Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 16 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Crizã de sînge

Crizã de sînge

• Centrul de Transfuzii Sanguine are rezerve extrem de mici la sînge ºi produse derivate • stocul zilnic al unitãþii se rezumã 6-7 pungi din fiecare grupã • criza este cauzatã de faptul cã donatorii fideli din zona Roman refuzã sã li se recolteze, deoarece nu îºi primesc drepturile legale • conducerea Consiliului Judeþean va discuta despre posibilitãþile legale de platã a donatorilor •

Centrul Judeþean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Neamþ se confruntã, din nou, cu o crizã acutã de sînge ºi produse sanguine derivate. Rezervele zilnice ale unitãþii, la toate grupele de sanguine, sînt de 6-7 pungi, chiar ºi în cazul Rh-ului negativ, care, de regulã, creeazã probleme. În aceste condiþii, în ultimele zile, numãrul solicitãrilor venite din partea spitalelor din judeþ nu a putut fi onorat în totalitate de cãtre CJTS. De aceea, cadrele medicale din unitãþile sanitare din judeþ au fost nevoite sã apeleze la donãrile fãcute, de la o zi la alta, de cãtre rudele, prietenii ºi cunoºtinþele unor bolnavi internaþi în spital, a cãror stare reclama efectuarea transfuziei. De altfel, stocurile de lichid vital ale CJTS se bazeazã mai ales pe donatorii benevol care se prezintã la punctul de recoltare din Piatra Neamþ ºi Roman. Numai cã, în cazul acestora, pot apãrea ºi surprize, în sensul cã analizele efectuate pot dovedi cã sîngele lor nu poate fi transfuzat, deoarece respectivii au probleme de sãnãtate de care nu ºtiu.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre Maria Abageru, asistenta ºefã a CJTS Neamþ, criza de lichid vital a apãrut în urmã cu aproximativ o sãptãmînã ºi este cauzatã, în principal, de faptul cã donatorii fideli din zona Roman care, conform programãrii, se prezintã zilnic la punctul de recoltare din localitate refuzã sã li se mai ia sînge, pe motiv cã nu mai primesc bonurile de alimente în valoare de 300.000 de lei ºi nici premiul în valoare de 600.000 de lei, acordat la cinci donãri consecutive.
„Din cîte ºtiu eu, Primãria Roman a acumulat, anul acesta, datorii în valoare de 560.000.000 faþã de donatori. Singurele sume achitate, anul acesta, au fost 50 de milioane de lei în luna februarie, respectiv 100 de milioane de lei în martie. Cu sîngele provenit de la cei zece donatori care se prezintã zilnic la sediul din Piatra Neamþ ºi cu o medie de maximum cinci pungi trimise zi de zi de la Roman, nu reuºim sã facem faþã solicitãrilor venite din partea spitalelor. Noi am înºtiinþat astãzi (ieri, 15 iunie - n.r.) conducerea Consiliului Judeþean despre situaþia criticã în care ne aflãm ºi sperãm sã se gãseascã o soluþie“, a declarat Maria Abageru, asistenta ºefã a CJTS Neamþ.

Se încearcã gãsirea unei soluþii
Primarul de Roman, Dan Ioan Cãrpuºor, susþine cã problema legatã de plata donatorilor, din bugetul instituþiei pe care o conduce, este clarã de patru ani. „Primãria Roman nu trebuie sã plãteascã nici un ban pentru donatori, pentru cã acest lucru nu este prevãzut în lege. Plata cãtre donatorii de sînge trebuie fãcutã de cãtre Primãria Piatra Neamþ, pentru cã pe teritoriul acesteia se aflã Centrul Judeþean de Transfuzie Sanguinã. Þinînd cont de cadrul legislativ extrem de ambiguu, eu nu pot sã îmi permit sã plãtesc sume de bani care mi se pot imputa. ÃŽnþeleg importanþa donãrii de sînge ºi cît de mult conteazã pentru salvarea unei vieþi, dar nu pot sã implic bugetul primãriei în aºa ceva“.
Confirmînd faptul cã are cunoºtinþã despre criza de sînge de la CJTS, vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, Dumitru Badea, a declarat: „ÃŽn urma adresei primite de la respectiva instituþie, m-am consultat pe seama acestei probleme cu preºedintele Vlad Marcoci, am dat problema spre studiu Serviciului Juridic, iar mîine (astãzi, 16 iunie - n.r.) vom discuta într-un cadru lãrgit despre acest aspect ºi vom implica mai mulþi factori de decizie. Dacã altã cale legalã nu existã, din bugetul mic pe care îl are la dispoziþie Consiliul Judeþean, vom plãti ºi donatorii de sînge“.
Þinînd cont de criza de sînge transfuzabil cu care se confruntã unitatea, angajaþii CJTS fac apel la bunãvoinþa populaþiei judeþului, la umanitatea ºi la conºtiinþa oamenilor, pe care îi invitã sã vinã sã doneze sînge. Transfuzia sanguinã este absolut necesarã bolnavilor care necesitã intervenþii chirurgicale de mare anvergurã ºi sînt anemici, bolnavilor cu cirozã hepaticã, cancer, leucemie etc. Persoanele care nu au mai donat niciodatã sînge ºi vor sã o facã trebuie sã ºtie cã aceastã operaþiune nu le afecteazã în nici un fel sãnãtatea. Pot dona sînge persoanele cu vîrsta cuprinsã între 18 ºi 60 de ani, care sînt perfect sãnãtoase. Nu pot dona sînge cardiacii, gravidele, lehuzele, persoanele anemice, femeile aflate la menstruaþie, persoanele care au suferit sau suferã de hepatitã, tuberculozã pulmonarã, sifilis, precum ºi acelea care au o greutate mai micã de 50 de kilograme.

Articol afisat de 1584 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective