Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 12 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Trecutul nu se alinã cu piramidoane

Carol Sebastian ºi Dan Voiculescu: un ziarist ºi un preºedinte de partid. În principiu, doi oameni foarte diferiþi. Ceea ce i-a apropiat recent a fost, dupã ceea ce ºtim pînã acum, un dosar - din care reieºea colaborarea lor cu Securitatea fostului regim. ªi-i mai apropie ceva. Indiferent de vederile lor, deseori la antipozi, de-a lungul ultimilor ani, indiferent de faptul nici unul n-a adus deservicii democraþiei româneºti - ba dimpotrivã -, ambii au evitat sã vorbeascã vreodatã despre acest episod al trecutului lor. Fiecare, de la locul sãu, a sperat cã ceea ce nu aminteºti nu existã. Iatã aºadar cã au trebuie sã aparã aceste nume - de fapt, cazuri (ºi sînt mai multe) - pentru a înþelege cã existã, acolo, în spatele nostru, ceva care ne urmãreºte; un coºmar de care, cu cît fugim mai repede, cu atît revine peste noi. În decembrie 1989, cînd au murit soþii Ceauºescu, noi, printr-un fel de complicitate comunã, i-am investit cu rolul de þapi ispãºitori. Acel bãtrînel zaharisit ºi certãreaþa lui soþie au pãrut a lua, pe umerii lor descãrnaþi, pãcatele unui întreg sistem ºi ale unei întregi naþiuni. Cel puþin ne-am iluzionat cã aºa va fi. Dar n-a fost. România de azi, faþã de România din 1989, are în plus o generaþie cu pretenþii ceva mai mari. Studenþii din Piaþa Universitãþii, din 1990, doreau sã vadã carnetul de partid al lui Ion Iliescu ºi fãceau bancuri pe seama votantelor lui Petre Roman. Studenþii de azi nu mai ocupã pieþe, dar cer sã vadã dosarele CNSAS ale rectorilor lor, în timp ce sindicaliºtii din învãþãmînt se întreabã despre trecutul funcþionarilor din minister.
Trãim, de fapt, o isterie. Goana actualã dupã surprize în dosare ºi dupã detalii de biografie nu e decît reculul firesc al tãcerii ipocrite în care ne-am complãcut atunci, dupã 1990. Ne-am iluzionat vorbind despre culpe colective („moºtenirea vechiului regim“, „s-au fãcut ºi greºeli“ etc.), iar acum, iatã, sîntem - fiecare - pradã potenþialã culpelor individuale pe care le-am sperat uitate. E foarte probabil ca în perioada urmãtoare sã aflãm lucruri de necrezut despre personaje publice pe care, acum, nici cu gîndul nu le-am pune în legãturã cu trecutul. Dosarele fostei Securitãþi nu sînt celulozã ºi cernealã, ci vieþi ºi destine. Trecutul nostru prins în acele pagini a ajuns sã ne bîntuie. Ca o boalã de copilãrie pe care am încercat s-o vindecãm cu piramidoane ºi care iat-o cã se întoarce agravatã, iar noi nu mai ºtim de mult care i-ar putea fi tratamentul.

Articol afisat de 1545 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective