Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FOC LA AGAPIA

FOC LA AGAPIA

• un incendiu de proporþii a izbucnit lîngã mãnãstire • focul a fost generat de neglijenþa unui preot care a pus la topit seu de oaie, pe care intenþiona sã îl foloseascã în scopuri terapeutice • o casã cu cinci camere ºi cîteva anexe au ars în întregime • acoperiºurile altor trei case au fost afectate de flãcãri • nu au fost înregistrate victime • ºocatã de imaginile de coºmar, o maicã a ajuns la spital •

Atmosfera de tihnã ºi împãcare cu Dumnezeu care sãlãºluieºte în spaþiul ºi între oamenii aºezãmîntului monahal de la Agapia a fost tulburatã de un incendiu care s-a produs în noaptea de vineri spre sîmbãtã, 14/15 iulie, lîngã lãcaºului de cult. Sinistrul a izbucnit în jurul orei 3, într-o magazie, unde fusese lãsat nesupravegheat un lighean cu seu de oaie pus la topit. Acesta avea sã fie folosit ca unguent în tratarea unei afecþiuni de care suferã unul dintre preoþii care slujesc la Mãnãstirea Agapia. Grãsimea de origine animalã s-a aprins la un moment dat ºi a început sã ardã, stropi din aceasta au sãrit de jur împrejurul ligheanului ºi focul astfel generat a distrus în scurt timp respectiva anexã, confecþionatã din lemn, care aparþinea pãrintelui Macarie. Scînteile provenite de la lemnul arzînd au fost purtate de vînt ºi au fãcut ca focul sã se extindã la o casã ºi alte anexe situate foarte aproape una de alta, pe o suprafaþã de 600 de metri pãtraþi. În aceste condiþii, a fost distrusã integral, de la acoperiº pînã la temelie, casa cu numãrul 137, cu pereþi ºi planºeu din lemn, care, într-o suprafaþã de 100 de metri pãtraþi, includea cinci camere. Nici un lucru nu a putut fi salvat.
„Casa care a ars era a maicii Ermonia, care este trecutã de 70 de ani ºi este foarte bolnavã. Abia se poate miºca. Tocmai pentru cã are nevoie de ajutor ºi de cineva care sã îngrijeascã zi ºi noapte, cu ea în casã stãtea maica Claudia, care este mult mai tînãrã ºi în putere. Ele dormeau cînd le-a luat foc casa. S-au trezit la un moment dat din cauza fumului ºi cãldurii, au reuºit sã iasã afarã. Nici una dintre ele nu a fost rãnitã sau arsã de flãcãri. Numai cã speriate de focul care cuprinsese tot, de jur împrejur, nu au mai apucat sã se dezmeticeascã. De altfel, vãzînd cu ochii ei cum o casã întreagã s-a fãcut scrum, maica Claudia a suferit un ºoc psihic ºi acum se aflã la spital, la Piatra Neamþ“, ºuºoteau, ieri, prin curtea mãnãstirii localnice care plecau de la slujbã.
Au mai ars în întregime cîteva anexe din lemn, 500 de metri pãtraþi acoperiºuri din lemn ºi tablã la trei case din imediata apropiere ºi 50 de tone de lemne de foc. Fumul gros ºi negru s-a aºezat ºi peste acoperiþul bisericii vechi de la Mãnãstirea Agapia, situatã la circa o sutã de metri de zona unde s-a produs tragedia. Au fost chemaþi ºi s-au deplasat la locul cu pricina, pentru a stinge incendiul, pompierii militari din Tîrgu Neamþ, ºi Piatra Neamþ, care au utilizat patru autospeciale. Celor trei de la Tîrgu Neamþ li s-a alãturat una din municipiul reºedinþã de judeþ. Intervenþia a fost foarte dificilã ºi a durat cinci ore. Potrivit bilanþului fãcut, pagubele înregistrate aici au fost evaluate la aproximativ 1 miliard de lei. Auzind cine sîntem ºi de ce ne aflãm acolo, toate maicile pe care le-am întîlnit în cale au evitat sã vorbeascã ºi s-au fãcut nevãzute, nu înainte de a ne recomanda sã o cãutãm pe maica stareþã. Deºi am încercat sã dãm de ea, stareþa nu a fost de gãsit, reprezentante ale obºtii monahale spunînd cã nu se aflã în incinta mãnãstirii.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre pompierii militari din Piatra Neamþ, un incediu de mari proporþii a afectat mãnãstirea Agapia în 1991, focul de atunci distrugînd integral 32 de chilii.

Alte incendii la mãnãstiri

Incendiile la aºezãminte de cult nu sînt o raritate, astfel de cazuri înregistrîndu-se chiar anul acesta, dar ºi în anii din urmã. Printre cauzele care duc la incendii ºi pagube foarte mari putem enumera amplasarea în locuri izolate ºi greu accesibile pompierilor ºi maºinilor acestora, lipsa unor surse cu apã suficientã pentru a putea interveni în caz de incendiu, precum ºi absenþa unor telefoane, fixe sau mobile, nerespectarea normelor PSI. Luni, 3 aprilie 2006, la ora 6.30, la Schitul Cãrbuna, aparþinînd Mãnãstirii Neamþ, flãcãrile au produs pagube în valoare de 600 milioane de lei vechi. Focul a distrus 550 metri pãtraþi de acoperiº, tîmplãria de la 6 camere ºi 3 tone de cereale, depozitate în podul clãdirii. Pompierii militari din Tîrgu Neamþ au stabilit cã focul a fost provocat de o sobã care, prin acumularea de cãldurã, a aprins un coº de fum neprotejat corespunzãtor. Stareþul Mãnãstiri Neamþ, arhimandrit Benedict Sauciuc, mulþumea atunci lui Dumnezeu cã n-au fost victime omeneºti: „Aºa a vrut Dumnezeu sã se întîmple. Domnul ne pune la multe încercãri ºi pentru noi, monahii, acest incendiu a fost o încercare. Bineînþeles cã este o tragedie, dar îi mulþumesc bunului Dumnezeu cã n-au fost pierderi de vieþi omeneºti. ªtiþi cum este, casa Domnului se mai poate construi, dar regretele sînt mult mai mari cînd moare un om, într-o astfel de situaþie“.
Pe 22 februarie 2004, flãcãrile au distrus pînã la temelii biserica Schitului „Sfîntul Mina“ din comuna Borleºti. Incendiul a avut loc dimineaþã, iar lipsa unor surse cu apã suficientã a fãcut ca intervenþia sãtenilor sã fie inutilã, furia focului mistuind biserica în mai puþin de trei ore. Cauza incendiului a fost o sobã supraîncãlzitã, de la care s-au aprins, mai întîi, mobilierul, iar apoi pereþii din lemn. Un alt incendiu distrugãtor a transformat în scrum chiliile de la Schitul Sihla, chiar în noaptea de ÃŽnviere a anului 2003. Focul s-a iscat de la o candelã uitatã aprinsã de unul dintre credincioºii prezenþi la slujbã, pagubele provocate, atunci, fiind de peste un miliard de lei.

Articol afisat de 2314 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective