Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Conducerea TT, potop de... critici

• n-ar trebui uitat modul în care a fost schimbatã conducerea Teatrului Tineretului • toatã povestea a mirosit de la o postã a rãfuialã politicã, dupã o „noapte a cutitelor lungi“, în plan cultural • rezultatele: actiunile criticate din prezent • se naste logic întrebarea: a fost corect „criteriul competentei“ fluturat de politicieni •

Critici peste critici peste critici în ultima perioadã adresate noii conduceri a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. Venite de la presã, de la oameni politici, de la simpli cetãteni sau organizatii ce tin mai mult sau mai putin de societatea civilã. Cu motive pornind de la schimbarea logo-ului, la modul în care sînt cheltuiti banii si pînã la calitatea slabã, spun unii, a Festivalului. Nu sîntem în mãsurã sã dãm verdicte, desi noul logo ne-a zgîrîiat si nouã retina în mod neplãcut, însã considerãm cã nu ar trebui trecut usor peste modul în care fosta conducere a TT a fost mãtrãsitã pentru a face loc celei noi. Punctul de pornire adicã a problemelor de azi. A fost o „noapte a cutitelor lungi“, în plan cultural. „Politrucii“, cum i-am numit încã de atunci, i-au înjunghiat în spate pe sefii principalelor institutii de culturã din judet. Desi, prin aprilie, Monitorul de Neamt si de Roman, publica un interviu cu pe atunci încã directorul TT, Liviu Timus, care afirma „profetic“: „cultura nu trebuie sã fie subordonatã politic“. Si, am înteles noi, nu spunea acest lucru politicienilor, care oricum si-au vãzut de propriile interese, ci iubitorilor de frumos, de culturã, care ar fi trebuit sã adopte atunci o atitudine. ÃŽncercînd sã-si motiveze gestul, politicienii au avut tupeul sã invoce competenta: adicã vechea conducere nu prea era competentã - note mici date politic la examen - iar noua conducere ar fi fost mai competentã. ÃŽn lumina criticilor de acum, se naste logic întrebarea: a fost corect „criteriul competentei“ fluturat de politicieni? Fiecare îsi poate da singur rãspunsul.

PACT si întrebãrile cãtre Arsene

Platforma Actiunea Civicã a Tinerilor (PACT) a criticat ceea ce se întîmplã la TT si a adresat si întrebãri. Conducerii institutiei, dar si a Consiliului Judetean Neamt, care nu doar cã tuteleazã teatrul, dar a dat comanda pentru schimbarea sefilor. Iar acum face pe-a mironosita, cerînd explicatii de la, culmea, cei prezentati ca fiind cei mai competenti în momentul numirii. „PACT a luat act cu dezamãgire de situatia regretabilã în care a ajuns una dintre institutiile-etalon ale culturii românesti: Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Cîndva un eveniment de anvergurã nationalã ce reprezenta un motiv de mîndrie pentru locuitorii din judetul Neamt, Teatrul Tineretului a ajuns acum subiectul unor speculatii despre alocãri bugetare discutabile si obiectul unor decizii greu de înteles. Una dintre aceste decizii ale noii conduceri agreate de actuala coalitie de guvernare, instalate dupã debarcarea domnului Liviu Timus, este desfiintarea sectiunii de concurs cu premii, precum si a Regalului teatral, sectiunea cu mari spectacole oferite publicului, finantatã în ultimii doi ani (2015 si 2016) exclusiv din fonduri private. O altã decizie controversatã este si înlocuirea siglei istorice («Zburãtorul» lui Mihai Mãdescu) cu o siglã nouã, despre care presa localã sustine cã s-ar fi plãtit circa 80.000 lei. Sub semnul întrebãrii stau si alte cheltuieli prevãzute în bugetul pentru editia din acest an al Festivalului Teatrului Tineretului, precum 100.000 lei pentru transport decor si persoane sau 11.000 lei pentru «design si promovare website». ÃŽn acest context, PACT adreseazã doamnei directoare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, Gianina Cãrbunariu, precum si domnului Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, institutia sub a cãrei autoritate functioneazã Teatrul Tineretului, urmãtoarele întrebãri:
1. Care era urgenta «reinventãrii Teatrului Tineretului» si a renuntãrii la vechea siglã?
2. Care a fost pretul plãtit pentru noua indentitate vizualã a Teatrului Tineretului?
3. Cum pot fi justificate sumele de 100.000 lei pentru transportul persoanelor si al decorurilor, respectiv 11.000 lei pentru «design si promovare website»?
4. Care este motivul pentru care au fost desfiintate sectiunea concursului cu premii si cea a Regalului teatral?
Pentru PACT, prestigiul dobîndit în decursul a 50 de ani de o institutie de culturã de talia Teatrului Tineretului trebuie sã se situeze deasupra oricãror interese politice vremelnice“, se aratã într-un comunicat de presã.

S-au trezit si unii liberali

Destul de sfiosi, unii dintre ei, în momentul în care se decapita politic cultura nemteanã, unii liberali s-au apucat acum si ei de criticat... în context biblic. „Simbolul Teatrului Tineretului din municipiul Piatra Neamt, unul cu traditie si valoare culturalã, este pe cale sã fie dat uitãrii în urma unui asa numit exercitiu de schimbare a «identitãtii vizuale». «Cãci iubirea de bani este rãdãcina tuturor relelor, iar unii, care au tînjit dupã ea, au rãtãcit de la credintã si s-au strãpuns singuri cu multe dureri» este textul din Biblie ( 1 Timotei 6:10) care mi-a venit în minte cînd am vãzut cum este tratat simbolul Teatrului Tineretului. «ÃŽngerul» a fost strãpuns, dintr-o rãtãcire sper, pentru cã altfel gestul nu aratã decît o sfidare crasã fatã de credinta în ceea ce reprezintã acest simbol pentru culturã, pentru Neamt. Putem întelege nevoia de modern în culturã, dar totodatã cred cã traditia îsi are importanta ei. De dragul noului, niciun functionar vremelnic nu ar trebui sã aibã cutezanta sã distrugã un simbol frumos, de care altii sînt mîndri. Ca o persoanã care s-a implicat foarte mult în actiuni culturale, cu autoritatea oferitã de calitatea de consilier judetean al PNL, consider cã trebuie sã ne respectãm simbolurile, sã respectãm cultura, traditiile si patrimoniul imaterial al judetului Neamt. La urmãtoarea sedintã de Consiliul Judetean voi supune dezbaterii aceastã «crimã». Sã nu ne mai strãpungem îngerii! PNL Neamt nu va fi de acord cu umilirea si distrugerea acestor valori. Dacã vreti ca simbolul TT sã rãmînã acelasi semnati petitia accesînd link-ul: https://www.petitieonline.com/nu_distrugei_simbolul_teatrului_tineretului_din_piatra_neam#form. Sã salvãm împreunã un simbol cultural de mare valoare“, se aratã într-un comunicat de presã semnat de Cornel Agãleanu. Nu prea întelegem ce legãturã are cu cultura formula „nu_distrugei“, din denumirea link-ului, dar poate o fi si asta o chestiune de modernitate. ÃŽn loc de concluzie, putem spune doar atît: dacã politicul se implicã în acest moment, avem mari suspiciuni cã o face doar pentru a face loc altor aranjamente... politice. Un demers pe care l-am crede cu adevãrat, sincer ar trebui sã vinã de la oamenii de culturã ,sau de la societatea civilã. Dacã existã.

Articol afisat de 1570 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective