Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Biserica Ortodoxa ar trebui sa accepte fara nici o rezerva transparenta“

interviu cu Serban Stratila, senator PNL de Neamt
Reporter: Prelatii ar vrea ca averile lor sa ramîna la secret. Credeti ca este normal?
Serban Stratila: Am citit si eu acea solicitare a Prea Fericitului Parinte Teoctist, ca înaltii prelati sa fie scosi de pe lista celor care trebuie sa-si declare averile conform Legii de înfiintare a Agentiei de Integritate. Din punctul meu de vedere, venerabilul Patriarh al Bisericii Ortodoxe s-a grabit facînd aceasta declaratie, nefiind, probabil, informat complet si corect despre scopul si necesitatea adoptarii acestei legi. Sînt convins ca atît Parintele Patriarh, cît si cei mai multi dintre înaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe nu detin averi personale, pentru ca si-au dedicat întreaga viata si activitate slujirii credintei si credinciosilor. Însa, daca exista si persoane care, folosindu-si functiile în cler asimilate demnitarilor pentru a acumula - fara posibilitatea justificarii - averi importante, acestea vor trebui sa raspunda atît în fata legii, cît si în fata conducerii Bisericii. Cred ca Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa accepte fara nici o rezerva transparenta indusa de legea respectiva, mai ales ca sub incidenta ei nu intra decît un numar restrîns de înalte demnitati în cler. Mai mult, legea se refera la toate cultele recunoscute în Romania si, de aceea, nu cred ca este bine pentru imaginea si încrederea de care se bucura Biserica Ortodoxa, ca tocmai ea sa reactioneze în sensul respingerii legii. De altfel, sper ca prevederile legii pentru înfiintarea Agentiei de Integritate care se refera, în esenta, la declararea corecta si completa a veniturilor si averii, se vor aplica, în perspectiva, tuturor cetatenilor Romaniei, fiindca este normal si civilizat ca toate veniturile sa fie declarate si impozitate.
Rep.: PSD pare ca se destrama. A plecat DIP, vor pleca si altii?
S.S.: Chiar daca a fost puternic zguduit de scandaluri de tot felul, PSD va ramîne o forta politica apreciabila, atît timp cît va putea convinge ca reprezinta electoratul de stînga din Romania. Chiar daca au plecat persoane ca Dan Ioan Popescu sau Rodica Stanoiu, iar altii, cum ar fi domnul Adrian Nastase, au iesit din prim-plan, PSD are înca multi politicieni cu experienta si o structura teritoriala puternica. E drept, sta mai prost la capitolele imagine si stabilitate interna. Personal, consider ca scena politica are nevoie de un partid de opozitie puternic, responsabil si credibil. Daca PSD îsi va rezolva problemele interne si de imagine, ar putea deveni un astfel de partid, altfel, însa, risca sa-si piarda electoratul în favoarea unor formatiuni cu lideri populari, dar fara programe si structuri.
„Cred în necesitatea modernizarii si curatirii clasei politice“
Rep.: Va primi PNL pe unii dintre cei care vor pleca de la social democrati?
S.S.: Dupa cum stiti, PNL a acceptat în rîndurile sale pe unii alesi locali - primari, viceprimari si consilieri locali si judeteni - care au considerat ca îsi pot servi mai bine comunitatea aderînd la ideile liberale. În judetul Neamt, nu am primit în PNL decît pe acei alesi care si-au dovedit eficienta si corectitudinea, multi dintre ei revenind în rîndurile partidului care i-a lansat în viata publica. În nici un caz nu vor fi acceptate în PNL persoane care au probleme cu credibilitatea, sau, mai rau, cu justitia si fiscul.
Rep.: În presa, dar si cetatenii vorbesc despre deconspirarea celor care, în trecut, au facut politie politica. Este aceasta principala problema a Romaniei sau altele sînt problemele stringente, iar aceasta este doar o perdea de fum?
S.S.: Societate romanesca are nevoie de curatenie si transparenta, iar acest fapt este evidentiat si de sondaje de opinie, nu numai de mass-media si politicieni. Dintr-un astfel de sondaj (CIVIS), realizat în luna august, reiese ca peste 60-65% din cei chestionati considera deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii ca fiind importanta si necesara. De asemenea, Partidul National Liberal este perceput, pe buna dreptate, ca principala forta politica ce actioneaza în sensul deconspirarii, fapt care ne face sa ducem pîna la capat acest demers, chiar daca vor fi afectati si membri ai propriului nostru partid. Bineînteles ca sînt si alte probleme chiar mai importante - nivelul de trai, sanatatea, pensiile - dar sa nu uitam ca, în privinta deconspirarii si curateniei morale, s-a facut mult prea putin în ultimii 16 ani. De altfel, cred ca multe din deficientele din domeniile enumerate mai sus se datoreaza tocmai faptului ca, în interiorul sistemului politic si administrativ, au actionat oameni santajabili sau lipsiti de caracter si responsabilitate.
Personal, cred în necesitatea modernizarii si curatirii clasei politice, pentru ca numai astfel vom putea intra în Europa cu sanse reale de a ne integra nu numai pe hîrtie, dar si în esenta societatii.

Articol afisat de 1592 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective