Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cãlcîiele

Cãlcîiele

Grecii povestesc cã una dintre zeiþele lor, Thetis, mama eroului troian Ahile, aflîndu-se cu treburi prin infern, de mînã cu odrasla, s-a gîndit s-o facã invulnerabilã pe tot restul vieþii, scufundînd-o în apele Styxului. L-a prins pe Ahile de cãlcîie ºi l-a înmuiat de cîteva ori în apã cu capul în jos, dupã care i-a dat drumul în lume.
Încrezãtor ºi plin de el, Ahile s-a preumblat peste tot, îngenunchindu-ºi adversarii cu uºurinþã, crezînd cã niciodatã nu va cunoaºte înfrîngerea. Habar nu avea cã-ºi poartã în sandale propriile vulnerabilitãþi. La cãderea Troiei, o sãgeatã meºteºugit plasatã într-unul dintre cãlcîie avea sã curme visul de glorie al eroului, nelãsîndu-i ºansa de a se bucura prea mult de victorie.
Societatea româneascã post-decembristã are o mare problemã, pe care trebuie sã ºi-o gestioneze singurã. Trecerea de acum la economia de piaþã este un proces la fel de brutal ca ºi trecerea, dupã 1944, de la capitalism la comunism. Filmul încercãrii de a crea în mod mecanic ºi meticulos „omul de tip nou“ pentru societatea multilateral dezvoltatã a trebuit derulat cu repeziciune înapoi, pentru ca într-un timp record sã redevenim, fãrã nici o pregãtire prealabilã, omul democratic ºi compatibil cu un alt tip de societate. Nenorocirea cã acest tip de societate pentru care sîntem proiectaþi la normã ºi cu care trebuie sã fim compatibili nu se gãseºte în România, ci undeva prin Europa, unde trebuie sã ajungem împreunã. Pînã atunci, problema care ar trebui sã ne frãmînte este aceea dacã sîntem compatibili cu România realã.
Ne fãurim tipare morale ºi politice cu viteza cerutã de integrare, pe care le croim ºi le rãscroim întruna, înnebuniþi de dorinþa de a arãta cît mai bine în ele în momentul cînd vom intra în corul naþiunilor europe. Spaima mea este cã vom ajunge în Europa ºi ne vom uita neputiincioºi în urmã, la România care se miºcã mai încet. Firesc ar fi sã o împingem cu toþii din spate pentru a-i grãbi procesele, dar unii sînt prea grãbiþi sã ajungã undeva cît mai repede ºi, mai ales, sã ocupe cît mai urgent poziþiile din faþã, pentru ei ºi neamurile lor. Pentru aceste poziþii se dã o luptã pe viaþã ºi pe moarte între politicieni, partide, guvernanþi, parlamentari, primari ºi consilieri, care se calcã în picioare unii pe alþii, chiar dacã fac parte din acelaºi clan politic sau economic.
Ca în orice bãtãlie, pe cîmp rãmîn înºirate victimele directe sau colaterale, de care nimeni nu se sinchiseºte, viaþa împinge înainte. România vine ºi ea din urmã. Avem un procent îngrijorãtor de mare de oameni sãraci ºi supersãraci, dezmoºteniþii de serviciu ai tranziþiei de pe culmile socialismului biruitor pe culmile unui capitalism de cumetrie, în care doar partidele de buzunar nu prea au reprezentanþi. Dezmoºteniþilor le-a murit ºi Speranþa, trãdaþi zilnic de cãtre propriii guvernanþi, cãrora le-au cedat ºi ultimul bun pe care l-au avut, votul.
Avem o clasã de mijloc, condimentatã consistent cu buticari, afaceriºti interlopi, escroci de mahala, cu ifose de mondenism, care-ºi împing progeniturile prin Guvern, Parlament sau alte organisme cu lipici la banul public. Patroni de o zi peste combinate luate, pe comision, la kilogram, vãtafi de Delta Dunãrii, posesori de conturi gata sã se prãbuºeascã sub greutatea depunerilor, cîºtigãtori de licitaþii trucate ºi concesionari care trãiesc ca miliardarii din subconcesionãri, tuturor pãrînduli-se cã nu cîºtigã destul, pe cît ar merita. Traiul din muncã cinstitã nu este deviza lor.
Avem ºi o clasã de vîrf, locatari ai multiplelor domicilii, prezenþi în top 300 sau la intrarea acestuia pe liste de aºteptare, posesori ai unor averi despre a cãror provenienþã onestã pot scrie romane întregi, cu excepþia primului capitol.
ªi, în sfîrºit, avem o pleiadã de foºti ºi actuali conducãtori, preºedinþi, prim-miniºtri, miniºtri, parlamentari ºi primari care sînt aºa cum îi meritãm. Îi aduãlm sau îi detestãm, îi crucificãm sau le ridicãm statui, pentru vini sau merite care nu ne sînt suficient de clare.
Traian Bãsescu este un preºedinte care a fost mutat din sãlile Parchetului General în sãlile de la Cotroceni prin voinþa a vreo cinci milioane de români, care din anii '90 au rãmas cu schimbarea în sînge. Nici premierul Tãriceanu nu se simte mai bine cînd se trec în revistã dosarele penale mai vechi, puse la fezandat. Actualul vicepremier George Copos, cu vocaþie la dosar penal înainte de a intra în Guvern, ne uluieºte cu declaraþia sa de avere, la care a mai adãugat în 2005 încã un mizilic de 50 de milioane euro, pe care vrea sã ne convingã cã i-a cîºtigat cinstit, dar Parchetul are cu totul altã pãrere.
Fostul premier Nãstase, care are vorbe prin tîrg de ceva vreme, este unul dintre beneficiarii infalþiei de mãtuºi, care trãiesc ºi mor dupã modelul Hagi Tudose.
Toatã lumea se luptã, partidele, guvernanþii, parlamentarii se luptã, ideologiile se încruciºeazã prin relaþii nepotrivite, rezultînd partide cu pedigriuri dubioase. Încrezãtori ca ºi Ahile, toþi defileazã în pas gimnast ºi cu piepturile bombate, succesîndu-se prin faþa naþiunii, sperînd sã obþinã numai bile albe la interviul despre declaraþia de avere. Sau despre nepoþi, mãtuºi, pãrinþi cu vocaþie de manageri internaþionali smulºi de la cratiþã, declaraþii notariale despre cît sînt de sãraci sau despre conturi ivizibile.
Purtînd fiecare cîte o armurã de recuzitã, care sã semene cît de cît cu cea a marelui Ahile, nu-ºi dau seama în gãoºenia lor de riscul de a-ºi expune la un moment dat cãlcîiele pe care le au în mod sigur.
Electoratul rãmîne singura victimã colateralã la momentul marii pãcãleli, cînd va fi chemat în termen sau anticipat sã-ºi consume singurul bon de valoare care nu-i poate aduce cîºtig la bursã, votul. Pînã atunci mai trebuie ascuþite sãgeþile ºi mai trebuie instruiþi arcaºii pe care îi avem.

Articol afisat de 1502 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective