Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Destinaþiile de vacanþã, orizonturi în strãinãtate

Destinaþiile de vacanþã, orizonturi în strãinãtate

• anul acesta, nemþenii au cerut agenþiilor de turism preponderent sejururi în strãinãtate • pe primele locuri în preferinþe se aflã Grecia ºi Bulgaria • preþurile pe litoralul românesc sînt, în vîrf de sezon, cu mult mai mari decît în strãinãtate •

ÃŽn ciuda faptului cã începutul sezonului estival nu îmbie nemþenii la vise de vacanþã, totuºi, mulþi au luat cu asalt agenþiile de turism, pentru a-ºi face planurile de concediu. ÃŽn speranþa cã vara va veni curînd ºi în termometre, nu numai în calendare, ºi agenþiile de turism au început sã-ºi facã tot mai multã reclamã pentru a „agãþa“ cît mai mulþi clienþi. Aºa se face cã multele agenþii de turism nemþene au o ofertã atît de bogatã, încît turiºtii cu greu pot alege între o destinaþie sau alta. Pînã la urmã, hotãrîtoare în luarea unor decizii rãmîne doar mãrimea „buzunarului“. Din acest punct de vedere, operatorii de turism fac tot posibilul pentru a descoperi sejururi care sã se plieze pe dimensiunea bugetului fiecãruia. Astfel, la întrebarea „Unde mergem în vacanþã ºi cît ne costã?“, care îi frãmîntã pe mulþi nemþeni odatã cu apropierea sezonului estival, se poate gãsi relativ uºor un rãspuns. Astfel, în ultimii ani, tendinþa a fost de a alege tot mai mult litoralul altor þãri, în defavoarea celui românesc. Dacã încercãrile erau relativ timide în anii anteriori, doar 10-20% dintre nemþeni alegînd strãinãtatea, anul acesta proporþia s-a schimbat, mai bine de jumãtate preferînd alte zãri, decît sã meargã pe þãrmul Mãrii Negre. „Anul acesta, am avut cele mai multe cereri de vacanþe pentru strãinãtate. Cred cã mai bine de jumãtate dintre clienþii noºtri au vrut sã meargã în alte þãri ºi au preferat în special Grecia ºi Bulgaria. Bineînþeles cã avem foarte multe cereri pentru staþiunile de pe litoralul nostru, deºi preþurile sînt comparabile sau chiar mai mari decît în Grecia, de exemplu“, a declarat un agent de turism de la Agenþia „Pietricica“ din Piatra Neamþ.
Spusele agenþilor sînt dovedite de ofertele extrem de bogate ºi chiar accesibile pentru strãinãtate. Astfel, printre cele mai ieftine destinaþii este Staþiunea Albena, de pe litoralul bulgãresc. Aici, o camerã la un hotel de 3 stele, cu toate mesele incluse, costã 30 de euro pe noapte pentru o persoanã, ceea ce înseamnã cã, la un sejur de 7 zile, o persoanã va plãti 210 euro. Un cuplu va scoate din buzunar, pentru o sãptãmînã de vacanþã în Bulgaria, suma de 420 de euro, copiii pînã în 12 ani neplãtind nimic. În plus, se va mai achita o taxã de staþiune, de 6 euro/ persoanã ºi de 3 euro/ copil. Echivalînd în lei, sejurul costã puþin peste 15 milioane de lei, la un hotel de trei stele, cu toate mesele incluse ºi cu acces gratuit la piscinã. La un hotel de 4 stele, cu totul inclus, o noapte costã, în vîrf de sezon, 48 de euro, adicã aproape 700 de euro de familie, pentru o sãptãmînã. Tradus în moneda naþionalã, un astfel de sejur de lux ajunge la aproape 25 de milioane de lei. Poate pãrea mult, dar fãcînd comparaþia cu puþinele hoteluri de 4 stele aflate pe litoralul românesc, turiºtii îºi dau seama cã vor fi net avantajaþi în Bulgaria. Astfel, la un hotel de 4 stele din Mamaia, o noapte de cazare cu mic dejun costã, în cel mai fericit caz, 60 de euro ºi cel mai mult, 80 de euro. Asta înseamnã cã o vacanþã de 7 zile la Mamaia va costa o familie între 800 ºi 1.000 de euro, doar cazarea ºi micul dejun. La hotelurile de trei stele din Mamaia, un sejur de 6-7 zile, în perioada de vîrf, adicã 15 iulie-20 august preþurile se situeazã cam între 20 ºi 30 de milioane de lei de familie, în aceste sume fiind incluse cazarea ºi douã mese zilnice. Trebuie menþionat cã în aproape toate staþiunile de la noi, copiii mai mari de doi ani trebuie sã plãteascã diverse sume, cuprinse între 30 ºi 50% din preþul unui bilet de adult. Bineînþeles cã existã ºi oferte mai convenabile, iar printre staþiunile cele mai ieftine se numãrã Saturn ºi Venus. Aici, un sejur de 7 zile, la un hotel de 3 stele, cu masa de prînz, în perioada de vîrf, costã o familie aproximativ 15-18 milioane de lei. Oferte mai ieftine sînt la hotelurile de o stea sau douã, dar preþurile sînt pe mãsura condiþiilor oferite. Cu 4-5 milioane de lei, o familie cu un copil se poate caza o sãptãmînã. Bineînþeles cã mulþi români gãsesc modalitãþi ºi mai ieftine de petrecere a vacanþei, alegînd gazdele ºi campingurile. Totuºi, existã ºi mulþi care preferã hotelurile, în ciuda faptului cã preþurile sînt piperate, iar serviciile, de proastã calitate. Turiºtii, deºi sînt conºtienþi cã preþurile în strãinãtate sînt mai bune, iar condiþiile mult mai bune, preferã staþiunile noastre de spaima drumului lung, a formalitãþilor la trecerea graniþei etc.

Grecia - oferte de nerefuzat

Nemþenii care au avut curajul, în anii anteriori, sã încerce Grecia nu au avut regrete, ba mai mult, au rãmas fideli acestei destinaþii, pe cît de exoticã, pe atît de accesibilã. Astfel, turiºtii interesaþi, dar cu bani puþini în buzunare, pot alege un sejur de 7 nopþi în Paralia Katerinicare care costã, în luna iulie, între 140 ºi 180 de euro de persoanã, în funcþie de tipul camerei - cu douã sau cu trei paturi. Facilitãþile pe care le gãsesc turiºtii în camere constau în baie proprie, TV color, balcon ºi minibucãtãrie utilatã cu plitã electricã, chiuvetã, frigider ºi veselã. Masa nu este inclusã în preþ, transportul fiind asigurat cu autocar de douã stele, cu plecãri sãptãmînale. Tot în Grecia, agenþiile de turism oferã o varietate extrem de mare de sejururi sau circuite, unele dintre ele chiar combinate. Astfel, un sejur de 8 zile în Grecia cu autocarul costã 260 de euro de persoanã, preþ în care sînt incluse transportul, cazarea la hotel de 3 stele ºi micul dejun. Un circuit de 10 zile în insula Corfu - Grecia variazã între 250 de euro ºi 300 de euro, în funcþie de perioada aleasã. În aceºti bani sînt incluse transportul, cazarea, micul dejun. O altã destinaþie extrem de interesantã este un circuit, plus un sejur în Creta. Acesta dureazã 13 zile ºi cuprinde 6 zile de circuit (timp alocat vizitãrii diverselor oraºe sau destinaþii turistice) ºi 7 zile de sejur, într-o staþiune din Creta. Costul unei astfel de excursii este de 355 de euro de persoanã, pînã pe 15 iunie, ºi de 445 de euro de persoanã, dupã aceastã datã. În preþ sînt incluse douã mese, cazare la hoteluri de trei stele, transport ºi costul unor excursii. O familie cu un copil va plãti, pentru un astfel de sejur, aproape 1.100 de euro (copilul achitã jumãtate din preþul biletului). Preþuri foarte convenabile sînt ºi în Turcia, unde un sejur de 7 zile, transport cu avionul ºi cazarea la un hotel de 3 stele ajunge la 240 de euro de persoanã. Un circuit de 11 zile în Turcia, cu autocarul, costã, în vîrf de sezon, 325 de euro de persoanã, iar un circuit de 10 zile în Croaþia, cu cazare într-un hotel de pe malul Mãrii Adriatice, costã 350 de euro de persoanã.

Articol afisat de 2895 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective