Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
APA SERV NE IA DE PROSTI!  NU-I SCUMPIRE, E AJUSTARE

APA SERV NE IA DE PROSTI! NU-I SCUMPIRE, E AJUSTARE

• conducerea Apa Serv a prezentat cadrul legal în baza cãruia cere „ajustarea“ pretului la apã - canal • sefii companiei invocã un contract semnat atît cu CJ, cît si cu vreo 49 de primari • presedintele Iacoban si vicele Manoliu au declarat cã se opun oricãrei cresteri de pret • cei de la Apa Serv amenintã cu procese •

Conducerea Companiei Judetene Apa Serv a organizat ieri o conferintã de presã în cadrul cãreia a prezentat cadrul legal în baza cãruia cere ajustarea pretului la apã rece si canal. Si a anuntat cã cel care se va opune acestei practici va ajunge în instantã si va fi bun de platã. Termenii în care au vorbit cei trei sefi ai companiei - directorul Ionut Dughir, directorul financiar Maria Elena Grãdinaru si jurista Luminita Marcoci au fost preluati din contractul pe care furnizorul l-a încheiat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Aqua Neamt, în spetã cu Consiliul Judetean si vreo 49 de primari. Cei trei au tinut sã precizeze cã nu se poate vorbi despre o majorare a pretului la apã si canal, desi consumatorul final asta va resimti - un pret mai mare la cele douã servicii, ci o ajustare, în raport cu rata inflatiei. Mai mult, sefii Apa Serv i-au atentionat pe cei care se opun documentului invocat, cã vor fi chemati în instantã si, pe baza unui precedent, vor avea de plãtit cît sã acopere pierderile pe care le va înregistra compania pe motiv de nereactualizare a preturilor. „Noi nu am cerut o mãrire de pret, ci o ajustare în raport cu rata inflatiei. E ca la pensii, la chirii! Iar rata inflatiei nu este stabilitã de Apa Serv, ci de Institutul National de Statisticã“, a spus directorul Dughir.

„Noi nu cerem o scumpire. E vorba despre o ajustare a preturilor“

Maria Grãdinaru a precizat cã ajustãrile cerute anual la 1 iulie, sînt avizate de Guvernul României si de cãtre UE: „Noi în luna mai anuntãm partenerii de contract despre ajutãstãrile la preturi si tarife. Avem avizul ANRE pentru ajustarea propusã si diferenta nu e mare. La apã rece, am propus, de la 3,56 lei la 3,60 lei, iar la canal, de la 3,04 la 3,08 lei pe metru cub. Cu noile preturi, la un consum mediu de 5 mc pe lunã, înseamnã un cost suplimentar de 50 de bani. Formula de ajustare a tinut cont de douã principii ale UE: solidaritate (unificarea tarifelor pe întreaga arie pe care o deserveste Apa Serv) si suportabilitate (zonele în care s-au fãcut reparatii la retele au aceleasi tarife ca si cele în care se înregistreazã pierderi)“. Jurista Luminita Marcoci a vorbit despre cadrul legal în baza cãruia se cere ajustarea: „Noi nu cerem o scumpire. E vorba despre o ajustare a preturilor, pe care o cerem în baza unui contract, pe care nu l-am descoperit noi! Noi am preluat modelul si l-am încheiat cu Aqua Neamt, în numele tuturor membrilor care au retele de apã si canal, care ne-au dat sistemul în administrare. Prin rapoartele de la începutul fiecãrui an, în care prindem inclusiv previziunile cu noile preturi, ne facem niste calcule si trebuie sã atingem niste principii ale eficientei economice. Neîndeplinirea lor poate duce si la atragerea de penalitãti. Dacã unitãtile administrativ teritoriale care au retele de apã si ADI Aqua Neamt nu acceptã ajustarea de preturi, acestea vor fi obligate sã suporte din bugetele proprii posibilele pierderi. ÃŽn 2010 a existat o astfel de situatie - s-a refuzat majorarea de pret, si venitul nerealizat de Apa Serv, pentru cã nu s-a modificat pretul la termen, a fost compensat cu redeventa pe care noi o achitãm lunar. Acestea sînt clauze în contract, recunoscute, pentru care au semnat toate primãriile cu retea de apã“, a spus jurista Marcoci.

CJ, categoric împotriva scumpirii

Toate declaratiile sefilor Apa Serv au fost contracarate de cãtre vicepresedintele CJ, Dan Manoliu. „Pozitia CJ în privinta ajustãrii e diferitã. Mã asteptam la o analizã mai profundã a costurilor, sã veniti cu argumente clare. Ati spus, printre altele, cã energia electricã influenteazã 23% din pretul apei. Asta înseamnã cã pînã în 2013, scumpirile substantiale fãcute erau nejustificate? ÃŽn numele CJ si al presedintelui CJ Neamt, spun «Nu» oricãrei modificãri de pret. Din ce am vãzut eu în contractul de care vorbiti, ajustarea nu e obligatorie. E o prevedere în contractul cu ADI Aqua Neamt si atît! Apoi voiam sã aud niste mãsuri pe care sã le luati pentru reducerea pretului, nu justificãri pentru crestere! Nu agreez nici o ajustare. Mã interesa sã aflu cã faceti reparatii ca sã scadã pierderile! Asa cã astept clarificãri din partea Apa Serv despre aceste probleme si nu propuneri de ajustãri de preturi“, a spus vicele Manoliu, iar directorul Dughir a rãspuns: „Datoria noastrã este sã respectãm contractul, pentru cã în caz contrar, primãriile vor suporta diferenta de pret. Atrag atentia cã în cazul opozitiei, organisme ale statului se vor pronunta, pentru cã nu compania analizeazã respectarea clauzelor. E drept, în contract nu existã formularea «ajustarea e obligatorie», dar e de datoria noastrã s-o cerem!“.

Articol afisat de 1600 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective