Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sãrbãtoarea Sfîntului Ignatie sau Ziua tãierii porcului

S�rb�toarea Sf�ntului Ignatie sau Ziua t�ierii porcului

Sf�ntul Ignatie Teoforul este pomenit, an de an, �n calendarul crestin-ortodox, pe 20 decembrie si semnific� �n traditia popular� religioas� un moment important premerg�tor marii s�rb�tori a Nasterii Domnului. Este ziua �n care se sacrific� porcii, carnea acestuia fiind alimentul de baz� pentru masa de Cr�ciun.
Despre Sf�ntul Ignatie se crede c� a fost copilul pe care l-a luat �n brate Domnul Iisus Hristos c�nd a spus apostolilor: „De nu v� veti �ntoarce si nu veti fi precum copiii, nu veti intra �n �mp�r�tia cerurilor. Si cine va primi un prunc ca acesta �n numele Meu, pe Mine M� primeste“. Pentru aceasta s-a numit Sf�ntul Ignatie purt�tor de Dumnezeu.
Despre viata acestui mucenic, traditia bisericii ne spune c� a fost �n tinerete ucenic al Sf�ntului Ioan Evanghelistul si, la v�rsta maturit�tii depline, ca urmas al apostolilor ce era, a fost ales episcop �n Antiohia Siriei, cetate �n care pentru prima dat� ucenicii Domnului au �nceput a se numi crestini. Acest arhiereu era un bun organizator al or�nduielilor bisericesti si un des�v�rsit slujitor al tainelor lui Hristos. Pentru credinta sa, �n timpul prigoanei �mpotriva crestinilor, Ignatie a fost prins de p�g�ni si aruncat la fiare ca s�-l sf�sie, �n timpul unei serb�ri dedicate idolilor, la Roma. Din trupul s�u au r�mas numai oasele cele mai mari care au fost adunate de credinciosi si puse la cinste �n loc �nsemnat, �n ziua de 20 decembrie, anul 107.
Ritualul t�ierii porcului, �n ziua de Ignat, se leag� de o traditie a epocii precrestine, c�nd se aduceau jertfe zeit�tilor ce ap�reau si disp�reau �n perioadele de �nnoire a timpului. Ignat era o divinitate solar� (ignis �nsemn�nd foc), si, prin analogie, este si numele Sf�ntului Ignatie Teoforul din calendarul crestin - ortodox, numit de popor si Ignatul porcilor.
Cu c�teva s�pt�m�ni �nainte, porcii s�nt �ngr�sati cu gr�unte, t�r�te si bostani, p�n� �n ziua sacrific�rii. T�ierea porcilor se face dup� traditia popular�, �n zorii zilei de Ignat, dup� ce animalul ce urmeaz� a fi sacrificat se crede c� si-a visat, deja, moartea. La t�iere, nu trebuie s� stea nici un membru al familiei mai milos din fire, ca porcul s� nu moar� cu greutate, iar carnea s� nu fie bun�.
De aceea, s�nt oameni alesi special pentru a t�ia porcul, din aceia cu m�na bun�, de pe urma c�rora carnea se fr�gezeste. �nainte de �njunghiere, se face semnul crucii pe fruntea porcului si i se bag� cutitul �n inim�, ori i se taie �nghititoarea. Dup� ce porcul moare, se preg�teste de p�rlit, asez�ndu-l pe paie, pe doi butuci apropiati unul de altul. Mai �nt�i, gospodinele �i smulg p�rul de pe coam�, de pe g�t si de pe spinare, bun pentru confectionat bidinele. Apoi, se d� foc paielor, foc ce se �ntretine mereu de o m�sur� potrivit�, ca s� poat� arde numai p�rul, nu si pielea. Scrumul se cur�t� cu un b�t, ca s� se descopere p�rtile nep�rlite. C�nd o parte s-a p�rlit, focul se mut� �n cealalt� parte, sub p�ntece, pe spinare, g�t, picioare cu mult� atentie, p�n� c�nd nu mai r�m�ne nici un fir. Dac� din greseal� plesneste o parte de piele, se ud� repede cu ap� sau se freac�, folosindu-se z�pad�, ca arsura s� nu se �ntind�.
C�nd se socoteste c� pielea s-a muiat �ndeajuns, gospodarul o rade cu cutitul si o cl�teste cu ap� cald�, �n mod repetat, p�n� r�m�ne curat� si galben�.
Urmeaz� cen�tuirea, adic� desfacerea �n buc�ti. Se taie mai �nt�i picioarele de la genunchi �n jos, apoi urechile si coada, din r�d�cin�. Dup� aceea, se scot soldurile, t�indu-se �n stinghii, astfel ca din porc s� nu r�m�n� dec�t trunchiul �nvelit �n sl�nin� si capul. Sl�nina se despic� de-a lungul spin�rii si de-a lungul g�tului, desf�c�ndu-se cu �ncetul de pe carnea trupului, p�n� la p�ntece. Apoi, se desface capul �n dou� p�rti, fiecare cu c�te o falc�. F�lcile se taie �n dou� p�rti, av�nd grij� la partea de deasupra care tine de cap, ca s� se scoat� creierul f�r� s� se sf�r�me.
Dup� cap, se scot iepurele (osul pieptului cu cei doi muschi dinainte) si iepurasii (cei doi muschi ai spin�rii), r�runchii si coastele. La urm� se scot m�runtaiele, din care se desprinde fierea cu mare atentie, s� nu se sparg�. Apoi, se caut� besica, se dau deoparte matele si ficatul, pl�m�nii sau bojocii, splina, �nvelitoarea de gr�sime a m�runtaielor sau os�nza si stomacul. Pentru a afla greutatea de carne a porcului t�iat, se �nmulteste cu zece greutatea capului, care se poate pune mai usor pe c�ntar.

Articol afisat de 3033 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective