Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
1.286.000.000 de lei

1.286.000.000 de lei

• suma reprezintã valoarea bugetul municipiului Piatra Neamþ în 2006 • autoritãþile locale estimeazã încasãri de 824 miliarde de lei la bugetul local • MTCT va aloca o sumã dublã pentru sistematizarea zonelor cu construcþii ANL • infrastructura de drumuri ºi utilitãþi va costa aproape 734 miliarde de lei •

Legislativul local pietrean a avizat, în ºedinþa de ieri, bugetul pe 2006 al localitãþii. ÃŽnainte, însã, de a se trece la ºedinþa propriu-zisã, Vasile Viºan, secretarul municipiului, a solicitat legislativului local sã aprobe un proiect de hotãrîre privind completarea comisiei de buget-finanþe din cadrul Consiliului Local cu un consilier, aceasta funcþionînd cu numai 4, faþã de numãrul de minim 5 pe care îl au celelalte comisii. Solicitarea l-a surprins pe primarul Gheorghe ªtefan care nu a fost informat - cu atît mai mult cu cît situaþia dureazã de aproape un an ºi jumãtate - cu privire la aceastã situaþie: „De ce domnule Viºan? Eu ca primar nu am ºtiut, pînã acum, cã din aceastã comisie s-a retras un consilier“. Secretarul Viºan a presupus cã situaþia s-ar fi creat prin plecarea fostului consilier local ªerban Strãtilã, care a devenit parlamentar, odatã cu validarea supleantului sãu nemaifiind completatã ºi comisia din care acesta fãcuse parte.
Votarea bugetului local pe 2006 s-a fãcut dupã aproape o orã de discuþii ºi comentarii, lãmuririle fiind solicitate de cãtre liderul grupului de consilieri locali ai PSD, Adriean Chirilã. Acesta a cerut lãmuriri legate atît de modul de prognozare a veniturilor proprii la bugetul local, cît ºi de suportabilitatea bugetului local al municipiului în contextul accesãrii creditului de 1.300 miliarde de lei pentru investiþii. De asemenea, acesta a avut o serie de nelãmuriri în privinþa sumelor prevãzute, despre care a presupus cã ar fi fost greºeli de redactare. Consilierul Chirilã s-a mai plîns cã proiectul de buget nu a ajuns la comisie în timp util ºi cã existã diferenþe mari între cele douã variante prezentate de cãtre reprezentanþii Direcþiei Economice din cadrul Primãriei Piatra Neamþ. Directorul economic Silvia Olaru a explicat cã elaborarea bugetului a presupus un foarte mare volum de muncã ºi cã, în prima variantã, a fost vorba despre o sintezã, formula dezvoltatã fiind prezentatã înainte de ºedinþa de Consiliu Local. Consilierul local Adriean Chirilã a vrut sã ºtie dacã veniturile proprii la bugetul local au fost corect estimate, de ce nu a fost alocatã o subvenþie mai mare de 5 miliarde de lei pentrru subvenþionarea transportului, pentru ce tip de autoturisme au fost alocaþi 102 milioane de lei - ulterior s-a dovedit cã era vorba despre 1,02 miliarde de lei - ca platã în avans, dacã investiþiile prinse în bugetul din acest an au la bazã studii de fezabilitate ºi a mai vrut sã ºtie care va fi costul creditului de 1.300 miliarde de lei, contractat de Primãrie ºi de ce nu au fost organizate dezbateri publice detaliate pe tema îndatorãrii localitãþii pentru urmãtorii 15-20 de ani. Pe lîngã lãmuririle date de cãtre reprezentantul Direcþiei Economice, primarul Gheorghe ªtefan a subliniat: „Eu ºtiu cã am aprobat într-o ºedinþã contractarea unui credit de 1.916 miliarde de lei. Pentru cei 1.380 miliarde, am primit aprobarea comisiei din cadrul Ministerului de Finanþe care a verificat tot ºi nu ar fi aprobat nici un leu peste pragul de îndatorare de 20%. Am înglobat în acest credit ºi sumele necesare pentru cofinanþarea proiectului derulat în ºtrand, prin Programul Phare, dar ºi pentru cel privind Managementul Deºeurilor, cu finanþare ISPA. S-a schimbat administraþia localã ºi am constatat cã au fost cheltuiþi banii Uniunii Europene, iar Primãria nu contribuise cu nimic. Proiectul cu finanþare ISPA se blocase atît prin neasigurarea cofinanþãrii locale, cît ºi a celei guvernamentale. Fuseserã cheltuiþi 117 mii de euro pe flori, în ºtrand, dar nu fuseserã asiguraþi cei 800 mii de euro reprezentînd cofinanþarea localã“.

Investiþiile, prioritare în 2006
Potrivit previziunilor fãcute, din taxele ºi impozitele plãtite de pietreni, veniturile proprii ale Primãriei Piatra Neamþ vor fi de 824,03 miliarde de lei. Din sumele rezultate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, reºedinþei judeþului i-au revenit 17,87 miliarde de lei, sumã mai mare cu 188 % faþã de repartizarea de anul trecut. De asemenea, din sumele defalcate din TVA, Piatra Neamþ va primi 23,86 miliarde de lei, din care 1,51 miliarde de lei pentru programele cu finanþare europeanã. De asemenea, CJ Neamþ a repartizat, din cotele defalcate din TVA suma de 420,93 miliarde de lei, din care 323,55 miliarde de lei pentru salariile profesorilor. În acest an, Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului va aloca - pentru sistematizarea zonelor în care au fost construite locuinþe cu fonduri ANL - suma de 50 miliarde de lei, de douã ori mai mare decît suma primitã în 2005. În acest an, reprezentanþii Primãriei Piatra Neamþ au apreciat cã vor face cheltuieli în valoare totalã de 1.312,83 miliarde de lei, din care 1.062,38 miliarde de lei vor reprezenta cheltuieli curente cu personalul, bunurile ºi serviciilor, dobînzile, subvenþiile, fondul de rezervã etc, suma de 249,45 miliarde de lei - din bugetul local - urmînd sã fie alocatã pentru investiþii.
Pentru investiþiile din acest an, sumei ce urmeazã a fi alocatã din bugetul propriu i se vor adãuga 54,19 miliarde de lei din fondul de rulment, 1.295,877 miliarde de lei - din împrumuturi interne, ºi 5 miliarde de lei - din fondul pentru locuinþe. Pentru realizarea investiþiilor din învãþãmînt vor fi alocaþi 51,99 miliarde de lei (13,49 miliarde de lei din bugetul local, 2,5 miliarde de lei din fondul de rulment ºi 35 miliarde de lei din împrumuturi interne), cel mai important obiectiv fiind continuarea modernizãrii sistemului termic al unitãþilor de învãþãmînt. Pentru serviciile publice, locuinþe ºi dezvoltare au fost alocaþi 733,994 miliarde de lei: 71,65 miliarde de lei - din bugetul local, 403,284 miliarde de lei - din împrumuturi interne, ºi 5 miliarde de lei - din fondul pentru locuinþe. Principalele obiective vizate, în acest an, sînt extinderea reþelelor de gaze naturale, canalizare menajerã ºi sistemelor de scurgere a apelor pluviale, a reþelelor pentru utilitãþi din cartierul Speranþa ºi modernizarea infrastructurii de drumuri. Infrastructurii din Cartierul Pietricica II i-a fost rezervatã suma de 200 miliarde de lei. Capitolului „culturã, recreere, sport“ i-au fost rezervaþi 477,475 miliarde de lei - 135,04 miliarde de lei din bugetul local, 328,935 miliarde de lei din împrumuturi interne ºi 13,5 miliarde de lei din fondul de rulment. Pentru dezvoltarea infrastructurii turistice de pe versantul Cozla - a liftului înclinat ºi pîrtiilor artificiale - au fost prevãzuþi 128,63 miliarde de lei, iar pentru gondolã - 190 miliarde de lei.

Articol afisat de 1792 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective