Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Agamani taiati la bani

Asa cum se anuntase dinainte, consilierii Partidului Social Democrat s-au impus în sedinta de Consiliu Judetean, desfasurata la sfîrsitul saptamînii trecute. Unul dintre cele mai spinoase subiecte de pe ordinea de zi a fost alegerea reprezentantilor Consiliului Judetean în cadrul adunarilor generale ale actionarilor la agentii economici de interes judetean - Troleibuzul, Drupo, Compania Apa Serv si WWE. Cînd a venit rîndul redezbaterii acestui proiect - în sedinta anterioara, dupa lungi controverse, a fost amînat - presedintele Consiliului Judetean, Vlad Marcoci, a precizat ca propunerile pentru desemnarea agamanilor le fac partidele politice, dar cu respectarea prevederilor Legii Administratiei publice locale, adica ponderea culorii politice în cadrul AGA sa fie detinuta conform procentului realizat în alegerile din iunie 2004, de fiecare formatiune. El a propus pastrarea numarului de noua consilieri în AGA la societatile unde CJ este actionar unic, ori majoritar, dar cu reducerea indemnizatiei cu 50%, de la 5 la 2,5 milioane de lei.
Pro si contra remuneratiei
Povestea cu reducerea indemnizatiei de agaman, ba s-a propus chiar reducerea ei la zero, apartine pesedistilor. Cel care a venit cu aceste idei a fost Dan Constantin, ex-presedinte al CJ Neamt. Chiar daca, la prima vedere, unii pesedisti au fost de acord cu renuntarea la indemnizatie, de fapt este greu de crezut ca si-au dorit cu adevarat asta. Oricum, reducerea acestei sume de la 5 la 2,5 milioane de lei poate fi considerata victoria PSD. Cel care a vorbit cel mai mult pe acest subiect a fost consilierul PSD Dan Constantin care, Ă®n sedinta anterioara, a sustinut taierea indemnizatiei. ĂŽn aceste conditii, membrii partidelor politice reprezentate Ă®n Consiliul Judetean nu ar mai fi avut nici un interes sa fie membri AGA, decĂ®t prin faptul ca detin controlul asupra unor societati, prestĂ®nd niste activitati neremunerate. „Nu vreau sa transform Ă®n polemica aceasta sedinta. Nu vreau o discutie populista, dar trebuie sa precizez ca orice munca, si cea de agaman, trebuie platita“, a spus Vlad Marcoci, membru PNL, care a Ă®ncercat sa discute cĂ®t mai putin Ă®n contradictoriu cu Opozitia. Nu la fel de Ă®ngaduitor a fost Valerian Botoc, care l-a acuzat pe Constantin ca vine cu masuri populiste de dragul lumii si ca nu este consecvent Ă®n atitudini, Ă®ntrucĂ®t, Ă®n perioada Ă®n care a fost presedinte al CJ, pĂ®na pe 31 martie 2006, nu ar fi sustinut aceasta propunere. „Agamanii fac deplasari ca sa ajunga la o sedinta. Indemnizatia pe care o Ă®ncaseaza Ă®nseamna, de fapt, contravaloarea acestor deplasari. ĂŽntreb cum de domnul Constantin nu a avut inspiratia de a veni cu propuneri de taiere a indemnizatiei Ă®n perioada Ă®n care a condus Consiliul Judetean! Pledoaria dumnealui este un recul al consilierilor judeteni, Ă®ntrucĂ®t n-am vazut mari sustineri manifestate de colegii de partid fata de propunerile pe care le-a facut domnia sa. Este regretabil ca se Ă®ntĂ®mpla asa“, a spus peremistul Valerian Botoc. „Cred ca memoria unora dintre noi este mai scurta. La Ă®nceputul mandatului acestui consiliu, ati aprobat sa fie un singur reprezentat Ă®n AGA de la fiecare partid si vreo sapte, opt luni nu s-a acordat indemnizatie. Cred ca atunci a mers destul de bine. Trebuie sa ne intereseze finantele societatilor la care CJ este actionar, cred ca asta este problema noastra“, a replicat consilierul pesedist Dan Vasile Constantin.
Nominalizarea agamanilor
În final, dupa astfel de replici taioase, CJ Neamt si-a stabilit agamanii în patru societati asupra carora are control total sau aproape total.
Astfel, interesele Consiliului Judetean Neamt la Compania Apa Serv sînt reprezentate de pesedistii Dan Vasile Constantin, Eduard Corduneanu, Vasile Balcan, Gheorghe Bîzgan si Emil Creanga. Liberalii l-au numit pe Dionisie Dumitrascu, conservatorii - pe Ioan Badita si pe Traian Sturzu, iar PRM - pe Catalina Moise. La societatea Drupo, PD-ul i-a trimis pe Adrian Pintrijel, Ion Paduraru, Dan Morar si Florin Andronache, pesedistii i-au nominalizat pe Elena Cristina Flenchea, Nicolae Albis, Cristian Livescu si Gheorghe Vadana, iar PRM - pe Valerian Botoc. Interesele societatii Troleibuzul sînt aparate de pesedistii Constantin Sandu, Bogdan Onu, Petru Ralea si Constantin Iacoban, de la PNL - Mihai Negura, Vasile Babata, Dumitru Acatrinei, Daniil Harasemiuc si Mihai Niculita, iar la societatea WWE - Neculai Puscasu si Valerica Fratila. Toti acesti responsabili cu destinele societatilor de interes judetean vor încasa, lunar, 2,5 milioane de lei, indiferent de numarul de sedinte dintr-o luna, ori daca nu se tin deloc astfel de întruniri.

Articol afisat de 1979 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective