Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iunie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploi si inundatii

Ploi si inundatii

• precipitatiile din ultimele 48 de ore au produs mari probleme în judet • o familie cu opt membri, printre care si un copil de trei ani, a fost salvată din mijlocul Bistritei, la Rediu • clipe de groază au trăit locuitorii din Dămuc, Tarcău si Tasca • au fost evacuate 62 de persoane din gospodăriile amentate de torentii revărsati • în 24 de ore, cel mai mult a plouat la Roman, 157l/mp, Piatra Soimului, 88 l/mp, Gîrcina, 86 l/mp, Tarcău, 83 l/mp si Tazlău 79 l/mp •

Codul portocaliu de precipitatii si cel rosu de inundatii instituit pînă ieri în judetul Neamt a trecut, dar fenomenle meteo au creat mari probleme. Cea mai grea situatie s-a înregistrat în comuna Dămuc, acolo unde muntenii au trecut prin clipe de groază. Au fost pagube importante, dar nu s-au înregistrat tragedii umane, asa cum au fost în judetele Bacău si Vrancea. Au fost evacuate 62 de persoane din comuna Tarcău, din care 60 din satul Straja, si două din Grozăvesti, comuna Hangu. Afectate de precipitatii au fost locuinte din Piatra Neamt, anexa Văleni, Roman, Piatra Soimului, Dămuc - Huisurez, Cîndesti - Vădurele, Dumbrava Rosie - Cut, Tazlău, Girov - Botesti si Gura Văii, Tarcău - Cazaci si Straja, Rediu - Poloboc, Pîngarati - Pîngărăcoir, Alexandru cel Bun - Agîrcia, Vădurele si Bistrita, Borlesti, Tasca - Ticos - Floare, Gangu si Gîrcina. În 24 de ore, cel mai mult a plouat la Roman, 157l/mp, Piatra Soimului, 88 l/mp, Gîrcina, 86 l/mp, Tarcău, 83 l/mp si Tazlău 79 l/mp. O familie din comuna Rediu a fost salvată in-extremis din suvoaiele Bistritei, urmare a eforturilor pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă Petrodava Neamt. Opt persoane au fost cît pe ce să fie luate de viitură, misiunea de salvare fiind una deosebit de dificilă. Avînd în vedere codurile instituite, 70 de cadre ISU au fost mobilizate pentru de misiuni specifice. Joi, la ora 22.32, un nemtean a anuntat Dispeceratul ISU - Ambulantă Neamt, prin apel la 112, că este surprins de viitură cu întreaga familie (opt persoane, cel mai mic membru al familiei avînd vîrsta de trei ani) pe o insulă din albia rîului Bistrita, în comuna Rediu. „La locul indicat s-au deplasat doi ofiteri si 14 subofiteri cu o autospecială complexă pentru interventii, o autospecială pentru victime multiple, autospeciala scafandrilor si o barcă pneumatică. În momentul sosirii pompierilor în locul în care se aflau cele opt persoane, pe insulita situată la mai bine de 30 de metri de mal, apa era deja de 30 de centimetri. Tinînd cont de riscul mare inclusiv pentru ei însisi, salvatorii au luat măsuri sporite de sigurantă - au folosit o coardă de salvare pentru asigurarea bărcii de la mal si veste de salvare pentru fiecare membru al familiei“, a precizat locotenentul Andrei Grancea, purtător de cuvînt al ISU Petrodava. Tot joi, dar la ora 18.07, un bărbat a anuntat că animalele sale sînt surprinse pe un grind din lacul Bîtca Doamnei, la Agîrcia, comuna Alexandru cel Bun. Pompierii au reusit în scurt timp să evacueze cele 40 de oi aflate în pericol. Cadrele ISU au mai avut si alte misiuni. „A fost evacuată apa dintr-o casă si două curti din Roman, o curte din Piatra Neamt, dintr-o hală de prelucrare a lemnului din Piatra Neamt, din subsolul unui bloc din Piatra Neamt, dintr-o biserică si decolmatat un pod din Alexandru cel Bun“, a mai comunicat locotenentul Andrei Grancea.

S-a reluat circulatia la Dămuc

După o mobilizare exemplară a autoritătilor si o muncă titanică, timp de o zi si o noapte, cei peste 1.000 de localnici din Dămuc rămasi izolati au reluat legătura cu restul lumii, întrucît drumul judetean care străbate comuna, rupt de suvoaie în cursul zilei de ieri, a fost cît de cît reparat. Ieri, la prînz, pretedintele Consiliului Judetean, Emilia Arcan, a revenit în zona Dămuc, unde a fost si cu o seară înainte, spre a vedea ce mai poate fi făcut pentru ca populatia să sufere cît mai putin din cauza torentilor care s-au năpustit peste comună. „Mă bucur nespus că s-a reluat circulatia pe DJ 127 A, chiar si asa, pe un singur fir, în conditii destul de grele, dar măcar nu avem oameni izolati la Dămuc. S-a muncit foarte mult pentru a se ajunge în acest stadiu, după ce, ieri, pe toată lătimea drumului se formase un crater imens. Acesta a fost însă umplut cu piatră din carieră si trunchiuri de copaci pe margine, pentru a nu-si mai mări suprafata. Au stat aici permanent primarul Covasan, consilieri locali, au venit cei doi directori de la Sistemul de Gospodărire a Apelor - Ion Păvăleanu si Stelian Mihăilă, conducerea Directiei Tehnice din CJ, de la ISU, consilieri judeteni. S-a dat dovadă de maximă responsabilitate si, de comun acord, am ajuns la o solutie care, iată, a fost pusă în practică si se poate trece dintr-o parte în alta. Urmează constituirea unei echipe care va evalua pagubele din toată comuna, iar Prefectura va initia un proiect de hotărîre de guvern, pentru acordarea unor ajutoare financiare. În paralel, vom face si noi demersuri pentru a obtine un ajutor de la Fondul de rezervă al Guvernului, cu care să reusim să reparăm drumul, pentru că este de interes judetean“, a declarat Emilia Arcan, presedintele CJ.

Si în zona Roman au fost necazuri

Ploaile au cauzat neplăceri si în zona Roman. Cele mai mai necazuri au fost, asa cum s-a întîmplat, de altfel, la fiecare ploaie mai serioasă, în zona Străzii Principatele Unite, în Cartierul Nicolae Bălcescu si în Cartierul Petru Rares. Familia Florea, care domiciliază într-o locuintă a Municipal Locato trece, de zile bune, prin cosmarul de a-si vedea bunurile în pericol. În această săptămînă a fost pentru a doua oară cînd a fost nevoie de interventia pompierilor militari si a angajatilor Apa Serv pentru a-i ajuta. Cei doi bătrîni s-au plîns de toate necazurile care i-au lovit acum, la vîrsta senectutii. În casa în care domiciliază lucrurile erau strînse pe paturi sau dulapuri, peretii erau uzi pînă pe la nivelul ferestrelor iar curtea era toată un noroi. „Nu mai stim ce să ne facem. Stăm aici, într-o zonă în care se adună apa de prin mai toată zona centrală a orasului. Am fost inundati de mai multe ori, nu mai avem siguranta că nu se vor dărîma peretii pe noi. Am apelat la autorităti si, de fiecare dată, primăria, pompierii si cei de la compania de apă ne-au ajutat, însă au fost rezolvate efectele, nu cauza“, s-au plîns sotii Florea. În cursul diminetii de ieri, probleme destul de serioase erau întîlnite si în perimetrul străzilor Petru Rares - Avram Iancu - Nicolae Bălcescu, unde totul mustea de apă. Necazuri mari si pierderi pe care nimeni nu are cum să le mai acopere au avut si detinătorii de sere si solarii, în care apa a intrat abundent.

Articol afisat de 1688 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, T. CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective