Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 9 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Încã un ambasador american ne explicã democraþia

Încã un ambasador american ne explicã democraþia

• autoritãþile trebuie sã acorde atenþie corupþiei, afirmã Nicholas Taubman

Noul ambasador al SUA în România, Nicholas Taubman, a declarat, joi, în prima conferinþã de presã þinutã la Bucureºti, cã misiunea sa este de a sprijini România pe drumul construirii democraþiei, apreciind cã, în continuare, autoritãþile trebuie sã acorde atenþie corupþiei ºi aplicãrii legii.
Taubman a precizat cã democraþia nu este un lucru pe care într-o zi alegi sã îl faci, iar în urmãtoarea zi îl realizezi. „Democraþia este o lucrare a poporului ºi trebuie sã fie vîndutã poporului“, a susþinut diplomatul american.
El a explicat cã oamenilor trebuie sã li se demonstreze cã democraþia este cea mai bunã cale de autoguvernare, cuvîntul-cheie fiind „auto“, deoarece democraþia înseamnã guvernare prin reprezentare.
Ambasadorul a menþionat cã Statele Unite sînt o þarã democraticã de 226 ani, dar care se schimbã în fiecare an, deoarece nevoile oamenilor s-au schimbat, democraþia fiind o cãlãtorie, nu o destinaþie. El a arãtat cã acest drum a fost marcat de evenimente teribile, precum rãzboaiele, dar în ansamblu a fost un progres, iar baza progresului a fost guvernarea poporului.
Taubman a explicat cã democraþia nu este impusã de la vîrf, aºa cum se întîmplã în cazul dictaturii, ci vine de la bazã ºi se ridicã pînã la vîrf, iar toþi cei aflaþi de la bazã ajung în vîrful piramidei ºi ajutã la guvernarea þãrii.
El a spus cã acest lucru se realizeazã practic prin participarea la alegeri, fãcînd parte din organizaþiile ºi autoritãþile locale, din consiliile ºcolare, din ONG-uri.
Taubman a mai declarat cã, în SUA, dacã eºti ales, dar nu înþelegi ce doresc alegãtorii ºi în ce direcþie se îndreaptã, ce aºteaptã de la tine, nu vei rãmîne mult timp în funcþie. El a adãugat cã democraþia nu este o activitate de spectator, ci un proces participativ.
Diplomatul american a afirmat cã, de aceea, corupþia, domnia legii, sistem judiciar transparent sînt subiecte foarte importante în continuare.
El a precizat cã legile nu sînt de nici un folos dacã nu sînt ºi aplicate ºi cã acestea nu vor fi aplicate, dacã nu vor fi magistraþi de elitã, care sã combatã corupþia - o problemã în România ºi în Europa de Est în general.
„Dacã nu aveþi magistraþi agresivi, care aplicã eficient legile, atunci legile nu au nici o valoare. Este nevoie de magistraþi care sã aplice legi severe, sã dea pedepse severe pentru infracþiuni grave“, a declarat Nicholas Taubman, adãugînd cã este nevoie de un sistem judiciar puternic.
El a arãtat, de asemenea, cã este necesar ºi un mediu economic sãnãtos, în sensul cã, dacã vrei sã intri într-o afacere sã nu poþi fi discrimnat de alþi oameni de afaceri, care te împiedicã sã-þi desfãºori activitatea.
Taubman a mai spus cã, pentru ca democraþia sã-ºi continue drumul, trebuie acordatã importanþã cetãþenilor, care conteazã ca indivizi ºi care acþioneazã de la temelie ºi pînã în vîrful construcþiei. El a precizat cã unul dintre scopurile misiunii sale în România este de a susþine dezvoltarea sectorului privat ºi a economiei de piaþã.
Ambasdorul SUA a susþinut cã, în acest domeniu, cea mai importantã este infrastructura, mai ales cea rutierã. „ÃŽn acest moment se contruieºte autostrada est-vest de care aveþi mare nevoie pentru transportul de mãrfuri. Toate þãrile din Europa de Vest ºi de Est construiesc drumuri ºi trebuie sã participaþi ºi voi la acest efort, dacã vreþi sã vã integraþi în sistem“, a spus Taubman.
În ceea ce priveºte adopþiile internaþionale, Nicholas Taubman a reafirmat poziþia Administraþiei mericane, care susþine finalizarea adopþiilor ale cãror proceduri au început înainte de instituirea moratoriului.
Pe de altã parte, diplomatul american a susþinut, rãspunzînd unei întrebãri referitoare la reacþia Moscovei faþã de amplasarea facilitãþilor militare din România, cã nu crede cã autoritãþile ruse s-au gîndit vreun moment cã un contingent de mici dimensiuni al armatei SUA ar reprezenta vreo ameninþare.
El a arãtat cã unul dintre aspectele leagã SUA de Federaþia Rusã îl constituie terorismul. „Cred cã ruºii înþeleg acest lucru, pentru cã au fost victime ale terorismului. Exact aceasta este menirea bazelor. Nu cred cã existã un punct de divergenþã între noi ºi ruºi pe aceastã temã“, a mai spus Taubman.
(FOTO: Nicholas Taubman)

Articol afisat de 1321 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective