Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
REFORMĂ DE INFARCT

REFORMĂ DE INFARCT

• reforma în sănătate, anunțată cu surle și trîmbițe, pare să se fi născut... moartă • după o logică a oficialilor ministerului s-au luat măsuri care se vor repercuta asupra actului medical • nota de plată o vor suporta tot pacienții •

Reforma din Sănătate arată ca o înmormîntare de lux, al cărei dricar principal, ministrul Nicolăescu, s-a aflat la numai un vot de căderea din funcție. Că era necesară e sigur. Că modul de aplicare se dovedește a fi reorganizarea haosului, instalînd în loc măsuri cel puțin la fel de grozave, se vede și în Neamț.
S-au scos directorii de spitale, au fost titularizați aceiași oameni, în baza unei logici care pare să nu fi avut alt suport decît manevre de gestionare a banilor spitalelor. Rezultă că la Neamț, fie că interesele nu erau destul de mari, fie că jocurile erau făcute din vreme. Singurul care și-a dat demisia, constatînd atît ridicolul lucrurilor, cît și meschinăria distribuirii banilor, a fost directorul Spitalului Roman, doctorul Petru Boștină. Acesta a fost pedepsit pe linie de partid și, odată cu el, și pacienții, de către prefectul județului care a cerut să se taie bani de la Spitalul Roman. Tipul acesta de reformă nu are legătură cu principiile medicale sau cu sistemul medicinei primare. N-a fost pus la punct nici ambulatoriul de specialitate, cel puțin la Piatra Neamț. O astfel de structură bine închegată ar putea decongestiona spitalelele, eliminînd consumul de lumină, gaze, apă, la care se adaugă automat consumabilele spitalicești și tot ce ține de actul medical în sine.
Reforma din Spitalul Județean Neamț a debutat pe 30 mai 2006, cînd patru șefi de secție - doctorița Maria Kirileanu - Pediatrie, doctorul Victor Călinescu - Oftalmologie, doctorul Constantin Gaube - Reumatologie și Recuperare, și doctorul Octavian Huianu - Obstetrică, au fost scoși pe motive de vîrstă. În locul doctorului Gaube, un distins pensionar în vîrstă de 62 de ani, a venit doctorul Valeriu Andrița, doctor în medicină, avînd vîrsta de... 65 de ani! Domnia sa beneficiază de prevederile Art. 385 din Legea 95/ 2006, care îi dă voie să lucreze pînă la 70 de ani. Despre șefi de secție nu poate fi, însă, vorba, dacă e să respectăm legea reformei. Singurii care rămîn sînt șefii de clinică și profesorii universitari. Domnul Andrița va împlini 65 de ani astăzi, 20 iunie 2006. Pe de altă parte, domnul Andrița are o mare influență în spital și a fost președintele Consiliului de Administrație din Spitalului Județean pînă pe 28 mai. Bașca activitatea de consilier local, deci influența politică. Un alt șef de secție, în vîrstă de aproape 62 de ani, este doamna doctor Cornelia Vulpe, doctor în medicină.
În urmă cu patru ani, doctorul Cristian Petrovici, adus de PSD de la Spitalul Roznov, a fost numit director al Spitalului Județean. Fără concurs. După care a fost scos, tot politic, și deși avea post la Spitalul Județean, din cauza unor animozități de la nivelul secției Pediatriei, a solicitat să fie detașat la Roznov. Acum, a revenit șef de secție la cea mai mare unitate sanitară din județ. Domnia sa este medic specialist și nu medic primar cum ar fi trebuit, conform Legii 95/ 2006, pentru șefia de secție. În secția respectivă există un medic primar, dar e important ca reforma să nu țină seama de amănunte.
Cel mai impenitent dintre șefii de secții este, desigur, doctorul Huianu ale cărui lupte sînt, deja, tradiționale cu conducerile spitalului. Doctorul Huianu este persecutat politic și poate rămîne să lucreze pînă la 70 de ani. Din cîte am înțeles, domniei sale demisia i-a fost dată într-o manieră de tip comando. Asta e părerea doctorului Huianu. Hazul este că legea, deși prevede că doctorii în medicină nu mai pot fi șefi de secție după vîrsta pensionării, nu prevede nimic în cazul persecutaților politic. Bănuim că va fi o mare fericire pentru mulții prieteni cu care doctorul Huianu a reușit să se aleagă între timp în spital, să se trezească înapoi cu el, parașutat de o lacună a legii, înapoi în postul de șef de secție.

Altfel prin alte părți

Acestea au fost, desigur, cîteva din detaliile reformei la Piatra Neamț. De fapt, exista un termen de grație de trei luni, în care să se poată lua decizii. Timpul a fost scurtat la Neamț. La Vrancea, Direcția de Sănătate Publică i-a adunat pe pensionabili și i-a anunțat, cu politețe, că peste trei luni urmează să fie pensionați. Dar că acolo unde e nevoie de ei vor continua să lucreze pe mai departe. În Ardeal, nici măcar nu s-a discutat despre reformă. Oameni așezați, ardelenii s-au gîndit că, între timp, de drum lung și boală grea, poate cade ministrul. Mai trebuie, se pare, un vot. Poate se îmbolnăvește vreun parlamentar.
Dar iată și ce spune doctorul Stelian Ghiță, manager al Spitalului Județean de Urgență, care a trebuit să transpună în practică cele gîndite de oficialii ministerului. „E greu de spus dacă aplicarea prevederilor pachetului legilor reformei din sistemul sanitar va aduce schimbări benefice. Cel puțin teoretic, cea mai mare parte a titlurilor din legile reformei ar trebui să schimbe în bine mersul lucrurilor din sistemul sanitar. Pînă în momentul de față, însă, două dintre prevederile legilor reformei s-au dovedit a fi oarecum greșite. Mă refer la legea pensionării care va lăsa, practic, spitalele fără medici. Se pare că unii au gîndit că, pînă acum, lumea medicală a fost privilegiată din punct de vedere al vîrstei pensionării, care era diferită față de celelalte sectoare de activitate. Numai că, formarea profesională a unui medic durează mai mult decît a oricărui alt specialist. Un medic este total format și capabil să profeseze în jurul vîrstei de 30 de ani, iar pensionarea sa la 57 de ani, respectiv, 62, înseamnă scoaterea sa pe tușă într-un moment de maximă formă și experiență. Un alt aspect abrupt abordat mi se pare cel al incompatibilității dintre șefia de secție și desfășurarea activității într-un cabinet particular. Cred că, în timpul liber, orice medic poate lucra pentru el. Pe de altă parte, există pacienți care preferă să se adreseze unui medic la cabinetul privat, și, astfel, pot fi mulțumiți și unul și celălalt“, a declarat doctorul Stelian Ghiță, manager al Spitalului Județean de Urgență Neamț.
După cum ziceam, proastă socoteală pe spinarea bolnavilor.

Articol afisat de 2036 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective