România la mare răscruce! Fapte din spatele protestelor
România este acum, mai mult decît oricînd, la răscruce. Sîntem în momentul în care e „acum, ori niciodată“. Fiecare român, nu neapărat în stradă, trebuie să-si răspundă la întrebarea ce fel de Românie vrea. Cu ce fel de justitie, cu ce fel de guvernanti, cu ce fel de politicieni. Si pentru că patimile sînt aprinse mai mult ca niciodată, si pentru că sînt si probabil vor mai fi oameni în stradă, si pentru că pericolul unei dezbinări monstruoase e mai mare decît niciodată, propun să ne întoarcem cu totii la fapte. Chiar si jurnalistii ce emit opinii, după cum ne învăta Nae Ionescu.
Asa că iată faptele:
1. PSD si ALDE au cîstigat alegerile parlamentare cu majoritatea voturilor exprimate de românii care au considerat necesar să meargă la urne. Sînt absolut legitimati să formeze Guvernul si să guverneze. Ceea ce au si făcut. Si au considerat că printre priorităti se numără modificarea Codurilor Penale, prin ordonantă de urgentă, si gratierea prin proiect de lege cu procedură de urgentă în Parlament.
2. Zeci de mii de români au iesit în stradă, nemultumiti de proiectul de gratiere. Mai putin s-a protestat împotriva modificării Codului Penal si de Procedură Penală.
3. Strînsi oficial în sedintă de buget, guvernanti au introdus (pe sest sau nu) pe ordinea de zi si gratierea si modificarea codurilor penale. La ceas de seară, după ceea ce multi spun că a fost un simulacru de dezbatere publică.
4. Guvernul dezincriminează partial abuzul în serviciu stabilind o „limită“ de 200.000 ron de la care începe infractiunea. Mai mult, îsi acoperă spatele pentru orice eventualitate decizînd că nu poate fi vorba de abuz în serviciu în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
5. Liviu Dragnea, presedintele PSD, partidul care guvernează cu ALDE, e judecat într-un dosar în care prejudiciul este de 108.000 de lei, sub pragul de 200.000 impus de noul proiect de lege privind abuzul în serviciu. În cazul angajărilor ilegale de la Protectia Copilului Teleorman, Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu (sic!). Prin dezincriminarea partială a abuzului în serviciu, el ar rămîne doar cu o acuzatie de instigare la fals, o infractiune minoră. Acestea sînt faptele si oricît ar încerca unii sau altii să manipuleze, ele vor rămîne fapte. Restul e o chestiune de optiune strict personală. Fiecare poate alege să ignore aceste fapte, să le interpreteze cum doreste, să iasă în stradă sau să stea acasă. E dreptul fiecăruia într-o tară în care fiecare dintre noi încă mai are drepturi.
P.S.: De „lăudat“ cei care au orchestrat manipularea cu gratierea în prim-plan, pentru ca prin dos să poată fi linistit promovată dezincriminarea partială a abuzului în serviciu. Chiar si-au făcut treaba.
|