Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2017
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Conducerea TT, potop de... critici

• n-ar trebui uitat modul în care a fost schimbată conducerea Teatrului Tineretului • toată povestea a mirosit de la o postă a răfuială politică, după o „noapte a cutitelor lungi“, în plan cultural • rezultatele: actiunile criticate din prezent • se naste logic întrebarea: a fost corect „criteriul competentei“ fluturat de politicieni •

Critici peste critici peste critici în ultima perioadă adresate noii conduceri a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. Venite de la presă, de la oameni politici, de la simpli cetăteni sau organizatii ce tin mai mult sau mai putin de societatea civilă. Cu motive pornind de la schimbarea logo-ului, la modul în care sînt cheltuiti banii si pînă la calitatea slabă, spun unii, a Festivalului. Nu sîntem în măsură să dăm verdicte, desi noul logo ne-a zgîrîiat si nouă retina în mod neplăcut, însă considerăm că nu ar trebui trecut usor peste modul în care fosta conducere a TT a fost mătrăsită pentru a face loc celei noi. Punctul de pornire adică a problemelor de azi. A fost o „noapte a cutitelor lungi“, în plan cultural. „Politrucii“, cum i-am numit încă de atunci, i-au înjunghiat în spate pe sefii principalelor institutii de cultură din judet. Desi, prin aprilie, Monitorul de Neamt si de Roman, publica un interviu cu pe atunci încă directorul TT, Liviu Timus, care afirma „profetic“: „cultura nu trebuie să fie subordonată politic“. Si, am înteles noi, nu spunea acest lucru politicienilor, care oricum si-au văzut de propriile interese, ci iubitorilor de frumos, de cultură, care ar fi trebuit să adopte atunci o atitudine. Încercînd să-si motiveze gestul, politicienii au avut tupeul să invoce competenta: adică vechea conducere nu prea era competentă - note mici date politic la examen - iar noua conducere ar fi fost mai competentă. În lumina criticilor de acum, se naste logic întrebarea: a fost corect „criteriul competentei“ fluturat de politicieni? Fiecare îsi poate da singur răspunsul.

PACT si întrebările către Arsene

Platforma Actiunea Civică a Tinerilor (PACT) a criticat ceea ce se întîmplă la TT si a adresat si întrebări. Conducerii institutiei, dar si a Consiliului Judetean Neamt, care nu doar că tutelează teatrul, dar a dat comanda pentru schimbarea sefilor. Iar acum face pe-a mironosita, cerînd explicatii de la, culmea, cei prezentati ca fiind cei mai competenti în momentul numirii. „PACT a luat act cu dezamăgire de situatia regretabilă în care a ajuns una dintre institutiile-etalon ale culturii românesti: Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Cîndva un eveniment de anvergură natională ce reprezenta un motiv de mîndrie pentru locuitorii din judetul Neamt, Teatrul Tineretului a ajuns acum subiectul unor speculatii despre alocări bugetare discutabile si obiectul unor decizii greu de înteles. Una dintre aceste decizii ale noii conduceri agreate de actuala coalitie de guvernare, instalate după debarcarea domnului Liviu Timus, este desfiintarea sectiunii de concurs cu premii, precum si a Regalului teatral, sectiunea cu mari spectacole oferite publicului, finantată în ultimii doi ani (2015 si 2016) exclusiv din fonduri private. O altă decizie controversată este si înlocuirea siglei istorice («Zburătorul» lui Mihai Mădescu) cu o siglă nouă, despre care presa locală sustine că s-ar fi plătit circa 80.000 lei. Sub semnul întrebării stau si alte cheltuieli prevăzute în bugetul pentru editia din acest an al Festivalului Teatrului Tineretului, precum 100.000 lei pentru transport decor si persoane sau 11.000 lei pentru «design si promovare website». În acest context, PACT adresează doamnei directoare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, Gianina Cărbunariu, precum si domnului Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, institutia sub a cărei autoritate functionează Teatrul Tineretului, următoarele întrebări:
1. Care era urgenta «reinventării Teatrului Tineretului» si a renuntării la vechea siglă?
2. Care a fost pretul plătit pentru noua indentitate vizuală a Teatrului Tineretului?
3. Cum pot fi justificate sumele de 100.000 lei pentru transportul persoanelor si al decorurilor, respectiv 11.000 lei pentru «design si promovare website»?
4. Care este motivul pentru care au fost desfiintate sectiunea concursului cu premii si cea a Regalului teatral?
Pentru PACT, prestigiul dobîndit în decursul a 50 de ani de o institutie de cultură de talia Teatrului Tineretului trebuie să se situeze deasupra oricăror interese politice vremelnice“, se arată într-un comunicat de presă.

S-au trezit si unii liberali

Destul de sfiosi, unii dintre ei, în momentul în care se decapita politic cultura nemteană, unii liberali s-au apucat acum si ei de criticat... în context biblic. „Simbolul Teatrului Tineretului din municipiul Piatra Neamt, unul cu traditie si valoare culturală, este pe cale să fie dat uitării în urma unui asa numit exercitiu de schimbare a «identitătii vizuale». «Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, iar unii, care au tînjit după ea, au rătăcit de la credintă si s-au străpuns singuri cu multe dureri» este textul din Biblie ( 1 Timotei 6:10) care mi-a venit în minte cînd am văzut cum este tratat simbolul Teatrului Tineretului. «Îngerul» a fost străpuns, dintr-o rătăcire sper, pentru că altfel gestul nu arată decît o sfidare crasă fată de credinta în ceea ce reprezintă acest simbol pentru cultură, pentru Neamt. Putem întelege nevoia de modern în cultură, dar totodată cred că traditia îsi are importanta ei. De dragul noului, niciun functionar vremelnic nu ar trebui să aibă cutezanta să distrugă un simbol frumos, de care altii sînt mîndri. Ca o persoană care s-a implicat foarte mult în actiuni culturale, cu autoritatea oferită de calitatea de consilier judetean al PNL, consider că trebuie să ne respectăm simbolurile, să respectăm cultura, traditiile si patrimoniul imaterial al judetului Neamt. La următoarea sedintă de Consiliul Judetean voi supune dezbaterii această «crimă». Să nu ne mai străpungem îngerii! PNL Neamt nu va fi de acord cu umilirea si distrugerea acestor valori. Dacă vreti ca simbolul TT să rămînă acelasi semnati petitia accesînd link-ul: https://www.petitieonline.com/nu_distrugei_simbolul_teatrului_tineretului_din_piatra_neam#form. Să salvăm împreună un simbol cultural de mare valoare“, se arată într-un comunicat de presă semnat de Cornel Agăleanu. Nu prea întelegem ce legătură are cu cultura formula „nu_distrugei“, din denumirea link-ului, dar poate o fi si asta o chestiune de modernitate. În loc de concluzie, putem spune doar atît: dacă politicul se implică în acest moment, avem mari suspiciuni că o face doar pentru a face loc altor aranjamente... politice. Un demers pe care l-am crede cu adevărat, sincer ar trebui să vină de la oamenii de cultură ,sau de la societatea civilă. Dacă există.

Articol afisat de 1081 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective