Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stațiunea Bălțătești, revendicată și... atît

Stațiunea Bălțătești, revendicată și... atît

• nici unul dintre cei care revendicau suprafețe și clădiri din Stațiunea Bălțătești nu a depus acte de proprietate • „chiar în ipoteza în care s-ar depune acte, s-ar putea restitui în natură doar două clădiri și terenul aferent“, a declarat Dumitru Badea •

Deși, în urmă cu cîteva luni, la Primăria Bălțătești au sosit solicitări care vizau revendicarea stațiunii din localitate, în afară de acele notificări, solicitanții nu au mai depus nici un act. Așa se face că, deși stațiunea este revendicată, solicitanții nu vor primi nimic, pînă nu vor dovedi că au fost proprietari. Viorel Ursache, primarul de Bălțătești, a declarat, ieri, că pînă în acest moment, în afară de primele notificări primite din partea a patru persoane din Franța, Israel și SUA, nu a mai sosit nici un act nou care să fie demn de luat în considerare. „Nu am mai primit absolut nimic din partea celor care au solicitat revendicarea stațiunii și în nici un caz acte care să dovedească proprietatea. Acum nu știu exact ce se va întîmpla, deoarece aceste acte nu au fost depuse în termenul legal“, a menționat Viorel Ursache.
Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț susține că stațiunea se află în patrimoniul public al județului și în administrarea MApN, în baza unui protocol încheiat în 1993, pentru o perioadă de 15 ani.
„Este depusă notificare în baza Legii 10/ 2001 la Primăria Bălțătești, în care se revendică terenul și clădirile întregii stațiuni. La notificare nu au depus acte de proprietate și, chiar în ipoteza în care s-ar depune aceste acte, s-ar putea restitui în natură doar două clădiri și terenul aferent, deoarece restul clădirilor au fost demolate“, a declarat Dumitru Badea.
Reamintim că stațiunea Bălțătești este dorită de nu mai puțin de patru persoane cu domiciliile în Israel, SUA și Franța. Persoanele în cauză susțin că sînt moștenitori și urmași ai lui Lazăr și David Goldhamer, care au fost proprietarii stațiunii. Numai că, la Primăria Bălțătești, nu au mai ajuns nici un fel de acte doveditoare, fără de care cererile sînt lipsite de orice suport. Unii dintre solicitanți, cei care au formulat cereri conform cu Legea 10/ 2001, ar accepta și o compensație bănească frumușică, în valoare de 5 milioane de dolari.

Prima cerere, din Franța
Prima cerere, în ordine cronologică, a fost formulată, în 2001, de Mosbacher Arlette și Blumenfeld Denise, cu domiciliul în Franța, și face referire la Legea 10/ 2001, solicitîndu-se restituirea în natură a proprietății din comuna Bălțătești, respectiv construcții și terenul aferent. Ca să-și dovedească dreptul de proprietate, a fost prezentat un „braț“ al arborelui genealogic al familiei Goldhamer. Astfel, în cererea menționată se precizează că din căsătoria lui Lazăr Goldhamer cu Becca Goldhamer au rezultat trei copii: Aurelie Goldhamer, căsătorită Blumenfeld, care, la rîndul ei, a avut doi copii, respectiv titularii solicitării, apoi Gerta Goldhamer, căsătorită Lupu, și care a avut un copil Daniela, precum și Leo Bob Goldhamer. Cît privește cele revendicate, este vorba despre 10 hectare de teren cu toate construcțiile aflate pe el. Despre imobil se spune că a fost în proprietatea lui Lazăr și Becca Goldhamer și a fost naționalizat în 1948, fiind apoi trecut în administrarea Ministerului Sănătății, Ministerul Apărării Naționale etc.
Doi ani mai tîrziu, a ajuns la Primăria Bălțătești și o cerere semnată de Sondralee Goldhamer, din SUA, nora lui Lazăr Goldhamer. Obiectul revendicării îl constituie o listă de imobile, precum și teren în suprafață de 100 de hectare, precizîndu-se că „în situația în care nu va fi posibilă restituirea în natură a sus menționatelor construcții și terenuri, solicit acordarea măsurilor reparatorii prin echivalent, acesta din urmă fiind în cuantum de 5.000.000 dolari - echivalentul în lei la data plății“. Solicitarea conține date care contrazic dreptul la moștenire al solicitanților din Franța, în sensul că se precizează că bunurile în cauză au aparținut lui Lazăr Goldhamer, care a decedat în Israel, avînd drept unic moștenitor pe Leo Goldhamer, care a decedat în SUA, Sondralee Goldhamer fiind unica moștenitoare a lui.
Anii au trecut, legile s-au schimbat, dar Stațiunea Bălțătești a continuat să facă ochi dulci celor care se revendică drept moștenitori ai lui Lazăr Goldhamer. Astfel, la Primăria Bălțătești a ajuns, în 2005, în conformitate cu Legea 247/ 2005 de această dată, o notificare prin care Lidor Yaacov, domiciliat în Israel, solicită stațiunea deoarece „întreaga suprafață de teren și clădirile aferente au fost proprietatea socrului meu dr. Lazăr Goldhamer și a fratelui acestuia David Goldhamer pe care eu îi moștenesc“. Ca un amănunt amuzant, notificarea are atașată, probabil ca probă indubitabilă, o copie a unei broșuri despre terapia balneară, semnată de L. Goldhamer.

Articol afisat de 5493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. NECHITA, C. ILISEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective