Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Culmea reformei în sănătate,

Culmea reformei în sănătate,

• 12 persoane au donat sînge pentru o femeie din Cotu Vameș, cu o afecțiune gravă • criza de sînge se acutizează, mai ales că donatorii nu-și pot primi bonurile • responsabilitatea este „plimbată“ de la Roman la Piatra Neamț • „dacă ne-am confrunta cu un accident colectiv, sîntem descoperiți“, a declarat șefa Secției ATI •

Romașcanii cu rude care necesită trasnsfuzii sanguine se văd nevoiți să recurgă la o practică „inedită“, pentru a salva viețile celor dragi, respectiv organizarea unor „chete de sînge“. Așa s-a întîmplat joi, 22 iunie, cînd, la Punctul de Recoltare Sanguină (PRS), din cadrul Policlinicii Roman, s-au prezentat 12 persoane pentru a dona sînge unei femei în vîrstă de 62 de ani, din comuna Horia. Aceasta a fost internată luni, 19 iunie, la Clinica a II-a chirurgie, din cadrul Spitalului Sfîntul Spiridon din Iași, cu o tumoră gastrică, ce necesită o intervenție chirurgicală. Medicii au solicitat familiei să aducă pungi cu sînge, cît mai urgent posibil, pentru ca femeia să poată fi operată, în caz contrar existînd riscul ca boala să se agraveze. Iulian Cucută, fiul pacientei, a menționat că a apelat la șapte colegi de serviciu, pe lîngă rudele apropiate, care au înțeles situația și s-au prezentat, joi, la donare. „Miercuri mi s-a spus că, pentru a fi salvată, mama are nevoie urgentă de transfuzii de sînge. Medicii ieșeni mi-au spus că are o anemie severă, fiind depistată cu o tumoră foarte mare, la stomac. Din cîte am înțeles, este posibil să-i scoată stomacul și să-i prelungească intestinul. Medicii mi-au spus însă că nu o pot opera pînă nu au sînge suficient pentru transfuzie. Am donat sînge, împreună cu soția mea și alte două rude. Sînt salariat la «Mittal Steel» și, miercuri, 21 iunie, la schimbul doi, am apelat la șapte colegi, să doneze și ei. Am fost impresionat de gesul de omenie de care au dat dovadă și cred că aș mai fi găsit și alții disponibili să doneze sînge și a doua zi, la schimbul unu. Tot joi trebuie să ajungem la Iași, cu pungile de sînge, pentru că profesorul Georgescu mi-a spus să aducem personal dozele de sînge. Vom merge, probabil, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț, unde ni se va da sîngele corespunzător. Probabil, mama nu va avea nevoie de 12 pungi de sînge, cîte am donat astăzi, însă cred că, în felul acesta, vom ajuta și alți oameni, care au nevoie de sînge pentru a supraviețui. Necazurile nu ne-au ocolit, pe tata l-am pierdut în urmă cu doi ani. Sperăm s-o putem salva pe mama“, a precizat Iulian Cucută.

Nu sînt bani pentru donatori
Cadrele medicale de la PRS Roman au declarat că numărul donatorilor a scăzut cu 80%, de pe data de 7 iunie, din cauză că nu s-a achitat o jumătate de miliard de lei, reprezentînd datoria către magazinul care onora bonurile valorice ale donatorilor. „Nu s-au achitat facturile, în valoare de peste jumătate de miliard de lei, la Alimentara de la Favorit, singura din Roman care acorda alimente pe baza bonurilor valorice. Pînă acum, aceste cheltuieli erau suportate de către Primăria Piatra Neamț, însă, de la Centrul de Transfuzii Neamț, ni s-a comunicat că plata datoriei trebuie suportată de către Primăria Roman. Donatorii noștri nu se pot adresa Centrul Neamț, în primul rînd pentru că nu sînt primiți. De două săptămîni, donează doar aparținătorii bolnavilor, în medie, cinci-zece zilnic. Dintre donatorii noștri, dacă se recoltează sînge, unuia sau doi, și asta pentru a beneficia de două zile de scutire de la serviciu. Se întîmplă chiar să vină dimineața 10-12 donatori de-ai noștri, luați în evidență și, cînd aud că nu se acordă bonurile valorice, fac «stînga împrejur»“, au declarat cadrele medicale, din cadrul PRS Roman. Contabilul șef al Primăriei Roman, Mihai Plaii, a declarat că instituția pe care o reprezintă nu are suportul legal pentru a face asemenea plăți. „Nu am putut prinde în bugetul municipiului pe 2006 un asemenea capitol, pentru că nu există suport legislativ. Pînă acum, toate plățile pentru Centrul de Transfuzii se realizau din bugetul municipului Piatra Neamț, pentru că acolo este sediul administrativ și fondurile, din cîte știu eu, vin de la bugetul Ministerului Sănătății prin Consiliul Județean. Suma este foarte mare și nu am avea bani la buget pentru o asemenea cheltuială“, a declarat Mihai Plaii.

E jale!
Reducerea numărului de donatori se răsfrînge și asupra bolnavilor internați în Spitalul Roman, unde stocul de sînge este la limită, acesta ajungînd preț de circa două săptămîni. Doctor Elena Adochiței, medic șef al Secției Anestezie Terapie Intensivă, a declarat că, din acest motiv, medicii sînt nevoiți să mai amîne transfuziile la bolnavii cu anemii cronice, în favoarea celor cu anemii masive, posthemoragice. „Secția ATI este o mare consumatoare de sînge, pe lîngă care se adaugă solicitările din partea Ginecologiei, a Medicalei. Sistarea bonurilor a atras scăderea drastică, a stocului nostru de sînge. Săptămîna trecută, aveam la un moment dat doar cîte două pungi de sînge, din grupele A și B, de altfel și cele mai solicitate. Pînă acum, ne-a ferit Dumnezeu de solicitări simultane, pentru o cantitate mai mare de sînge. Însă, dacă «Doamne Ferește» ne-am confrunta cu un accident colectiv, rutier sau de altă natură, sîntem descoperiți“, a declarat șefa Secției ATI.

Articol afisat de 1372 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective