cei care se opun documentului invocat, că vor fi chemati în instantă si, pe baza unui precedent, vor avea de plătit cît să acopere pierderile pe care le va înregistra compania pe motiv de nereactualizare a preturilor. „Noi nu am cerut o mărire de pret, ci o ajustare în raport cu rata inflatiei. E ca la pensii, la chirii! Iar rata inflatiei nu este stabilită de Apa Serv, ci de Institutul National de Statistică“, a spus directorul Dughir.
„Noi nu cerem o scumpire. E vorba despre o ajustare a preturilor“
Maria Grădinaru a precizat că ajustările cerute anual la 1 iulie, sînt avizate de Guvernul României si de către UE: „Noi în luna mai anuntăm partenerii de contract despre ajutăstările la preturi si tarife. Avem avizul ANRE pentru ajustarea propusă si diferenta nu e mare. La apă rece, am propus, de la 3,56 lei la 3,60 lei, iar la canal, de la 3,04 la 3,08 lei pe metru cub. Cu noile preturi, la un consum mediu de 5 mc pe lună, înseamnă un cost suplimentar de 50 de bani. Formula de ajustare a tinut cont de două principii ale UE: solidaritate (unificarea tarifelor pe întreaga arie pe care o deserveste Apa Serv) si suportabilitate (zonele în care s-au făcut reparatii la retele au aceleasi tarife ca si cele în care se înregistrează pierderi)“. Jurista Luminita Marcoci a vorbit despre cadrul legal în baza căruia se cere ajustarea: „Noi nu cerem o scumpire. E vorba despre o ajustare a preturilor, pe care o cerem în baza unui contract, pe care nu l-am descoperit noi! Noi am preluat modelul si l-am încheiat cu Aqua Neamt, în numele tuturor membrilor care au retele de apă si canal, care ne-au dat sistemul în administrare. Prin rapoartele de la începutul fiecărui an, în care prindem inclusiv previziunile cu noile preturi, ne facem niste calcule si trebuie să atingem niste principii ale eficientei economice. Neîndeplinirea lor poate duce si la atragerea de penalităti. Dacă unitătile administrativ teritoriale care au retele de apă si ADI Aqua Neamt nu acceptă ajustarea de preturi, acestea vor fi obligate să suporte din bugetele proprii posibilele pierderi. În 2010 a existat o astfel de situatie - s-a refuzat majorarea de pret, si venitul nerealizat de Apa Serv, pentru că nu s-a modificat pretul la termen, a fost compensat cu redeventa pe care noi o achităm lunar. Acestea sînt clauze în contract, recunoscute, pentru care au semnat toate primăriile cu retea de apă“, a spus jurista Marcoci.
CJ, categoric împotriva scumpirii
Toate declaratiile sefilor Apa Serv au fost contracarate de către vicepresedintele CJ, Dan Manoliu. „Pozitia CJ în privinta ajustării e diferită. Mă asteptam la o analiză mai profundă a costurilor, să veniti cu argumente clare. Ati spus, printre altele, că energia electrică influentează 23% din pretul apei. Asta înseamnă că pînă în 2013, scumpirile substantiale făcute erau nejustificate? În numele CJ si al presedintelui CJ Neamt, spun «Nu» oricărei modificări de pret. Din ce am văzut eu în contractul de care vorbiti, ajustarea nu e obligatorie. E o prevedere în contractul cu ADI Aqua Neamt si atît! Apoi voiam să aud niste măsuri pe care să le luati pentru reducerea pretului, nu justificări pentru crestere! Nu agreez nici o ajustare. Mă interesa să aflu că faceti reparatii ca să scadă pierderile! Asa că astept clarificări din partea Apa Serv despre aceste probleme si nu propuneri de ajustări de preturi“, a spus vicele Manoliu, iar directorul Dughir a răspuns: „Datoria noastră este să respectăm contractul, pentru că în caz contrar, primăriile vor suporta diferenta de pret. Atrag atentia că în cazul opozitiei, organisme ale statului se vor pronunta, pentru că nu compania analizează respectarea clauzelor. E drept, în contract nu există formularea «ajustarea e obligatorie», dar e de datoria noastră s-o cerem!“.
|