Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Unitati de învatamînt care pericliteaza sanatatea copiilor

Unitati de învatamînt care pericliteaza sanatatea copiilor

249 de unitati de învatamînt din judet nu au primit, nici pîna la ora aceasta, autorizatie sanitara de functionare din partea medicilor igienisti si a inspectorilor sanitari din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, deoarece pun în pericol sanatatea copiilor. Conform opiniei respectivelor cadre medicale, sanatatea elevilor si prescolarilor ar putea fi periclitata de apa nepotabila, de lipsa sursei de apa, de sistemul neigienic de distributie a acesteia, dar si de grupurile sanitare neigienizate sau fara usi, necompartimentate sau cu paviment deteriorat. Alte aspecte care au cîntarit enorm la controlul efectuat si s-au soldat cu neautorizarea sanitara au fost cladirile cu infiltratii, sarpantele deteriorate fara uluce si jgheaburi de scurgere a apei pluviale, mobilierul vechi deteriorat, sistemul neigienic de îndepartare a reziduurilor lichide si solide.
Aceasta este concluzia la care au ajuns respectivele cadre sanitare, dupa efectuarea ultimelor controale igienico-sanitare în scolile si gradinitele din judet, precum si în cantinele si internatele existente.
O situatie întocmita de catre reprezentantii Departamentului de Sanatate Publica Neamt si trimisa, recent, la Ministerul Sanatatii, dupa ultimele controale ale unitatilor de învatamînt, arata ca, din 410 scoli si gradinite care au fost verificate, 154 au primit autorizatie sanitara de functionare, iar sapte au fost autorizate doar temporar, fiindu-le recomandat si un plan de conformare, adica amenajarile si reparatiile care se impun a fi facute pîna la începerea noului an scolar.
Cu prilejul controalelor efectuate de inspectorii sanitari si medicii igienisti, au mai fost verificata aprovizionarea cu materiale de curatenie, care a fost corespunzatoare la numai 184 de unitati, aprovizionarea cu substante dezinfectante, care a fost corespunzatoare la numai 201 din unitati, colectarea si evacuarea deseurilor lichide, corespunzatoare la 199 de institutii, eliminarea deseurilor, corespunzatoare la 316.

Toate cele 17 gradinite controlate au fost autorizate sanitar

ÃŽn afara de cele 33 de scoli, si 17 gradinite au mai fost verificate din punct de vedere igienico-sanitar, 17 internate si 16 cantine.
Aici au fost urmarite în mod deosebit asigurarea apei calde menajere pentru unitatile de cazare, respectarea capacitatii legale a spatiilor de cazare, cazarmamentul, lenjeria, inventarul moale, spalatoria si blocul alimentar, din punct de vedere al structurii, circuitelor si dotarii, asigurarea asistentei medicale, starea anexelor social-sanitare. Demn de remarcat este faptul ca toate cele 17 gradinite care au fost controlate din punct de vedere igienico-sanitar, au primit autorizatie sanitara de functionare.
Ultimul control efectuat a scos la iveala faptul ca, la 13 gradinite, blocul alimentar nu este corespunzator, la zece dintre ele sînt probleme la spalatorie. Aprovizionarea cu materiale de curatenie si substante dezinfectante nu era conforma cu normele în vigoare la trei dintre gradinite. Verificarea internatelor a relevat ca, la cinci dintre acestea, spatiile de cazare nu îndeplinesc conditiile igienico-sanitare, la trei - spalatoria nu îndeplinea conditiile necesare, iar aprovizionarea cu materiale de curatenie si substante dezinfectante nu era conforma la sapte dintre acestea.
Din cele 16 cantine controlate din punct de vedere igienico-sanitar, 12 au primit autorizatie sanitara de functionare. Cu toate acestea, la patru, blocul alimentar nu corespundea cerintelor legale, la trei erau în neregula anexele social-sanitare, iar la sase - aprovizionarea cu materiale de curatenie si substante dezinfectante era necorespunzatoare.
„Controalele efectuate de catre specialistii nostri în teren, în vederea acordarii autorizatiilor sanitare de functionare, au aratat ca, în cele mai multe dintre unitatile de învatamînt din mediul rural, situatia este dezastruoasa, motiv pentru care nu li s-a putut elibera documentul solicitat. Principalele nereguli care au împiedicat acordarea autorizatiei sanitare au fost lipsa apei potabile, a unui sistem igienic de aprovizionare si distributie a acesteia, lipsa unui sistem igienic de îndepartare a apelor uzate, grupurile sanitare degradate, deteriorate, nevidanjate. Exista si unitati de învatamînt care nu au solicitat eliberarea autorizatiei sanitare, motiv pentru care au fost amendate“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Sanatate Publica Neamt.

Articol afisat de 1963 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de profesor la data 12.09.2006 17:13
E normal cu asa conducere a invatamantului nemtean
Este normal sa se darame scolile pentru ca de cand a venit noua conducere s-a ocupat numai de gainarii la examene si a pastrat doar cei mai rai comunisti din vechile timpuri. Rusine sa le fie!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective