Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Culmea reformei în sãnãtate,

Culmea reformei în sãnãtate,

• 12 persoane au donat sînge pentru o femeie din Cotu Vameº, cu o afecþiune gravã • criza de sînge se acutizeazã, mai ales cã donatorii nu-ºi pot primi bonurile • responsabilitatea este „plimbatã“ de la Roman la Piatra Neamþ • „dacã ne-am confrunta cu un accident colectiv, sîntem descoperiþi“, a declarat ºefa Secþiei ATI •

Romaºcanii cu rude care necesitã trasnsfuzii sanguine se vãd nevoiþi sã recurgã la o practicã „ineditã“, pentru a salva vieþile celor dragi, respectiv organizarea unor „chete de sînge“. Aºa s-a întîmplat joi, 22 iunie, cînd, la Punctul de Recoltare Sanguinã (PRS), din cadrul Policlinicii Roman, s-au prezentat 12 persoane pentru a dona sînge unei femei în vîrstã de 62 de ani, din comuna Horia. Aceasta a fost internatã luni, 19 iunie, la Clinica a II-a chirurgie, din cadrul Spitalului Sfîntul Spiridon din Iaºi, cu o tumorã gastricã, ce necesitã o intervenþie chirurgicalã. Medicii au solicitat familiei sã aducã pungi cu sînge, cît mai urgent posibil, pentru ca femeia sã poatã fi operatã, în caz contrar existînd riscul ca boala sã se agraveze. Iulian Cucutã, fiul pacientei, a menþionat cã a apelat la ºapte colegi de serviciu, pe lîngã rudele apropiate, care au înþeles situaþia ºi s-au prezentat, joi, la donare. „Miercuri mi s-a spus cã, pentru a fi salvatã, mama are nevoie urgentã de transfuzii de sînge. Medicii ieºeni mi-au spus cã are o anemie severã, fiind depistatã cu o tumorã foarte mare, la stomac. Din cîte am înþeles, este posibil sã-i scoatã stomacul ºi sã-i prelungeascã intestinul. Medicii mi-au spus însã cã nu o pot opera pînã nu au sînge suficient pentru transfuzie. Am donat sînge, împreunã cu soþia mea ºi alte douã rude. Sînt salariat la «Mittal Steel» ºi, miercuri, 21 iunie, la schimbul doi, am apelat la ºapte colegi, sã doneze ºi ei. Am fost impresionat de gesul de omenie de care au dat dovadã ºi cred cã aº mai fi gãsit ºi alþii disponibili sã doneze sînge ºi a doua zi, la schimbul unu. Tot joi trebuie sã ajungem la Iaºi, cu pungile de sînge, pentru cã profesorul Georgescu mi-a spus sã aducem personal dozele de sînge. Vom merge, probabil, la Centrul de Transfuzie Sanguinã din Piatra Neamþ, unde ni se va da sîngele corespunzãtor. Probabil, mama nu va avea nevoie de 12 pungi de sînge, cîte am donat astãzi, însã cred cã, în felul acesta, vom ajuta ºi alþi oameni, care au nevoie de sînge pentru a supravieþui. Necazurile nu ne-au ocolit, pe tata l-am pierdut în urmã cu doi ani. Sperãm s-o putem salva pe mama“, a precizat Iulian Cucutã.

Nu sînt bani pentru donatori
Cadrele medicale de la PRS Roman au declarat cã numãrul donatorilor a scãzut cu 80%, de pe data de 7 iunie, din cauzã cã nu s-a achitat o jumãtate de miliard de lei, reprezentînd datoria cãtre magazinul care onora bonurile valorice ale donatorilor. „Nu s-au achitat facturile, în valoare de peste jumãtate de miliard de lei, la Alimentara de la Favorit, singura din Roman care acorda alimente pe baza bonurilor valorice. Pînã acum, aceste cheltuieli erau suportate de cãtre Primãria Piatra Neamþ, însã, de la Centrul de Transfuzii Neamþ, ni s-a comunicat cã plata datoriei trebuie suportatã de cãtre Primãria Roman. Donatorii noºtri nu se pot adresa Centrul Neamþ, în primul rînd pentru cã nu sînt primiþi. De douã sãptãmîni, doneazã doar aparþinãtorii bolnavilor, în medie, cinci-zece zilnic. Dintre donatorii noºtri, dacã se recolteazã sînge, unuia sau doi, ºi asta pentru a beneficia de douã zile de scutire de la serviciu. Se întîmplã chiar sã vinã dimineaþa 10-12 donatori de-ai noºtri, luaþi în evidenþã ºi, cînd aud cã nu se acordã bonurile valorice, fac «stînga împrejur»“, au declarat cadrele medicale, din cadrul PRS Roman. Contabilul ºef al Primãriei Roman, Mihai Plaii, a declarat cã instituþia pe care o reprezintã nu are suportul legal pentru a face asemenea plãþi. „Nu am putut prinde în bugetul municipiului pe 2006 un asemenea capitol, pentru cã nu existã suport legislativ. Pînã acum, toate plãþile pentru Centrul de Transfuzii se realizau din bugetul municipului Piatra Neamþ, pentru cã acolo este sediul administrativ ºi fondurile, din cîte ºtiu eu, vin de la bugetul Ministerului Sãnãtãþii prin Consiliul Judeþean. Suma este foarte mare ºi nu am avea bani la buget pentru o asemenea cheltuialã“, a declarat Mihai Plaii.

E jale!
Reducerea numãrului de donatori se rãsfrînge ºi asupra bolnavilor internaþi în Spitalul Roman, unde stocul de sînge este la limitã, acesta ajungînd preþ de circa douã sãptãmîni. Doctor Elena Adochiþei, medic ºef al Secþiei Anestezie Terapie Intensivã, a declarat cã, din acest motiv, medicii sînt nevoiþi sã mai amîne transfuziile la bolnavii cu anemii cronice, în favoarea celor cu anemii masive, posthemoragice. „Secþia ATI este o mare consumatoare de sînge, pe lîngã care se adaugã solicitãrile din partea Ginecologiei, a Medicalei. Sistarea bonurilor a atras scãderea drasticã, a stocului nostru de sînge. Sãptãmîna trecutã, aveam la un moment dat doar cîte douã pungi de sînge, din grupele A ºi B, de altfel ºi cele mai solicitate. Pînã acum, ne-a ferit Dumnezeu de solicitãri simultane, pentru o cantitate mai mare de sînge. ÃŽnsã, dacã «Doamne Fereºte» ne-am confrunta cu un accident colectiv, rutier sau de altã naturã, sîntem descoperiþi“, a declarat ºefa Secþiei ATI.

Articol afisat de 1683 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective