Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sfaturi utile pentru cump�r�turile de Paste

• inspectorii de la Protectia Consumatorului fac o serie de recomand�ri care trebuie avute �n vedere la achizitionarea produselor specifice de s�rb�tori • �n acest fel nu riscati s� cump�rati produse alterate sau necorespunz�toare • bonul de cas� este singura garantie pentru a reclama calitatea unui produs •

Agentia National� pentru Protectia Cump�r�torului face o serie de recomand�ri pe care trebuie s� le urm�riti la alegerea produselor pentru masa pascal�. Urm�rirea sfaturilor extrem de utile face ca fiecare dintre noi s� aib� la s�rb�tori produse proaspete si care corespund din punct de vedere calitativ.

Comercializarea c�rnii

Oficialii recomand� ca toti care cump�r� carne �n aceast� perioad�, de miel, de porc, de vit� sau de pas�re, s� mearg� numai �n locuri special amenajate, dotate si autorizate. �n nici un caz acest produs extrem de perisabil nu trebuie achizitionat din „portbagajul masinilor“, chiar dac� pretul oferit de v�nz�tor este mai mic. Cei care v�nd �n acest fel nu au posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport al produsului, dar nici cele de depozitare si comercializare. �n plus, nu va elibera bon de cas� cu care s� justifice tranzactia si riscati s� achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care v� poate afecta s�n�tatea. Carnea de miel comercializat� �n magazine sau piete autorizate trebuie s� fie marcat� cu stampil� de control veterinar. Prin apreciere direct� puteti s� verificati propriet�tile organoleptice ale produsului, a semnelor de alterare, modific�ri ale aspectului cum ar fi mucilagiile, dac� este modificat� culoarea, dar si consistenta c�rnii, precum si prezenta corpurilor str�ine. Carnea de miel trebuie s� fie roz p�n� la rosie, s� fie ferm� si elastic�, at�t la suprafat�, c�t si �n sectiune. Mirosul trebuie s� fie caracteristic de carne proasp�t�. Se va acorda atentie si pretului afisat, verific�ndu-se simultan concordanta dintre pretul la raft si cel marcat pe bonul de cas�. Carnea achizitionat� sub form� refrigerat� se va transporta c�t mai repede, �n conditii igienice, la domiciliu si se depoziteaz� la frigider.

Comercializarea ou�lor

Achizitionarea ou�lor se va face numai din locuri special amenajate si autorizate. Evitati cump�rarea acestui produs de pe marginea drumului, chiar dac� pretul oferit comparativ mai mic. �n principiu trebuie s� evitati s� cump�rati ou� de rat�, care de obicei s�nt v�ndute de c�tre v�nz�torii „de ocazie“. Ou�le de consum trebuie s� aib� coaja intact�, normal�, f�r� fisuri, f�r� corpuri str�ine sau mirosuri str�ine. La spargerea oului, albusul trebuie s� fie de consistent� dens�, transparent, iar g�lbenusul trebuie s� fie semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus. Produc�torii au obligatia ca direct pe ou s� marcheze data durabilit�tii minimale, dar regulamentele europene prev�d ca tot pe ou s� se marcheze codul produc�torului. Pentru produsele ambalate, pe ambalaj trebuie s� existe o serie �ntreag� de informatii cum ar fi codul centrului de ambalare, sau categoria de calitate. Ambalajele s�nt identificate prin mentiunea „categoria A“, sau prin litera „A“ �nsotit� sau nu de mentiunea „proasp�t“. Categoria de greutate, durata minim� de valabilitate, mentiunea „ou� sp�late“ pentru ou�le de acest fel, ca o conditie special� de depozitare, este o indicatie prin care se recomand� consumatorilor p�strarea produsului la frigider dup� cump�rarea acestuia. C�nd ou�le de categoria A, de calibre diferite s�nt �n acelasi ambalaj, greutatea net� minim� a acestora trebuie indicat� �n grame, iar mentiunea „ou� de calibre diferite“ sau o mentiune similar� trebuie aplicat� pe partea exterioar� a ambalajului. �n cazul ou�lor v�ndute vrac, trebuie s� existe informatii lizibile despre categoria de calitate si categoria de greutate. Categoria de greutate se marcheaz� astfel: XL – foarte mare: greutate mai mare sau egal� cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egal� cu 63 g si mai mic� de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egal� cu 53 g si mai mic� de 63 g; S – mic: greutate mai mic� de 53 g. Trebuie s� existe si indicatia metodei de crestere a g�inilor: 0 - ou� de g�ini crescute �n are liber cu hran� biologic�; 1 - ou� de g�ini crescute �n aer liber; 2 - ou� de g�ini crescute �n hale la sol; 3 - ou� de g�ini crescute �n baterii. Vopseaua de ou� se va achizitiona numai din locuri autorizate si se va citi cu atentie eticheta produsului care trebuie s� contin� numele si adresa produc�torului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare si data durabilit�tii minimale. Evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar cum ar fi cele tipografice sau textile.

Comercializarea produselor de patiserie

Achizitionarea produselor de patiserie, cozonaci, p�sti, fursecuri, se va face numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie s� fie curate si bine �ntretinute, iar personalul trebuie s� poarte echipament de protectie sanitar�. Produsele neambalate trebuie comercializate �n cel mult 24 de ore de la fabricare si vor fi v�ndute �n recipiente curate, la ad�post de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. �n nici un caz consumatorii nu pot alege produse cu m�na. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilit�tii minimale este stabilit� de produc�tor si se va inscriptiona pe etichet� sau ambalaj. Eticheta trebuie s� contin� denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa produc�torului, lista ingredientelor, data durabilit�tii minimale si cantitatea net�.

Comercializarea ciocolatei

La fel ca la celelalte produse ciocolata, produsele din ciocolat�, cele pe baz� de cacao si gr�simi vegetale (figurini) trebuie s� se fac numai din locuri autorizate. Evitati produse similare de la v�nz�tori ambulanti, chiar dac� au un pret mai mic. Urm�riti integritatea si etanseitatea ambalajelor si �ncadrarea produselor �n data durabilit�tii minimale. Dup� cump�rare, verificati prin apreciere direct�, propriet�tile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modific�ri ale aspectului (trebuie evitat aspectul m�tuit), a culorii, a consistentei, sau prezenta corpurilor str�ine.

Comercializarea vinurilor

Vinul trebuie cump�rat numai din locuri autorizate si evitati s� luati acest produs de la v�nz�torii ambulanti, chiar dac� pretul e mai mic si v�nz�torul v� �ndeamn� s� faceti o degustare „la capac“. Acesti comercianti nu au posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport, depozitare, si nu pot elibera bon de cas�, care este singurul document cu care puteti returna produsul dac� acesta este neconform. Ca si la celelalte produse trebuie s� urm�riti starea ambalajelor, integritatea si etanseitatea, iar la alegerea vinului r�sturnati recipientul pentru a verifica lipiditatea lichidului. Se va acorda atentie pretului afisat si se va verifica concordanta dintre acesta si cel marcat pe bonul de cas�. La cump�rarea tuturor produselor alimentare si implicit a vinului, solicitati si p�strati bonul de cas� pentru a putea proba �n cazul �n care, �n mod justificat, doriti s� reclamati calitatea sau siguranta unui produs.

Articol afisat de 1546 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective