Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Legea ºi Inspectoratul ªcolar

Legea ºi Inspectoratul ªcolar

• prevederile legale privind accesul la informaþii sînt cãlcate în picioare la Inspectoratul ªcolar • din neºtiinþã oare? • dacã da, recomandãm conducerii instituþiei sã citeascã cu atenþie cele specificate în acest articol • este vorba de cîteva pasaje din Legea 544/2001 •

Inspectoratul ªcolar Neamþ este singura instituþie deconcentratã din judeþ care pare sã nu þinã cont de legile statului român ºi se ghideazã doar dupã reguli care ºi în Coreea de Nord ar pãrea absurde. Ieri, în jurul orei 13.30, ne-a fost confirmatã încã odatã, de cãtre inspectorul de imagine Mariana Roºanu, hotãrîrea conducerii Inspectoratului de a nu permite accesul în incinta instituþiei pentru nici un ziarist, cu excepþia conferinþelor de presã. Pentru cã trãim în România ºi nu în Coreea de Nord, ocupanta locului I în lume în privinþa blocãrii accesului presei ºi opiniei publice la informaþii, conform Transparency International, am lecturat Legea 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaþiile de interes public. Cîteva dintre prevederile legii par sã nu fie agreate la ISJ Neamþ. Interdicþia de a intra ziariºtii în instituþie este în contradicþie chiar cu spiritul ºi litera legii. Nu existã nici mãcar þãri cu simulacre de democraþie care sã calce astfel în picioare dreptul la informare al ziariºtilor. Cît despre pretenþia conducerii ISJ ca toate întrebãrile sã fie adresate în scris în perioada dintre conferinþele de presã, ea este desfiinþatã de art.8 aliniatul 3 care zice clar: „Informatiile de interes public solicitate verbal se comunica în cadrul unui program minim stabilit de conducerea autoritãþii sau instituþiei publice, care va fi afiºat la sediul acesteia ºi care se va desfãºura în mod obligatoriu în timpul funcþionãrii instituþiei, incluzînd ºi o zi pe sãptãmînã, dupã programul de funcþionare“. De asemenea, aliniatul 5 este extrem de clar în privinþa dreptului de a adresa solicitãri verbale: „Informaþiile de interes public solicitate verbal de cãtre mijloacele de informare în masã vor fi comunicate, de regulã, imediat sau în cel mult 24 de ore“.
Aºteptãm cu interes sã vedem cum va aplica pentru ziariºtii care nu au acces în incinta instituþiei art.5, aliniatul 4 b: „accesul la informaþiile prevãzute la alin. (1) se realizeazã prin: (...) b) consultarea lor la sediul autoritãþii sau al instituþiei publice, în spaþii special destinate acestui scop“. Poate garajul instituþiei ar fi un loc ideal.
N.B.: Acelaºi inspector de imagine recunoºtea pe la ora 16.30 cã niºte ziariºti au intrat totuºi în inspectorat. Cum? Invitaþi de doamna inspector general!!! Care a uitat de propria ei dispoziþie. Probabil cã de data asta ziariºtii, veniþi întîmplãtor, trebuiau sã afle punctul de vedere al ISJ-pozitiv pentru instituþie, evident - într-un moment în care Ministerul a constatat cã metodologia de evaluare nu a fost respectatã. Mai pe româneºte, în singura perioadã de respectare a legislaþiei din istoria ISJ - cum s-a clamat adesea, sub cea mai bunã dintre cele mai bune conduceri din istoria trecutã ºi viitoare a învãþãmîntului nemþean, consiliul de administraþie a dat - cu bîta-n baltã.
Reamintim opiniei publice cã ºefii Inspectoratului ªcolar Neamþ au interzis accesul în instituþie al ziariºtilor, acest lucru fiind posibil doar în ziua cînd se organizeazã o conferinþã de presã. Care conferinþe de presã nu s-au þinut sãptãmîna aceasta, nici luni nici miercuri, deºi fuseserã anunþate.
Mãsura luatã de conducerea ISJ Neamþ a fost dezavuatã ºi de oficialii ministerului de resort. „E normal ca fiecare instituþie sã-ºi stabileascã anumite zile pentru conferinþele de presã, dar nu pot exista astfel de restricþii de acces în instituþiile publice. Inspectoratul ºcolar trebuie sã aibã un purtãtor de cuvînt care sã þinã legãtura cu reprezentanþii presei ºi sã le ofere informaþiile solicitate în timp util. Faptul cã se mai comunicã prin adrese scrise nu e o greºealã, mai ales cã «scripta manent». ªi eu mai comunic cu colegii mei prin e-mail, dar în nici un caz nu aºtept sã treacã 30 de zile pentru a le oferi rãspunsuri. Datele privind problemele de sãnãtate ale cadrelor didactice nu pot fi fãcute publice, avînd un regim confidenþial, dar situaþiile statistice nu sînt secrete“, declarat miercuri, 26 octombrie, Mircea Mureºan, purtãtorul de cuvînt al Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii.

Articol afisat de 1574 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective